Connect with us

Iz Svijeta

Rusija započela vježbe s interkontinentalnim balističkim projektilima Yars koji navodno imaju operativni domet od 12.000 km

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusija je započela vježbe sa svojim interkontinentalnim balističkim raketnim sustavom Yars koje uključuju i nekoliko tisuća vojnika, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane.

Predsjednik Vladimir Putin ranije je najavio da će raketni sustav Yars, koji je zamijenio sustav Topol, biti jedno od ruskog “nepobjedivog oružja” i osloncem zemaljske komponente njezina nuklearnog arsenala.

“Ukupno je više od 3000 pripadnika vojske i oko 300 komada opreme uključeno u vježbe”, priopćilo je ministarstvo obrane putem servisa za razmjenu poruka Telegram.

Vježbe uključuju sveobuhvatnu kontrolnu provjeru strateške raketne formacije Omsk zajedno sa zapovjedno-stožernom vježbom s raketnom formacijom Novosibirsk opremljenom sustavima Yars.

Tijekom vježbi, mobilni sustavi Yars izvodit će manevre u tri ruske regije, priopćilo je ministarstvo ne imenujući te regije.

Nije poznato puno taktičkih i tehničkih karakteristika sustava Yars, koji navodno ima operativni domet od 12.000 km. Prema vojnim stručnjacima, sustavi mogu nositi višestruke nuklearne bojeve glave i mogu se postaviti na kamiona ili rasporediti u silosima.

Bjelorusija je nedavno objavila da je odlučila postaviti rusko taktičko nuklearno oružje kao odgovor na zapadne sankcije i, kako je rekla, vojno jačanje zemalja članica NATO-a u blizini njenih granica.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost zbog te odluke, iako su Sjedinjene Države ustvrdile da nisu vidjele nikakve naznake da je Rusija bliža korištenju taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari