Connect with us

Naši u svijetu

Ruski vojni konvoj ušao u Ukrajinu, Strelkov dao ostavku

Published

on

Ruski vojni konvoj ušao je u Ukrajinu, javlja The Guardian. List javlja kako je u konvoju bilo 23 oklopna transportera, cisterne s gorivom i ostala logistička vozila. Vozila su imala službene ruske vojne tablice te su prema granici putovali blizu ruskog grada Donjecka koji se nalazi oko 200 kilometara od ukrajinskog Donjecka, a na ukrajinski teritorij prešli su nakon što je pala noć zemljanom stazom kroz rupu u ogradi s bodljikavom žicom koja označava granicu.

The Guardian piše kako nije vjerojatno da kamioni predstavljaju punu rusku invaziju, ali navodi i da je to neosporan dokaz o onome što je Ukrajina dugo tvrdila – da su ruske trupe aktivne unutar njezinih granica.

Osim tog konvoja još jedan konvoj došao je blizu ukrajinske granice, ali u ju utorak navečer nije prešao. Radi se o ruskom konvoju humanitarne pomoći.

strelkovIgor Girkin zvan Strelkov, vođa proruskih separatista na istoku Ukrajine, dao je ostavku na mjesto ministra obrane samoproglašene Narodne republike Donjeck. U videu objavljenom na na Life News stranici, koja podržava Kremlj, bivši premijer NRD-a Aleksandar Borodaj potvrdio je Strelkovu ostavku, no nije naveo konkretan razlog.

Borodaj je zanijekao tvrdnje kako je Strelkov ranjen te je rekao kako je ostavku dao zbog odlaska na drugu poziciju.

Vladimir Kononov, poznat pod nadimkom Car, stupit će na Strelkovo mjesto. To je treća ostavka visokih dužnosnika separatista u posljednjih tjedan dana.

Također, i predsjednik LNR-a Valerij Bolotov dao je ostavku, zbog posljedica ranjavanja.

Vijesti o ostavci stižu nakon izvješća o jakim artiljerijskim napadima ukrajinskih snaga na centar Donjecka, prvi puti od početka sukoba u kojima je poginulo najmanje dvoje ljudi. Ukrajinske snage potpuno su okružile Donjeck. Prema izvješćima, situacija u tom gradu je napeta, a u svim dijelovima grada čuju se eksplozije.

Također, snage Kijeva potpuno su okružile i Lugansk te presjekle komunikacijske putove prema ruskoj granici, javlja Reuters.

U međuvremenu, ruski humanitarni konvoj od 280 kamiona, koji je upućen još u utorak, približava se ukrajinskoj granici, a ukrajinska strana i dalje upozorava kako je moguće da prenosi oružje.

Prema agenciji  Relief, u Donjecku i Lugansku teška je humanitarna katastrofa, a stanovnici se bore s nedostatkom vode, hrane i električne energije nakon četiri mjeseca borbi u kojem je poginulo najmanje 2000 ljudi.  (VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari