Connect with us

Iz Svijeta

Rusija Srbiji isporučila šest zrakoplova MiG-29

Objavljeno

-

U Beograd su u srijedu iz Rusije dopremljena posljednja dva od ukupno šest mlaznih lovačkih zrakoplova MiG-29, potvrdilo je srbijansko ministarstvo odbrane.

Isporuka je uslijedila dva dana ranije nego što je planirano, čime je kompletiran dogovoreni paket ruske donacije za koju će Srbija platiti 180 milijuna eura.

To je svota na koju je procijenjen remont i modernizacija ukupno 10 MiG-ova, četiri koliko ih sada ima ratno zrakoplovstvo Srbije i šest isporučenih ovog tjedna.
Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u prosincu 2016.  kad je najavljeno da će Moskva pokloniti Beogradu šest korištenih zrakopolova MiG-29.
Tada je procijenjeno da će modernizacija koštati između 180 i 230 milijuna eura, a tadašnji premijer Srbije Aleksandsar Vučić objasnio je kako bi Srbiju kupovina tih zrakopova, izvan ugovorenog rusko-srpskog vojnog aranžmana, koštala oko 600 milijuna eura.
Šest novonabavljenih zrakopolova MiG-29 bit će predstavljeni na svečanosti povodom dana oslobođenja Beograda 20. listopada, a nazočit će i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, nakon čega će MiG-ovi u zrakopolovno-tehničkom zavodu “Moma Stanojlović” biti podvrgnuti detaljnom remontu i moderniziranju do takozvane ‘četiri plus generacije’ borbenih zrakoplova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari