Connect with us

Komentar

Ruska diplomatkinja razbjesnila Beograd: Vučića u Ovalnom uredu usporedila sa Sirovim strastima

Published

on

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova prije nekoliko dana svojom je objavom na Facebooku izazvala u Srbiji lavinu reakcija.

Ona se, naime, osvrnula na sastanak od Ovalnom uredu u Bijeloj kući u Washingtonu, gdje su srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti potpisali sporazume o ekonomskoj suradnji u nazočnosti predsjednika Donalda Trumpa.

– Ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sjedite kao na fotografiji broj 2. Tko god da jeste. Vjerujte mi – napisala je Zaharova. Pritom na prvoj fotografiji Vučić sjedi sam na stolici u sredini stolice ispred ogromnog stola za kojim sjedi Trump, a na drugoj je čuvena scena iz Sirovih strasti i Sharon Stone na ispitivanju.

Blic je komentirao kako Zaharova pritom nije imala za reći ništa pohvalno nego joj je draže bilo poniziti i izvrijeđati srpsku stranu.

– U samo dvije rečenice pojasnila je da vanjska politika nema nikakve veze s prijateljskim, kulturološkim i povijesnim vezama koje Rusija gaji prema Srbiji, navodi Blic.

Zaharovu je prokomentirao i predsjednik Aleksandar Vučić.

– Marija Zaharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i o onima koji su je imenovali. Neka se oni time bave, ja joj neću odgovarati, komentirao je pa nastavio:

– Ja sam u Washingtonu štitio naše odnose s Ruskom federacijom, odbio sam potpisati da ćemo kupovati LNG koji je dvaput skuplji, a koji je bio u prvoj verziji. Ali što ćete, ljudi ne znaju cijeniti što Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, jedina koja s Rusijom izvodi vježbe…, nabrajao je Vučić.

Zaharova se naknadno ispričala zbog izjave koja je u Srbiji izazvala niz reakcija.

– Ispričavam se, ali moja objava je krivo protumačena. Jedino što je u njemu napisano bilo je neslaganje s arogantnim stavom posebnih. Trikovi protokola postali su jedna od metoda koju američki dužnosnici redovito koriste kako bi na umjetan način stvorili vidljivost vlastite posebnosti. A to je neprihvatljivo, naglasila je Zaharova na Facebooku uz istu fotografiju.

Svoje viđenje njezina istupa dao je i direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Atonijević.

– Morali bismo zahvaliti Mariji Zaharovoj što je otvorila oči onima koji vjeruju da vanjska politika ima ikakve veze s mitovima o vječnom prijateljstvu. Nadamo se da će Europska komisija iskoristiti trenutak i ponuditi Srbiji i ostatku zapadnog Balkana jasan put za pridruživanje EU – naveo je on.

Gestu Zaharove komentirao je duhovito i bivši ministar obrane Dragan Šutanovac.

– Kada Patrijarh u Hramu više od sat vremena čeka predsjednika Putina koji se zapričao sa motoristima to nije bilo ponižavanje Srbije – napisao je na Twitteru.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov Vučiću je u danas u telefonskom razgovoru kazao da će Rusije uvijek podržavati prijateljsku Srbiju.

Vučić je Lavrova upoznao s razgovorima koje je delegacija Republike Srbije imala u Washingtonu i Bruxellesu, navodi Blic.

Dvojica sugovornika su konstatirali da su odnosi Srbije i Rusije iskreno prijateljski, te su potvrdili odlučnost da se nastavi rad na ostvarenju zajedničkih projekata, kao i međusobna podrška na međunarodnoj političkoj sceni.

Vučić je izrazio uvjerenje da će dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Srbiju biti od povijesnog značaja i doprinijeti unapređenju odnosa i suradnje dvaju zemalja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari