Connect with us

Ukrajina

Ruske snage u Hersonskoj oblasti žele pregovarati o predaji?

Objavljeno

-

Foto: EPA

Glasnogovornica Južnog operativnog zapovjedništva Ukrajine Natalija Humenjuk izjavila je 12. rujna da ruske snage smještene uz desnu obalu rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti pokušavaju pregovarati o predaji pod okriljem međunarodnog prava.

Ukrajinske operacije u Harkivskoj oblasti vjerojatno nisu imale tako dramatičan psihološki učinak na ruske trupe ovako daleko na jugu, a i povlačenje trupa s prednjih položaja u Kiselivki i izvješća o pregovorima o predaji pokazatelji su da ukrajinska protuofenziva na jugu napreduje značajno, čak i ako je vidljivost na ovoj osi ograničena pomakom fokusa na Harkiv.

ISW: Ovo je potpuni poraz Rusa, ostavljaju mnogo opreme za sobom.

Govoreći za BBC u ponedjeljak navečer, Mason Clark iz američkog think tanka Instituta za proučavanje rata (ISW) rekao je da je ovo “potpuni poraz ruskih trupa, koje su bile prisiljene ostaviti mnogo opreme za sobom”.

BBC-jev dopisnik James Waterhouse rekao je pak da je ovo bilo najznačajnije rusko vojno povlačenje od njihove neuspjeha u blizini glavnog grada Kijeva krajem ožujka.

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija u velikoj mjeri prepustila svoje dobitke u blizini Harkiva i da su mnogi ruski vojnici koji se povlače izašli iz Ukrajine, prelazeći preko granice natrag u Rusiju, rekao je visoki američki vojni dužnosnik, prenosi Reuters.

Ukrajinci oslobodili povijesnim prodorom okupirana područja, natjerajli Ruse u bijeg

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari