Connect with us

Vijesti

Ruski vojnici za Guardian: Prevarili su nas, sve što su nam rekli je bila laž – Mi smo topovsko meso

Objavljeno

-

Ilustracija/UkraineStream

“Iskreno, prevarili su nas. Sve što su nam rekli je bila laž”, rekao je jedan od pet zarobljenih ruskih vojnika na videu koji kruži među ukrajincima na društvenim mrežama, piše ugledni britanski list Guardian u petak.

“Poručio bih svojim suborcima da napuste ukrajinski teritorij. I mi imamo obitelji i djecu. Mislim da bi se 90% nas složilo da odemo kući,” rekao je isti vojnik na trominutnom videu snimljenom pod prisilom na kojem su vojnici vidno uplašeni. No ipak, postoje brojni slični intervjui s ruskim zarobljenicima koji kruže ukrajinskim društvenim mrežama, gdje vojnici izražavaju slične stavove.

Na pitanje koju bi poruku poslali svojim suborcima, jedan je jasno rekao: “Oni su nas obmanuli”.

Osam dana nakon naredbe ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju Ukrajine jasno je da je veliki broj jedinica demoralizan i da se ne žele boriti. Mnogi su se i dobrovoljno predali.

Ali nizak moral među ruskim jedinicama mogao bi biti jedan od razloga zašto se čini da ruski plan ‘blitzkriega’ da svlada Ukrajinu nije napredovao brzinom kojom bi Putin želio. Nekoliko ratnih zarobljenika reklo je da su bili uvjereni da će ih Ukrajinci dočekati kao osloboditelje. Ruske snage su očekivale cvijeće i klicanje, a ne metke i bombe, rekli su.

“Neki od njih su mislili da su na vojnim vježbama. Nisu očekivali otpor”, rekao je Artem Mazhulin, 31-godišnji profesor engleskog jezika iz Harkova. “Puno je regruta rođenih 2002. ili 2003. godine. To su dječaci od 19 i 20 godina.”

U videoporuci u četvrtak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prenio je istu poruku: da je Putin poslao svoje invazijske snage u Ukrajinu bez razumljive misije. “Oni su demoralizirani. Oni su osuđeni na propast”, rekao je on, savjetujući neprijateljskim vojnicima da “idu kući”.

Ukrajinske vlasti tvrde da je njihova vojska ubila nekoliko tisuća ruskih vojnika. Ova brojka je možda prevelika, ali u srijedu je, međutim, čak i Kremlj priznao da je 498 ruskih vojnika poginulo, a da je 1.591 ranjen.

Aleks Kovžun, nekadašnji savjetnik bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, rekao je da se ruski vojnici mogu podijeliti na dvije vrste: “Postoje mladi regruti koji su besramno uplašeni. A ima i momaka karijerista koji su se borili u Siriji i Donbasu.”

Nema sumnje da Ukrajina koristi nelagodu zarobljenih vojnika u propagandne svrhe, navodi Guardian. Nekoliko video snimki prikazuje mladiće koji zovu svoje majke u Rusiji, koje nemaju pojma da se njihovi sinovi bore u Ukrajini. Majke se obično slamaju od tuge. Ukrajinske vlasti otvorile su telefonsku liniju za zabrinute ruske obitelji, što Guardian naziva još jednom PR pobjedom nad Rusijom.

Ipak, stječe se iskren dojam da mnogi ruski vojnici žale što su ikada došli u Ukrajinu. To putovanje je za mnoge završilo smrću ili razočaranjem.

Tako na drugoj snimci ispitivač pita zarobljenika: “Pa, što mislite, jeste li vi vojnici jake ruske vojske ili topovsko meso?”

“Mi smo topovsko meso“, odgovara ratni zarobljenik.

“Je li vrijedilo sve ovo?” ispitivač ga pita u nastavku.

“Ne”, jasno odgovara zatvorenik, prenosi .

Američki vojni stručnjaci: Ruska invazija zasad je katastrofalna

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari