Connect with us

Iz Svijeta

Rusija razmatra ‘laganu’ verziju svog cjepiva Sputnika V

Published

on

Foto: Ministarstvo zdravstva Rusije

Rusija je objavila u ponedjeljak da razmatra razvoj “lagane” verzije svog cjepiva Sputnik V protiv koronavirusa, kako bi pružila “privremeno” rješenje pandemijom napogođenijim zemljama.

Ruski suvereni fond (RDIF), koji je financirao razvoj Sputnika V odobrenog prošlog ljeta, “sada financira klinička ispitivanja cjepiva Sputnik Light”, priopćio je generalni direktor Kirill Dmitriev.

Ako cjepivo Sputnik V, učinkovito više od 90 posto kako tvrdi Rusija, predviđa primjenu dviju doza jednom pacijentu, kod Sputnika Light je potrebna samo jedna injekcija, objasnio je.

Učinkovitost “light” verzije je manja od učinkovitosti Sputnika V i može iznositi 85 posto ili manje u nekim slučajevima, izjavio je Dmitriev u prosincu.

To cjepivo može postati privremeno rješenje za nekoliko zemalja koje su dosegle vrhunac pandemije i koje pokušavaju spasiti što više života, rekao je u ponedjeljak.

Za rusko tržište, Sputnik V u dvije doze ostaje glavno cjepivo u velikoj kampanji koju su u prosincu pokrenule vlasti, navodi RDIF.

Rusija je bila prva zemlja svijeta koja je u kolovozu odobrila neko cjepivo protiv koronavirusa. To je izazvalo međunarodne kritike da je odobrenje cjepiva bilo preuranjeno, prije ključne treće faze ispitivanja i objave znanstvenih rezultata.

Upotreba Sputnik V je odobrena u Bjelorusiji, Argentii, Alžiru, Boliviji i Srbiji, navodi RDIF. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari