Connect with us

Iz Svijeta

Ruska i kineska mornarica zajedno patroliraju Pacifikom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruska i kineska mornarica provode zajedničke patrole u Tihom oceanu, priopćilo je u četvrtak rusko ministartsvo obrane, čime se produbljuju vojne i diplomatske veze između Moskve i Pekinga dok se njihovi odnosi s zapadnim zemljama pogoršavaju.

U priopćenju ruskog ministarstva na Telegramu navodi se kako posade obiju strana provode zajedničke taktičke vježbe koje uključuju topništvo i helikoptere.

”Zadatak spomenutih patrola jest ojačati pomorsku suradnju između Rusije i Kine, održati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji, nadzor obala te zaštita pomorskih gospodarskih objekata dviju država”, dodaje se u priopćenju.

Kineski predsjednik X Jinping u četvrtak će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Uzbekistanu kako bi razgovarali o stanju u Ukrajini i na Tajvanu. Bit će to prvi inozemni sastanak kineskog čelnika u zadnje dvije godine.

Osnaživanje partnerstva ”bez ograničenja” između rastuće supersile Kine i zemlje bogate prirodnim resursima Rusija predstavlja geopolitički razvoj događaja na koji zapadne sile ne gledaju sa odobravanjem.

Ruski i kineski ratni brodovi svoje prve zajedničke patrole izvele su u listopadu prošle godine, u zapadnom dijelu Tihog oceana, što nije prošlo nezapaženo od strane Japana koji je njihove manevre nazvao “neuobičajnim”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari