Connect with us

Iz Svijeta

Rusija: Ograničenje cijena je ‘opasno’ i neće smanjiti potražnju za našom naftom

Objavljeno

-

Foto: EPA / ilustracija

Rusija je u subotu rekla da će nastaviti pronalaziti kupce za svoju naftu unatoč “opasnom” pokušaju zapadnih vlada da uvedu ograničenje cijena na njezin izvoz nafte, dok Ukrajina smatra da je plafon cijene trebao biti dvostruko niži od dogovorenog.

Koalicija zapadnih zemalja predvođena skupinom zemalja G7 složila se u petak uvesti ograničenje cijene ruske nafte uvezene morskim putem na 60 dolara po barelu, što je pokušaj da se ograniče prihodi Moskve i smanji njena sposobnost financiranja invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i viši dužnosnici Kremlja su više puta poručili da naftom neće opskrbljivati one zemlje koje budu uvele ograničenje cijene.

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritiziralo “preoblikovanje” načela slobodnog tržišta i ponovilo da će unatoč mjerama, potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.

“Postupci poput ovog će neizbježno dovesti do povećane nesigurnosti i nametanja većih cijena za potrošače sirovina. Neovisno o trenutnim poigravanjima s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će potražnja za ruskom naftom ostati velika”, napisalo je rusko veleposlanstvo.

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU-a nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte, no transportnim i osiguravateljskim tvrtkama će zabraniti da rade s ruskom naftom diljem svijeta, osim ako se prodaje po cijeni nižoj od ograničenja.

Ograničenje cijene na rusku naftu trebalo bi biti smanjeno na 30 dolara po barelu kako bi se snažnije oslabilo rusko gospodarstvo, rekao je u subotu viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika.

“Ruska ekonomija bit će uništena i (Rusija) će platiti i biti odgovorna za sve svoje zločine”, napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija Andrij Jermak.

“Ipak je trebalo sniziti cijenu na 30 dolara kako bi ju se uništilo brže”, dodao je. (Hina)

Članice Europske unije dogovorile ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari