Connect with us

Iz Svijeta

Rusija zbog sankcija nije platila kamatu na obveznice, klirinška kuća blokirala novac

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusija nije platila 100 milijuna dolara kuponskih kamata na državnu obveznicu ni nakon mjesec dana počeka, a Bloomberg News piše da je novac zbog sankcija zapadnih zemalja blokirala klirinška kuća Euroclear.

Moskva je kuponske kamate na obveznicu trebala platiti 27. svibnja, ali zbog sankcija nije mogla doznačiti novac, tumači BBC.

U nedjelju navečer istekao je i 30-dnevni poček, što znači da Moskva nije u roku podmirila financijsku obavezu prema kreditorima.

Rusija tvrdi da je novac poslala klirinškoj kući Euroclear koja ga je trebala doznačiti ulagačima. No, novac je blokiran, navodi BBC izvješće Bloomberg Newsa, i oni ga nisu primili.

Glasnogovornik Kremlja otklonio je u ponedjeljak ocjenu da Rusija nije podmirila financijsku obavezu po državnim obveznicama izdanima na međunarodnom tržištu.

Rusija je platila kamate u svibnju, a to što je Euroclear zbog zapadnih sankcija blokirao novac “nije naš problem”, navodi Reuters izjavu Dmitrija Peskova u razgovoru s novinarima.

Klirinška kuća odbila je reći je li novac blokiran, napomenuvši tek da poštuje sve sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Bilo je jasno da Moskva neće moći platiti kamate još kada je američko ministarstvo financija krajem svibnja objavilo da neće produljiti izuzeće od sankcija koje su uveli ruskoj središnjoj banci i ministarstvu financija, piše BBC.

Čini se da se i Kremlj pomirio s takvim ishodom, odlučivši 23. lipnja da će ubuduće sve obaveze prema ulagačima podmirivati u rubljama, preko ruskog državnog depozitorija za kliring, čak i ako su denominirane u drugim valutama.

Ocjena o nepodmirivanju financijskih obaveza predstavlja tek simbolički udarac za Rusiju i imat će tek ograničene posljedice u praksi, piše BBC.

Zemlje koje se nađu u takvoj situaciji obično se ne mogu više zaduživati na međunarodnim tržištima, ali Rusiji je pristup tržištima već blokiran sankcijama.

Osim toga, navodno na izvozu fosilnih goriva zarađuju oko milijardu dolara dnevno i ministar financija Anton Siluanov izjavio jer u travnju da se više ne planiraju zaduživati, navodi BBC.

Ruska vlada poručila je da želi pravodobno podmirivati sve obaveze i da joj je do sada to polazilo za rukom.

Oko 40 milijardi ruskog duga denominirano je u dolarima i eurima, a oko polovine tog iznosa Moskva duguje inozemnim kreditorima. (Hina)

Rusija prvi put nakon 1918. kasni s plaćanjem stranog duga. Bijes u Kremlju: ‘To je farsa‘

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari