Connect with us

Politika

Ruža Tomašić sa plenarne sjednice u Strasbourgu poručila: Ne ratificirajte Istanbulsku konvenciju!

Objavljeno

-

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu govorila je o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

“Zaštita žena i ostalih članova obitelji od nasilja svim državama članicama mora biti visoko na listi prioriteta. No, problemi s ratifikacijom Istanbulske konvencije nisu se pojavili zbog nevoljkosti država članica da zaštite žene od nasilja, nego zbog kontroverznih dijelova same Konvencije”,  rekla je između ostaloga Tomašić.

Problematično to što IK državne institucije koje se bave ljudskim pravima izjednačava s udrugama civilnog društva, a stručnom tijelu GREVIO-u daje prevelike ovlasti u implementaciji. Kad tome dodamo i to da države na sebe preuzimaju obvezu financiranja nevladinih organizacija u onom obujmu koje GREVIO smatra primjerenim, jasno je da gube dio suvereniteta.

“Konvencija bi, vjerujem, davno bila ratificirana od svih članica Unije da se fokusirala samo na zaštitu žena od nasilja, bez promoviranja rodne teorije i pokušaja razvlašćivanja nacionalnih država”, naglasila je.

Na kraju govora još jednom je pozvala hrvatske vlasti da, zbog navedenih razloga, ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas