Connect with us

Iz Svijeta

Ruski sud u odsutnosti naredio uhićenje Julije Navaljne

Objavljeno

-

EPA/HINA

Sud u Moskvi u utorak je naredio da se Julija Navaljna, udovica pokojnog ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog, uhiti u odsustvu na dva mjeseca.

Sud je optužio Navaljnu, koja živi izvan Rusije, za sudjelovanje u “ekstremističkoj” skupini. Odluka znači da će se suočiti s uhićenjem ako se vrati u zemlju.

Navaljna (47) je dospjela u središte pozornosti nakon smrti svoga supruga u arktičkoj kaznenoj koloniji u veljači ove godine te je rekla da će se nastaviti boriti za ono što je Navaljni zvao “lijepom Rusijom budućnosti.”

U utorak je Navaljna na X-u napisala svojim pristašama da se ne usredotoče na sudski nalog protiv nje, nego na bitku protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Kad budete pisali o ovome, molim vas ne zaboravite napisati najvažniju stvar: Vladimir Putin je ubojica i ratni zločinac”, napisala je.

“Njegovo mjesto je u zatvoru, i ne negdje u Haagu, u udobnoj ćeliji s televizorom, nego u Rusiji, u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva do tri metra u kojoj je ubio Alekseja.”

Kremlj je zanijekao da je naredio ubojstvo Navaljnog.

Od smrti njezina supruga, Navaljna se sastala s brojnim zapadnim čelnicima, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena u San Franciscu.

Neprofitna organizacija, Zaklada za ljudska prava sa središtem u SAD-u, imenovala je Navaljnu svojom predsjednicom, a ona je rekla da će iskoristiti svoju novu ulogu da uloži više u borbu koju je njezin suprug vodio protiv Putina.

“Iskoristit ćemo sve što može biti korisno u borbi protiv Putina, kako bismo izborili lijepu Rusiju budućnosti”, napisala je Navaljna na X-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas