Connect with us

Iz Svijeta

Rusija vjerojatno odgovorna za curenje vojnih dokumenata SAD-a

Objavljeno

-

Rusija ili proruski elementi vjerojatno su odgovorni za curenje povjerljivih američkih vojnih dokumenata objavljenih na društvenim mrežama, koji daju djelomični pregled rata u Ukrajini star mjesec dana, reklo je troje američkih dužnosnika u petak, dok ministarstvo pravosuđa istražuje slučaj.

Čini se da su dokumenti izmijenjeni kako bi se broj ruskih žrtava prikazao kao manji, rekli su američki dužnosnici, dodavši da su njihove procjene neslužbene i odvojene od istrage samog curenja podataka.

Dužnosnici su pristali razgovarati s Reutersom pod uvjetom da ostanu anonimni s obzirom na osjetljivost pitanja te su odbili raspravljati o pojedinostima vezanim uz dokumente.

Kremlj i rusko veleposlanstvo u Washingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Prvi niz dokumenata označenih kao “povjerljivi” ili “strogo povjerljivi” proširio se na platformama poput Twittera i Telegrama, a datiraju iz 1. ožujka.

Druga serija dokumenata osvanula je kasnije u petak na društvenim mrežama, a čini se da otkriva povjerljive američke podatke o Ukrajini, Bliskom istoku i Kini, objavio je list New York Times.

Reuters nije mogao potvrditi vjerodostojnost dokumenata.

Američko ministarstvo pravosuđa je kasno u petak reklo da komunicira s ministarstvom obrane i da je započelo istragu curenja podataka, no odbilo je dalje komentirati slučaj.

Curenje toliko osjetljivih dokumenata je izuzetno neuobičajeno.

“Svjesni smo izvješća o objavama na društvenim mrežama i Ministarstvo (obrane) proučava materiju”, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

Glasnogovornik Središnje obavještajne agencije CIA-e je kazao da je agencija također svjesna objava na društvenim mrežama i da istražuje navode.

Prema jednom dokumentu objavljenom na društvenim mrežama, između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika je ubijeno otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače 2022.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da je stvarni iznos mnogo veći, odnosno da je otprilike 200.000 Rusa ubijeno ili ranjeno, rekli su dužnosnici.

Ukrajinske snage odbile su prvotni ruski napad na Kijev početkom 2022., a sukob, koji Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom”, pretvorio se u mukotrpno rovovsko ratovanje na istoku i na jugu zemlje.

Sve se češće nagađa o vrsti ofenziva koje bi Kijev i Moskva mogli pokušati u drugoj godini rata.

Čini se da procureni dokumenti ne pružaju nikakav uvid u vojne planove Kijeva.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak u petak je rekao da procureni dokumenti sadrže “veoma veliku količinu lažnih informacija” i da slučaj izgledao kao ruska operacija dezinformiranja čija je svrha izazvati sumnje o planiranoj ukrajinskoj protuofenzivi.

“To su samo standardni elementi operativnih igara ruskih obavještajnih službi. I ništa više”, rekao je Podoljak u pismenom priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari