Connect with us

Iz Svijeta

Ruska Duma jednoglasno odobrila Putinu vojnu akciju u Siriji

Published

on

Rusija trenutno pojačava svoju vojnu nazočnost u Siriji, a Moskva čvrsto stoji iza režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

[ad id=”68099″]

Rusija je u srijedu  izvela prvi zračni napad u Siriji, nedaleko od Homsa, potvrdio je američki dužnosnik CNN-u.

Rusi su SAD-u kazali kako ne bi trebalo letjeti u Siriji, no nisu im dali nikakve geografske informacije o tome gdje planiraju udariti. Visoki dužnosnik dodao je da se  američke misije nastavljaju normalnim tijekom.

Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, jednoglasno je u srijedu odobrio zahtjev predsjednika Vladimira Putina da u Siriji razmjesti vojne snage u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države, izjavio je predstojnik predsjednikova ureda Sergej Ivanov.

Glavni vojni cilj Rusije u Siriji je borba protiv terorizma i potpora snagama predsjednika Bašara al-Asada, izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Glavni cilj nam je borba protiv terorizma i potpora legitimnim sirijskim vlastima u borbi protiv terorizma i ekstremizma”, odgovorio je Peskov na pitanje o tomu može li Rusija zajamčiti ograničavanje svojih zračnih napada na džihadiste ISIL-a.

Peskov je odbio kazati je li Rusija već počela sa zračnim napadima u Siriji, a ruski dužnosnik upoznat s ovim pitanjem za Reuters je u srijedu rekao da je Rusija poslala svoje vojne stručnjake u nedavno osnovan centar u Bagdadu iz kojega će se koordinirati zračni napadi i aktivnosti kopnenih snaga u Siriji.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da se centar koristi za razmjenu informacija o potencijalnim zračnim napadima u Siriji.

Čelnik Kremlja navodi da se odluka o korištenju ruske vojske u inozemstvu odnosi samo na ratno zrakoplovstvo, a ne na kopnene snage, prenosi RIA.

Iako Kremlj u svom zahtjevu nije naveo na koju bi se zemlju ta odluka odnosila, Ivanov je nakon glasovanja rekao: “Radi se o Siriji”.

Ivanov je također rekao da je Sirija zatražila od Rusije vojnu pomoć.

Rusija trenutno pojačava svoju vojnu nazočnost u Siriji, a Moskva čvrsto stoji iza režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Posljednji put kada je parlament odobrio Putinu slanje trupa u inozemstvo bilo je prošle godine prilikom aneksije ukrajinskog Krima.

Kremlj je senatorima u Vijeću Federacije uputio zahtjev za “raspoređivanje vojnog kontigenta Ruske Federacije” izvan zemlje na temelju “opće priznatih načela i normi međunarodnog zakona”, izvijestio je AFP.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari