Connect with us

Iz Svijeta

Rusija s novim zapovjednikom želi postići ova dva cilja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao je u srijedu načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova za glavnog zapovjednika ruske vojne kampanje u Ukrajini, što je posljednji u nizu poteza reorganizacije ruskog vojnog vodstva. Gerasimov je imenovan zapovjednikom združenih snaga “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata (ISW) u novoj je analizi objavio da Kremlj ovim imenovanjem želi postići dva cilja.

Naime, kako piše ISW, Kremlj postavljanjem Gerasimova s jedne strane želi pokušati poboljšati rusko zapovijedanje i kontrolu za odlučujuće vojne napore tijekom 2023. godine, a s druge strane ovim potezom želi ojačati poziciju ruskog Ministarstva obrane u odnosu na ruske vojne blogere, ali i Jevgenija Prigožina, šefa grupe Wagner, koji su kritizirali način na koji Kremlj vodi rat.

Imenovanjem Gerasimova vjerojatno se želi podržati ruske vojne napore u novoj godini i nastavak ruskih operacija. Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta pogrešno procijenio sposobosti svojih snaga i nije odustao od maksimalističkih ratnih ciljeva u Ukrajini.

Putin je možda imenovao Gerasimova, najvišeg časnika u ruskoj vojsci, da naslijedi niz zapovjednika da nadgleda veliku ofenzivu za koju Putin – vjerojatno netočno – vjeruje da je ruske snage mogu izvesti 2023., piše ISW, prenosi N1

Institut dalje navodi da je malo vjerojatno da će Gerasimov brzo revitalizirati i reformirati način na koji Rusi vode rat u Ukrajini.

Rusija imenovala Gerasimova za glavnog zapovjednika u Ukrajini

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari