Connect with us

Ukrajina

Rusija rasipa velike količine prirodnog plina u atmosferu

Objavljeno

-

Rusija rasipa velike količine prirodnog plina spaljujući ga u ogromnim količinama blizu finske granice, u vrijeme kada je oštro smanjila isporuke Europskoj uniji, rekli su u petak znanstvenici i analitičari.

Analitičari Rystada, energetske konzultantske tvrtke sa sjedištem u Norveškoj, opisali su to kao ekološku katastrofu i procijenili da je količina plina koja je spaljena u atmosferu bila ekvivalentna oko 0,5 posto dnevnih potreba EU.

Spektakularna buktinja vidi se na satelitskim snimkama Portovaje, mjesta kompresorske stanice za plinovod Sjeverni tok 1 koji ide do Njemačke.

Rusija je smanjila protok plina kroz Sjeverni tok 1 na samo 20 posto kapaciteta i planira ga potpuno zatvoriti na tri dana sljedeći tjedan, navodeći probleme s održavanjem turbina.

EU je optužuje za korištenje plina kao oružja u borbi protiv zapadnih sankcija donesenih zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Spaljivanje je uobičajena praksa u proizvodnji nafte i plina, ali trenutna je razina neuobičajeno visoka, a vrijeme je osjetljivo zbog ruskih smanjenja opskrbe, piše Reuters.

Ruski energetski div Gazprom nije odgovorio na zahtjev za komentar.

“Teško je točno kvantificirati spaljivanje, ali se vjeruje da je na razini od oko 4,34 milijuna kubičnih metara dnevno. To je 1,6 milijardi kubičnih metara na godišnjoj osnovi i čini otprilike 0,5 posto dnevnih potreba EU-a za plinom”, napisao je analitičar Rystada.

Finska, koja graniči s Rusijom, prva je zamijetila spaljivanje ranije ovoga mjeseca.

Profesor Esa Vakkilainen sa Sveučilišta LUT rekao je da Gazprom u posljednja dva mjeseca možda sagorijeva po satu i količinu plina vrijednu 1000 eura.

“Dakle, ovo je također veliki ekološki problem, posebno za područje Sjevernog pola gdje ova čađa definitivno utječe na globalno zagrijavanje”, rekao je.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija, četvrti najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, nastojati biti ugljično neutralna najkasnije do 2060., dok su EU i druge zemlje pozvale Moskvu da pomakne taj cilj za jedno desetljeće unaprijed.

Gazprom je smanjio proizvodnju prirodnog plina za više od 13 posto od početka godine do sredine kolovoza.

Njegov izvoz plina izvan bivšeg Sovjetskog Saveza pao je za više od 36 posto nakon zapadnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari