Connect with us

Vijesti

Rusija (o)pozvala svog veleposlanika iz Ukrajine?!

Published

on

‘Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini i potrebe sveobuhvatne analize situacije, donijeta je odluka da se ruski veleposlanik u Ukrajini pozove na konzultacije u Moskvu’

Rusija je u nedjelju priopćila da je svog veleposlanika u Ukrajini pozvala na konzultacije u Moskvu zbog “pogoršanja situacije” u Kijevu, dan pošto je u parlamentu smijenjen ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, blizak saveznik Moskve.

“Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini i potrebe sveobuhvatne analize situacije, donijeta je odluka da se ruski veleposlanik u Ukrajini pozove na konzultacije u Moskvu”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Turčinov: ‘Svjesni smo važnosti veza s Rusijom i spremni smo na dijalog s ruskim čelništvom kako bismo odnose s tom zemljom gradili na novim, doista ravnopravnim i dobrosusjedskim temeljima’

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov rekao je u nedjelju da će Ukrajina nastojati poboljšati odnose s Rusijom ali je jasno dao do znanja da će prioritet biti povratak Kijeva europskim integracijama.

U obraćanju javnosti Turčinov je posebno naglasio da novi ukrajinski državni vrh očekuje veoma teška zadaća nakon pada Viktora Janukoviča, napose stabiliziranje gospodarstva koje je, rekao je, pred stečajem i “srlja u ponor”.

“Svjesni smo važnosti veza s Rusijom i spremni smo na dijalog s ruskim čelništvom kako bismo odnose s tom zemljom gradili na novim, doista ravnopravnim i dobrosusjedskim temeljima”, rekao je.

Turčinov je ipak dodao: “Drugi prioritet je povratak na put europskih integracija. Moramo se vratiti u obitelj europskih naroda”.

Turčinov, predsjednik parlamenta, dobio je predsjedničke ovlasti privremeno nakon glasovanja u parlamentu u nedjelju prijepodne.

Rekao je da je gospodarstvo u škripcu i da je njegov oporavak najvažnija zadaća.

“Za razliku od svjetskog gospodarstva koje se oporavlja, ukrajinsko je pred ponorom i na rubu stečaja”, kazao je.

“Zadaća nove vlade je zaustaviti pad u ponor, stabilizirati tečaj, jamčiti pravodobnu isplatu plaća i mirovina, ponovno zadobiti povjerenje ulagača te promicati razvoj poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta”.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari