Connect with us

BiH

Rusija smanjila isporuku plina Bosni i Hercegovini za 50 posto

Published

on

Ruski “Gazprom” obavijestio je danas Upravu BH Gasa da je smanjio isporuku plina BiH za 50 posto, javlja “Avaz”

Prema dokumentima koji su u posjedu “Avaz”, jutros je potvrđena količina koja je tražena u 12.16 sati, da bi u 15.39 stiglo potvrđena manja količina za 50 posto.

Prema neslužbenim informacijama “Avaza” BiH prijeti opasnost da ostane bez ovog energenta. Informacija o tome da je BiH smanjena isporuka plina potvrđena je i iz “BH Gasa”.

U ovoj tvrtki traže hitan sastanak s premijerom Fadilom Novalićem. Za sada su razlozi navodno tehničke prirode, no nije isključeno da je riječ o političkoj pozadini.

Podsjećamo, šef diplomacije Rusije Sergej Lavrov boravio je prije dva dana u posjeti BiH. On se najprije sastao s članovima rukovodstva RS u Istočnom Sarajevu, a zatim s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BIH u zgradi ove institucije, potom se susreo s Predsjednikom HDZ-a BiH  dr. Draganom Čovićem u Sarajevu.

No susret s Lavrovom odbili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. U drugim zemljama sve normalno Iz firme Gazprom Vladi Federacije Bosne i Hercegovine danas u 16 sati stiglo je upozorenje da imaju tehničke probleme, te da nisu u mogućnosti da isporučiti 50 posto plina za Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za N1 iz Vlade FBiH.

Kako navode, iz Vlade FBiH u jutarnjim satima stigao je plan isporuke koji je bio uobičajen. Vlada FBiH je kontaktirala Srbiju i Mađarsku, kako bi provjerile da li te zemlje imaju isti problem – no rečeno im je da nisu dobili ništa slično.

Komšić i Džaferović: Lavrov i Rusija ne poštuju suverenitet BiH i njene institucije

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari