Connect with us

Iz Svijeta

Rusija upozorila NATO na opasnost od oružanog sukoba

Objavljeno

-

EPA

Rusko ministarstvo obrane upozorilo je zapadne vojne atašee na opasnost od oružanog sukoba Rusije i NATO-a s obzirom na nedavne napetosti tih dviju strana zbog Ukrajine.

“Savez je u posljednje vrijeme pribjegavao izravnim provokacijama koje predstavljaju visoki rizik od eskalacije u oružani sukob”, rekao je u ponedjeljak zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Fomin diplomatima u Moskvi.

Ministarstvo je međunarodnim vojnim predstavnicima, uključujući onima iz 14 članica NATO-a, podijelilo snimku u kojoj Fomin kritizira NATO.

Fomin je optužio NATO za masovno povećanje vojnih aktivnosti proteklih godina. Samo u 2020. godini se broj vojnih preleta blizu ruske granice povećao s 436 na 710, rekao je. NATO je svake godine provodio 30 velikih vojnih vježbi s borbenim scenarijima koji uključuju Rusiju, dodao je Fomin.

Fomin je ponovio da Rusija traži sigurnosna jamstva od NATO-a i kraj širenja tog saveza na istok. Upozorio je protiv ulaska Ukrajine u NATO.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio posljedicama ako NATO nastavi napredovati u ruskom susjedstvu.

No Kremlj i ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi nadaju se dijalogu s NATO-om u novoj godini.

Fomin je rekao da je Rusija bila spremna na pregovore licem u lice i pritom kritizirao NATO što godinama odbija svaku ponudu Moskve i daje prednost, kako je rekao, putu konfrontacije.

Rusija je više puta osudila NATO zbog širenja vojnih baza i postavljanja oružanih sustava sve bliže Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza prije 30 godina. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari