Pratite nas

Gost Kolumne

Ruža Tomašić i Hrvatski suverenisti ‘koalicijski partneri’ Merkel i Macrona!

Objavljeno

na

U svibnju 2019.g. od 23. do 26. održani su izbori za zastupnike 9. saziva Europskog parlamenta (dalje EP), na kojima su dvije vodeće političke grupacije u EP Europska pučka stranka – „kršćanski demokrati“ (dalje EPP-„KD“) i Progresivni savez socijalista i demokrata (dalje S&D) zabilježili najgore rezultate u povijesti europskih izbora. U srpnju 2019.g. konstituiran je EP, a iz razloga neprimjerenih boljim demokratskim običajima odustalo se od načela spitzen kandidata u postupku izbora predsjednika Europske komisije (dalje EK), pa su njemačka kancelarica Angela Merkel i EPP-„KD“ nametnuli kao kandidaticu tadašnju njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen.

U prethodnim njemačkim vladama ona je bila ministrica obitelji, potom rada i socijalne zaštite, te ministrica obrane gdje se pokazala  vrlo nekompetentnom; a naročito je poznata po tome što je 2015.g. osumnjičena da je plagirala doktorsku disertaciju. Sveučilište u Hannoveru provelo je odgovarajući postupak provjere valjanosti disertacije, a zaključak povjerenstva bio je da „disertacija sadrži grješke, ali da se doktorska titula može zadržati“. Tako je jedan od najvećih, najvažnijih, najplemenitijih i najhumanijih političkih, ekonomskih i društvenih projekata u cjelokupnoj povijesti Starog kontinenta; spao na tako niske grane da je za predsjednicu EK predložena kandidatica bez primjerene akademske čestitosti koja nema kapacitet i nije sposobna znanstveno i etički korektno provesti znanstveno istraživanje, i potom na temelju njega „bez grješaka“ napisati doktorsku disertaciju! Što bi na to rekli da su živi „očevi“ Europske unije Schuman, De Gasperi i Adenauer? I bi li uopće išta mogli reći od zaprepaštenja, poniženja i rezignacije?

U srpnju 2019.g. nakon konstituiranja EP zastupnici su glasovali o izboru predložene kandidatice Ursule von der Leyen za predsjednicu EK. Samo 383 zastupnikâ dali su joj svoje povjerenje i glas tako da je izabrana sa samo 9 glasova više od natpolovične većine ukupne brojke zastupnika odnosno s grotesknih 51,27 posto dobivenih glasova! Tzv. „jezičac na vagi“ odnosno presudna potpora bili su glasovi zastupnika političke grupacije Europski konzervativci i reformisti (ECR) i poglavito zastupnikâ njezine članice poljske stranke Pravo i pravda (PiS), kojoj su nosive sastavnice njezina političkog programa suverenizam, Europska unija kao savez suverenih država, protuimigracijska politika i antiglobalizam! Prema pak njihovom izbornom programu i političkoj agendi, paradoksalno je, ideološki i politički nelogično te proturječno da su Ruža Tomašić i Hrvatski suverenisti;  članovi te iste političke grupacije koja se (pomalo oksimoronski) naziva – Europski konzervativci i reformisti (ECR)!?   (hrsvijet.net/index.php/vijesti/43-glas-hrsvijeta/55646-medunarodna-konferencija-u-dubrovniku-u-organizaciji-ruze-tomasic)

KADROVIRANJA I GLASOVANJE U EUROPSKOM PARLAMENTU

Nakon uobičajene parlamentarne procedure ispitivanja u odborima političke, društvene i moralne (sic!) čestitosti predloženih kandidata za povjerenike u Europskoj komisiji, uz mnogobrojne dilove, mešetarenja,  trgovinu utjecajem, potvore, kompromise i usuglašavanja; predsjednica EK i mandatarica Ursula von der Leyen u srijedu 27. studenog 2019.g. iznijela je na odlučivanje u Europskom parlamentu prijedlog personalnog sastava EK. No, za razliku od njezina izbora koji je brojkom dobivenih glasova prošao minijaturno kao da ga je „crtao“ sâm Julije Klović, predloženi sastav EK dobio je potporu i glasove čak 461 zastupnika od 707 koliko ih je ukupno glasovalo ili 65,20 posto.

Zastupnici iz Republike Hrvatske (2. padež genitiv nije tu slučajno uporabljen!) glasovali su ovako: koalicijski partneri u Europskom parlamentu (i „dubinski“ u Hrvatskome saboru!) HDZ i SDP glasovali su očekivano „za“. Nezavisni zastupnici Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić za one koji poznaju političke kuloare glasovali su „situacijski“ i za publiku – protiv (što znači da je to trebalo, da bi mogli glasovati i drukčije!). A Ruža Tomašić i Hrvatski suverenisti (nakon toga logično bi bilo pisati ih s navodnim znakovima – „Hrvatski suverenisti“!) i njihova politička i parlamentarna grupacija Europski konzervativci i reformisti (ECR) te poglavito njezin poljski dio punim su „plućnim kapacitetom“ glasovali – „ZA“! Što nedvojbeno pokazuje da su Ruža Tomašić, Hrvatski suverenisti i Europski konzervativci i reformisti (ECR) koalicijski partner navodnih narodnjaka i kršćanskih demokrata EPP-„KD“, formalno bivših komunista Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) i ultra-liberala Obnovimo Europe (RE); a to apsolutno  potvrđuje i činjenica da su Europski konzervativci i reformisti (ECR) ekvivalentno brojki svojih zastupnika dobili i mjesto jednog povjerenika u Europskoj komisiji i to u resoru poljoprivrede i ruralnog razvitka za koje je i  potvrđen njihov predstavnik Witold Jan Waszcykowski.

Logično, to ujedno znači i da su Ruža Tomašić, Hrvatski suverenisti i Europski konzervativci i reformisti (ECR) koalicijski partneri i Angele Merkel i Emmanuela Macrona, te da izravno i neizravno podupiru njihovu političku agendu antisuverenizma, ustroja Europske unije kao federacije i nadnacionalne države, hegemonije nad manjim državama članicama, masovnog useljavanja i globalizma!

Što drugo nego pitati, može li i ako može kako to može biti podudarno i spojivo s ideologijom i političkim programom Ruže Tomašić i Hrvatskih suverenista; kojih su temeljne i udarne sastavnice suverenizam, Europska unija ustrojena kao savez suverenih država, ravnopravnost država i nacija, protuimigracijska politika i antiglobalizam? A Ruža Tomašić i Hrvatski suverenisti dobili su potporu i glasove birača na Europskim izborima upravo za taj i takav izborni program, pa da bi bili politički vjerodostojni i dosljedni te da ne izdaju povjerenje, potporu i glasove birača; samo i jedino taj i takav program odnosno političku agendu smiju i moraju provoditi u Europskom parlamentu!

Sljedeće 2020.g. (a možda i prije?) su izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru. Na temelju dosadašnjih izbornih iskustava samo se od sebe nameće pitanje hoće li birači i opet imati pamćenje i samopoštovanje poput čovječjih ribica, pa opet nasjesti na izborno-promidžbeni sirenski zov Ruže-Nacionale koja nakon svih u prethodnom dijelu teksta navedenih činjenica može samo biti a to doista i jest Ruža-Internacionale, ostaje za čekati i vidjeti. No, bez velikog demokratskog i moralnog optimizma glede ishoda odnosno mogućnosti da se ne ponovi izborna prijevara birača i domoljubne javnosti poput one u ovom tekstu opisane na Europskim izborima u svibnju 2019. godine. U surječju s pošalicom koja se prepričava, a glasi: Tko danas ne surađuje s „dubokom državom“? Samo oni koji su – plitki!

Erih Lesjak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gost Kolumne

Novi križni put Hrvata zbog Bleiburga: Sarajevo im brani i misu za žrtve

Objavljeno

na

Objavio

prosvjed u Sarajevu

Malo je hrvatskih kuća i u Hrvatskoj i u BiH iz kojih barem jedna žrtva nije vezana za Bleiburg i Križni put. Životi cijelih obitelji obilježeni su ovim zločinom koji ni povijesno ni pravno nikada nije valoriziran. Nitko i ne zna njihov točan broj. Hrvati desetljećima nisu smjeli spominjati svoje žrtve i tražiti ih u masovnim grobnicama Slovenije, Austrije ili, pak, po križnim putevima kojima su vođeni sve do Makedonije.

Kao u olovnim komunističkim vremenima, Sarajevo se protivi spominjati počinjene zločine i 75 godina poslije.

Čak i da je samo jedna nevina žrtva ubijena na Križnom putu, zaslužuje da joj se služi sveta misa. A njih deseci tisuća brutalno su, bez suda, zločinački ubijani. Zar na svijetu ima ijedan čovjek koji to može pravdati?! Medijsko-političkom hajkom, krivotvorenjem podataka, ničim utemeljenim tvrdnjama kako se priprema misa za ustaški režim i NDH, bošnjački političari stavili su metu na Vrhbosansku nadbiskupiju, kardinala Vinka Puljića i sve katolike koji se usude u subotu doći u sarajevsku katedralu. Zaprijetilo se čak i smrću hrvatskom političaru koji je izjavio da će biti na misi.

Ovdje je mnogo toga što ukazuje da su činjenice manje bitne, a da hajka na Hrvate katolike ima za cilj nešto mnogo opasnije od brige za žrtve fašizma. Najblaže rečeno, zanimljivo je što je lavina sarajevskih reakcija na misu za bleiburške žrtve uslijedila ne odmah, nego danima nakon što je objavljeno da će se služiti u Sarajevu. U roku od samo nekoliko sati uslijedila je orkestrirana kampanja stranaka, udruga…, a sve je pratila medijska artiljerija i pješaštvo s društvenih mreža.

Razlog je, naravno, politički vrlo proziran. Čekao se pogodan trenutak za proganjanje fašističkih vještica i hvatanje ustaša po crkvi, a nema prikladnijeg od Dana pobjede nad fašizmom. To je datum koji bošnjačka politika prisvaja i kroz istodobnu proslavu tzv. Dana Zlatnih ljiljana kako bi se, što je moguće više, bošnjačka strana u proteklom ratu poistovjetila s antifašističkim pokretom, a koja se devedesetih godina prošlog stoljeća, dakako, borila protiv fašista – srpskih i hrvatskih. Nimalo slučajno, “progon ustaša” u drugi je plan bacio aferu s kriminalnom nabavom respiratora za bolnice u Federaciji BiH, a u treći aferu s kupnjom glasova zastupnika u Sarajevskoj županiji.

Jednako tako, radikalni bošnjački političari koriste svaku prigodu da Hrvatima nametnu hipoteku zločinačke organizacije. Iako ispadaju smiješni, podmeću im i antieuropske i antiameričke vrijednosti. Sve kako bi se svidjeli demokratskom svijetu i tako lakše ovladali državom koju žele samo za sebe. I bez “fašista”. U okviru takvih zlih namjera pretvaraju misu žrtvama u veličanje ustaštva. U taj okvir moralo se uklopiti i optuživanje kardinala za ustašovanje, i to od istih onih koji su njegov boravak i službu u ratnom Sarajevu uzimali kao “neoboriv argument” očuvanja multietničnosti i tolerancije tog grada. Neupućenima i nedobronamjernima kardinal nema ni priliku objasniti da misa, čiju zabranu oni prizivaju, nije nikakav javni skup, već sakrament, religijski obred u kojem vjernici sudjeluju svojom voljom. Njih to i ne zanima.

Oni su već donijeli presudu. Poput onih koji su bez suda ubijali desetke tisuća zarobljenih civila i vojnika. Vrijeđanje žrtava pojačali su stavljanjem crnog poveza preko očiju Ivanu Pavlu II. na spomeniku ispred katedrale. Oprosti im, Papa, jer ne znaju što čine. Prije toga na istom su mjestu na Isusov prst stavljali kondom predstavljajući to kao umjetnički izričaj.

Prijetnje prosvjedima ispred katedrale u kojima prednjače perjanice “građanskog” pokreta – Naša stanka i SDP, Katoličku crkvu i kardinala neće uplašiti. I Crkva i kardinal bili su uz svoj narod i pod granatama i opsadom, pa ih neće zastrašiti ni salonski antifašisti ni lažni liberali. Posustanu li sad, i Crkva i hrvatski narod u BiH zauvijek će prestati biti ikakav društveni čimbenik. Razmišljanja, običaje, stavove i mise određivat će im drugi po svojim kriterijima prihvatljivosti. Morat će tražiti odobrenje čak i za to za kim mogu žaliti i za koga Boga moliti.

Svjestan je toga sigurno i kardinal Vinko Puljić čija je služba otpočetka obilježena izazovima i iskušenjima. Kroz svoj križni put vrhbosanski nadbiskup prolazio je uspravno i hrabro, često neshvaćen i od nekih svojih sunarodnjaka. Nije dopustio da njegov narod živa pokopaju. Budu li mu određivali i mise za pokojnike, kardinal zna da će to biti posljednji grumen zemlje nad bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Tek onda mogle bi se služiti mise za Hrvate kojih, kao naroda, u njihovoj domovini više ne bi ni bilo. Zato bi se u crkvama diljem BiH svećenici u subotu trebali prisjetiti svih žrtava. Onima koji bi i danas Hrvate po svojim sudovima razapinjali na križnim bh. putevima zajedništvo je najjači odgovor.

Jozo Pavković/VečernjiList BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gost Kolumne

Zdenko Ćosić: Zar mislite, vi bijedne kratkotrajnosti, da će pred vama pasti katedrale, mise i fatihe?

Objavljeno

na

Objavio

Zaklinjući se Alahom da ništa nije kriv, u pismu što ga je stigao napisati prije nego će ga partizani – komunisti likvidirati, jedan od šehida Hadžeta je napisao: “Kad god me se sjetite, fatihu za moju dušu izučite.”

Tako, Bogu hvala, iz godine u godinu se okuplja mnoštvo muslimana i njihovih vjerskih prvaka, uče fatihu, mole se i čuvaju sjećanje na više od dvije tisuće ljudi što ih “oslobodioci” poubijaše od mjeseca studenog 1944. godine, kad uđoše u Novi Pazar, pa sve do prve polovice 1946. godine, kad učvrstiše svoju vlast, piše Zdenko Ćosić za Hrvatski Medijski Servis

Novi Pazar, Hadžet, ni po čemu nije iznimka kad su u pitanju likvidacije ljudi pod kolektivnom optužnicom neprijatelja, kvislinga i “svih neprijateljskih reakcija” protiv novog poretka.

Tako je, “prije nego se čvrsto uspostavio kao diktator”, po riječima američkog predsjednika Harry S. Trumana, “Tito pobio više od 400.000 protivnika u Jugoslaviji.” Kao najmasovnija zločinačka odmazda koju su proveli Titovi komunisti-partizani, zapamćena je pod imenom Bleiburški genocid. Bezimeno mnoštvo ubijenih, prije i nakon učvšćivanja diktature, desetljećima su bili prekriveni ideološkim plaštom šutnje, izbrisani iz matica živih i nikada upisani u registre mrtvih: Potpuno dehumanizirani, kako bi dželati mirne savjesti stvarali novi poredak.

U tim pokoljima po završetku Drugog svjetskog rata živote su izgubili i mnogi muslimani iz Bosne i Hercegovine jer se “ogromna većina muslimana našla na strani okupatora” (Hamdija Omerović na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH, 1945.) Među žrtvama nisu bili samo “suradnici okupatora”, zločin je provođen neselektivno, jednako nad civilima, ženama, djecom, razoružanim pripadnicima poraženih vojska…

Imamo li ljudsku obvezu i demokratsko pravo sjećati se tih žrtava? Imamo li pravo fatihu izučiti i misu zadušnicu slaviti za njihovu dušu?

Nitko nije očekivao da bi se u isto anticivilizacijsko kolo mogli uhvatiti ateisti i vjernici: Kolo u kojem nema mjesta kulturi sjećanja uopće; u kojem nema mjesta molitvi, sjećanju i govoru “o nekim drugim žrtvama”.

Te druge žrtve, kojih se nije pristojno sjećati i o njima govoriti, kako kaže predstavnik naroda čija se ogromna većina našla na strani okupatora u Drugom svjetskom ratu – Bakir Izetbegović, nisu zaslužile molitvu.

Slično, u najavljenoj svetoj misi za duše žrtava Bleiburškog genocida, Željko Komšić, pričuvni bošnjački član Predsjedništva BiH, prepoznao je “podlo lukavstvo ustaške ideologije”. Univerzalni odgovor neokomunista na svako pitanje!

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, također je osudio! održavanje mise…

Ne samo ugledni i neugledni pojedinci, ponovnom ubijanju mrtvih se pridružiše i političke stranke, među njima i ona najbrojnija, SDA. Nakon najave sv. mise za žrtve Bleiburške tragedije, koja će se održati u sarajevskoj katedrali, SDA se oglasila priopćenjem u kojemu, onako usput, u zagradi, iskazuju tek razumijevanje za nevinost ubijenih žena i djece – sve ostalo je puka apologija zločina umotana u “vrijednosti antifašizma”.

Kakvo moralno potonuće! Kakav civilizacijski pad!

Prije desetak dana zasjedalo je Predsjedništvo BiH: Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik. Javnosti su priopćili svoju odluku: Oni će, baš oni, predvoditi procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji!

Istoj, dakle, onoj Europi čiji je parlament u rujnu prošle godine usvojio rezoluciju pod nazivom “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe”.

U Rezoluciji se naglašava kako je “Drugi svjetski rat, najrazorniji rat u povijesti Europe, započeo kao neposredni rezultat zloglasnog nacističko-sovjetskog sporazuma o nenapadanju od 23. kolovoza 1939…” Ista Rezolucija dalje “podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije…”

Znaju li naši predvodnici u Europu da ta Europa u istom dokumentu “najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalni režimi.”

Znaju li da Europa ne poznaje “neke druge žrtve” za koje se ne smije moliti i da su sve žrtve dio istog registra sjećanja.

Kao i ovih dana u Sarajevu, jednako su nekoć lažni i licemjerni “čuvari antifašizma” prijetili sudionicima komemoracije Hadžeta – onima koji su htjeli “nekim drugim žrtvama” – Bakire!, fetvu za njihovu dušu izučiti.

Prepoznavši u tim nasilnicima neokomuniste – neonaciste, a ne antifašiste, prepoznavši istu komunističku ideologiju i neonacističku metodologiju, Muamer Zukorlić je poručio: “Vi ćete pasti kao što su pali oni koji su ubijali ove ljude…”

Zar mislite, vi lažni Europljani, vi lažni patrioti, neonacisti; zar mislite, vi bijedne kratkotrajnosti, da će pred vama pasti katedrale, mise i fatihe?

***Zdenko Ćosić je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovčke i dopredsjednik HDZ-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari