Connect with us

BiH

Ruski veleposlanik u BiH: Osim OHR-a moraju otići i strani sudci iz Ustavnog suda BiH

Objavljeno

-

Veleposlanik Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov smatra da je međunarodno pravo pobijedilo na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ali i logika i zdrav razum, a usvojena Rezolucija o BiH mora biti primjer u budućem vremenu.

“Zahvalan sam kolegama u diplomatskom koru u New Yorku i u Sarajevu, jer su odvojena pitanja produženja misije Altea u BiH i OHR-a. I po Daytonskom mirovnom sporazumu ova pitanja nisu povezana”, rekao je Kalabuhov za RTRS.

On je istaknuo da je dobro što su zapadne diplomate razumjele logiku Rusije.

“Nakon 26 godina mirovnog procesa u BiH mora doći vrijeme kada će lokalni akteri preuzeti svu odgovornost, pa čak i onu koja proističe iz misije Altea”, kaže Kalabuhov.

Ruski veleposlanik je kazao da se njegova zemlja “principijelno zalaže da OHR bude što prije zatvoren”.

“OHR je postao razlog za destabilizaciju situacije u Bosni i Hercegovini. Ovaj ured je postao jednostran. I kolege u diplomatskom koru bi željele zatvaranje OHR-a, ali postoji nesuglasnost o uvjetima za tako nešto. Svi su suglasni da je vrijeme nametanja u BiH prošlo”, istakao je Igor Kalabuhov.

On je ocijenio da BiH sa OHR-om ne može imati stvarni suverenitet i da ovaj ured nikada nije preveo Dejtonski mirovni sporazum na jezike naroda u BiH, što je morao uraditi.

“Veliki je paradoks kada ljudi koji govore o suverenitetu BiH traže od OHR-a da brani suverenitet. Pardoks je i što Ustav mora biti branjen od Ustavnog suda BiH. Mora biti promijenjena i kompozicija ovog suda, odnosno strani sudci moraju otići”, naglasio je Kalabuhov.

On je napomenuo da izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta o situaciji u BiH subjektivan i neizbalansiran.

Kalabuhov kaže da je legitimno razmišljanje predstavnika Republike Srpske o vraćanju nadležnosti koje su prenesene na razinu BiH i da sve mora biti u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

On je naveo da je u Bosni i Hercegovini potreban dijalog konstitutivnih naroda o svim pitanjima.

“Mora se u BiH smirivati retorika. Smatram da neće biti rata u BiH, jer je bolje pet godina razgovarati, nego dan ratovati. Bilo bi dobro da svi akteri u BiH potpišu pakt o miru”, istaknuo je Igor Kalabuhov, prenosi HMS.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari