Connect with us

Ukrajina

Rusija opovrgava izvješća o proboju svojih linija obrane

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusko ministarstvo obrane u četvrtak je opovrglo izvješća da su ukrajinske snage na više mjesta probili njihove redove, poručivši da je vojno stanje pod kontrolom.

Moskva je reagirala nakon što su ruski vojni blogeri na Telegramu napisali da su ukrajinske snage napredovale sjeverno i južno od grada Bahmuta, sugerirajući da je dugo očekivana ofenziva Kijeva počela.

Predsjednik Volodimir Zelenskij je ranije rekao da ofenziva tek treba početi.

“Izjave koje cirkuliraju na Telegramu da su probijene linije obrane u više područja uzduž linije vojnog kontakta ne odgovaraju stvarnom stanju”, objavilo je rusko ministarstvo obrane na istoj aplikaciji.

“Sveukupno stanje na području posebne vojne operacije je pod kontrolom”, dodaje se u objavi.

Ruske snage učvrstile su svoju obranu duž linije bojišnice duge 1450 kilometara koja se proteže od istočnih regija Luhanska i Donecka do Zaporižja i Hersona na jugu.

Ukrajina tvrdi da je posljednjih dana natjerala ruske snage kod Bahmuta na povlačenje, dok je protuofenziva s desecima tisuća vojnika i stotine tenkova još uvijek u pripremi.

Ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Musijenko ocjenjuje da zapadni partneri Kijeva razumiju da “protuofenziva možda neće rezultirati potpunim istjerivanjem ruskih trupa i konačnim porazom Rusije na svim okupiranim područjima”.

Reuters nije u mogućnosti provjeriti izvješća s bojišta i ne može ocijeniti da li ukrajinske snage napadaju svom silinom ili vrše oružane izvidničke napade.

Evgenij Prigožin, zapovjednik plaćeničke vojske Wagner koja predvodi borbe kod Bahmuta, u četvrtak je potvrdio da su ukrajinske operacije “nažalost, djelomično uspješne” i optužio Zelenskija da su njegove izjave da protuofenziva još nije počela “zavaravajuće”.

Bahmut je već mjesecima glavna meta ruske vojske. Taj grad Rusija još uvijek nije u potpunosti zauzela, usprkos najkrvavijim pješadijskim borbama u Europi od Drugog svjetskog rata. (Hina)

Prigožin je u panici

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari