Connect with us

Iz Svijeta

Rusija priprema zakon o ukidanju starosne granice za ulazak u vojsku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusija priprema ukidanje dobne granice za ulazak u vojnu službu, proizlazi iz dnevnog reda Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, za srijedu, u jeku ofenzive na Ukrajinu.

“Cilj zakonskog nacrta je ukinuti dobnu granicu za građane u radnoj dobi (…) tijekom koje mogu zaključiti prvi ugovor o vojnoj službi”, ističe se u obrazloženju zakonskog nacrta.

U njemu se navodi da samo građani između 18 i 40 godina trenutačno mogu zaključiti prvi ugovor s vojskom. Za strance je ta granica između 18 i 30 godina.

“Za uporabu visokopreciznog oružja, za funkcioniranje oružja i vojne opreme potrebni su kvalitetni stručnjaci”, dakle stariji.

Zakon će omogućiti da se u vojnu službu pod ugovorom “privuku stručnjaci u područjima uglavnom vezanim za civile (medicinska pomoć, inženjerija, održavanje, komunikacije)”, navodi se u dokumentu.

Ruska vojska je usred ofenzive u Ukrajini, ali je naišla na žestok otpor ukrajinskih snaga, pa je pretrpjela velike materijalne i ljudske gubitke, premda Moskva nikad nije priznala njihove razmjere.

Rusija je u travnju pozvala na proljetno novačenje u 2022. kako bi 134.500 mladih poslala u vojarne, iako vlasti tvrde da novake neće slati na bojišnicu. (Hina)

Ruski veterani više ne šute o ratnom fijasku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari