Pratite nas

Iz Svijeta

Rusija prijeti SAD-u odmazdom

Objavljeno

na

Rusija je u utorak zaprijetila mjerama odmazde protiv SAD-a dok se očekuje dolazak američkog državnog tajnika Rexa Tillersona u Moskvu, samo nekoliko dana nakon što je SAD izveo raketni napad na ruskog saveznika Siriju, prenose agencije.

“U izostanku koraka za razrješenje nagomilanih problema, bit će potrebne mjere odmazde temeljene na načelu reciprociteta”, stoji u izjavi ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se nada plodonosnim razgovorima s američkim državnim tajnikom. “Očito je da su rusko-američki odnosi zapali u najkompliciranije razdoblje od Hladnoga rata”, navodi se u izjavi.

Rex Tillerson, koji prvi put posjećuje Moskvu kao državni tajnik, trebao bi razgovarati sa svojim kolegom Sergejem Lavrovom u srijedu.

U izjavi uoči njegova posjeta rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je zabrinuto zbog mnogih aspekata američke vanjske politike, uključujući pitanja Libije, Jemena i Sirije, a posebice zbog Sjeverne Koreje.

“Zaista smo zabrinuti time što Washington ima na umu u pogledu Sjeverne Koreje nakon što je nagovijestio mogućnost jednostranog vojnog scenarija”, stoji u izjavi. “Važno je razumjeti kako će se to podudarati sa zajedničkim obvezama o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, što se naglašava u rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemački ustavni sud odbacio tužbu AfD-a protiv migrantske politike Angele Merkel

Objavljeno

na

Objavio

Ustavni sud Njemačke odbacio je tužbu parlamentarnog zastupničkog kluba Alternative za Njemačku (AfD) uperenu protiv izbjegličke politike vlade Angele Merkel, priopćio je Ustavni sud u utorak.

„U sve tri točke tužbe nije razjašnjeno u kojoj mjeri odluke njemačke vlade iz 2015. o otvaranju austrijsko-njemačke granice krši ili neposredno ugrožava prava podnositelja“, stoji u obrazloženju Ustavnog suda, koji je jednoglasno odbacio sve tri točke tužbe koje je podnesena na temelju tzv. mogućnosti podizanja tužbe ustavnih tijela, u koje, između ostalih, spada i Bundestag.

„AfD je krivo shvatio ovaj pravni mehanizam. Ustavni sud nije tu kako bi kritizirao rad vlade“, stoji u obrazloženju sudskog vijeća.

Desno orijentirana,  Alternativa za Njemačku, koja svoju popularnost i ulazak u Bundestag temelji na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel, podigla je tužbu pred Ustavnim sudom tvrdeći da je Angela Merkel samostalnom odlukom vlade povrijedila prava Bundestaga, koji nije bio uključen u donošenje odluke o otvaranju granica.

„U rujnu 2015. savezna kancelarka Angela Merkel je donijela odluku o primanju izbjeglica koje su se našle u Mađarskoj, iako to SR Njemačka, prema važećem Dublinskom sporazumu, nije bila dužna učiniti“, stoji u tužbi AfD-a.

Prema AfD-u je jedino parlament, Bundestag, u koji je AfD ušao 2017., mogao donijeti takvu odluku.
Angela Merkel je odluku o otvaranju granica za izbjeglice obrazložila „humanitarnom kriznom situacijom“.

(Hina)

 

AfD druga najjača stranka u Njemačkoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

18. prosinca – Međunarodni dan migranata

Objavljeno

na

Objavio

Opća skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. prosinca Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji.

Prema službenim podacima Ujedinjenih naroda, u svijetu živi oko 200 milijuna migranata. Nikada nije bilo više onih koji žive ili borave u zemljama u kojima nisu rođeni. Stoga na Međunarodni dan migranata Ujedinjeni narodi i mnoge međunarodne organizacije kao institucije te nevladine organizacije diljem svijeta obilježavaju ovaj dan diseminirajući informacije i organizirajući ulične akcije, javne rasprave i sl.

Svakim danom povećava se broj migranata u Hrvatskoj, kao i broj onih koji napuštaju svoju zemlju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari