Connect with us

Iz Svijeta

Rusko ministarstvo obrane predložilo reviziju granica u Baltičkom moru

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rusko ministarstvo obrane je predložilo reviziju granica ruskih teritorijalnih voda u Baltičkom moru, prema nacrtu odluke vlade, što je izazvalo negodovanje Finske, članice NATO saveza.

Prema nacrtu odluke datiranom 21. svibnja, ministarstvo je predložilo izmjenu granice oko ruskih otoka u istočnom dijelu Finskog zaljeva i oko Kalinjingrada.

“Prolaz državne granice Ruske Federacije na moru će se promijeniti”, stoji u sažetku nacrta odluke. Bude li odobrena, odluka će stupiti na snagu u siječnju 2025.

Ministarstvo obrane je kao opravdanje za promjenu reklo da su ranija sovjetska mjerenja granice iz 1985. koristila pomorske karte iz sredine 20. stoljeća te stoga ne odgovaraju u potpunosti suvremenijim kartografskim koordinatama.

Na temelju nacrta nije jasno kako bi se granica točno mijenjala ni je li došlo do razgovora o tome s drugim državama na Baltičkom moru.

“Finske vlasti istražuju informacije u ruskim medijima o određivanju pomorskih zona u Finskom zaljevu”, rekao je finski predsjednik Alexander Stubb.

“Vlada pomno promatra situaciju. Rusija nije bila u kontaktu s Finskom glede ovog pitanja. Finska postupa kao uvijek: mirno i na temelju činjenica”.

Finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen je kazala da bi se Rusija trebala pridržavati Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i dodala da Moskva sije “pomutnju”. (Hina)

Rusija pripremila dokument kojim se dio državnih voda Finske i Litve proglašava ruskim teritorijem

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas