Pratite nas

Ruža Tomašić za Pogled.ba: Daytonska BiH ostavlja dojam kao da je krojena da propadne

Objavljeno

na

Koja su Vaša dosadašnja iskustva s ostalim hrvatskim zastupnicima? S kim najviše surađujete?

Mislim da su kolege ozbiljno shvatile svoj posao i to mi je drago. Uvijek govorim da će se po nama koji smo sad u Parlamentu suditi onima koji dođu poslije nas. Ako mi ostavimo pravi dojam, Hrvate u Europskom parlamentu će se ozbiljno shvaćati. Surađujemo, ne mogu reći da ne, ali bih voljela kad bismo i više surađivali i kad bismo s premijerom Milanovićem zajedno dogovarali strategiju lobiranja za Hrvatsku. Naša je država mala, ima malo predstavnika u Europskom parlamentu i kod puno stvari bismo se trebali držati skupa te koordinirati s Vladom Republike Hrvatske kako bi država izvukla što veću korist od članstva u Uniji.

Kakav je Vaš pogled na unutarnje uređenje BiH? Treba li doći do revizije Daytonskog sporazuma?

Uređenje BiH nije sretno jer je izravna posljedica teškog i krvavog rata. Takva uređenja nikad nisu najučinkovitija i po mjeri čovjeka jer su plod velikog kompromisa nakon što je pala krv. Sramota je i za političke lidere u BiH, ali i za međunarodnu zajednicu, da BiH 17-18 godina nakon rata počiva na postratnom dogovoru i da se nije ni najmanje napredovalo. No, ne čudi, jer međunarodna zajednica ni u ratu nije znala što s BiH, a političkim strankama paše rascjepkanost jer se lakše podijeli politički kolač, tj. plijen. Do revizije mora doći ako građani BiH žele normalnu i funkcionalnu državu. Daytonska BiH ostavlja dojam kao da je krojena da propadne.

Koja je Vaša poruka Hrvatima u BiH?

Ne želim biti tipični hrvatski političar i slati poruke podrške i nade, a potom zaboraviti da sam rekla to što sam rekla. Nemaju Hrvati u BiH ništa od naše deklarativne podrške, njima treba stvarno lobiranje za ravnopravnost s ostala dva konstitutivna naroda u BiH, a ja sam o toj temi više puta pričala u Europskom parlamentu i nastavit ću i dalje. Hrvatska mora svim svojim institucionalnim i diplomatskim kapacitetima stati iza bosanskohercegovačkih Hrvata jer oni svojih institucija u BiH nažalost nemaju. Hrvatski narodni sabor, koji je trebao biti ta glavna hrvatska institucija, pretvorio se nažalost u igračku jedne stranke i sredstvo za promociju jedne politike umjesto da je okupio sve hrvatske političare i intelektualce te predstavnike svih društvenih slojeva i stvorio jednu svehrvatsku platformu u BiH od koje se ne bi smjelo odstupati.

Smatrate li da je održivo stanje s deset županija, od čega u pojedinim (HBŽ) ministri mjesečno rade 41 sat za plaću od 3000 KM?

Kao i za EU, i za BiH mislim da je najbolji model decentralizacija uz smanjenu administraciju. No, kao i u Europskoj uniji, puno su jače težnje za daljnjom centralizacijom, što je loše i dugoročno neodrživo. I EU i BiH su višenacionalne zajednice i ne mogu si priuštiti bojazan manjih naroda da će nad njima dominirati oni brojniji. Tako se ionako krhko međunacionalno povjerenje samo dodatno urušava i teško ga je ponovno izgraditi. Po meni, BiH mora biti ustrojena maksimalno decentralizirano, doslovno da svaka općina može odlučiti kojoj će jedinici regionalne samouprave administrativno pripadati, dok bi ovlasti centralne razine trebalo bolje definirati uz nemogućnost opstrukcija funkcioniranja države kakvih je bilo dosad.

Jesu li potrebni referendumi u zemlji u kojoj na referendum izađe 30% stanovnika?

Jesu. Referendumi su uvijek potrebni i poželjni jer daju smjernice vladi kakvu državu narod želi. Baš zato je najnoviji prijedlog izmjene Ustava RH skandalozan, jer praktički onemogućuje daljnje ustavotvorne narodne referendume. Izlaznost na posljednji referendum je doista bila niska, što je i mene osobno razočaralo, ali moramo svi skupa shvatiti da je narod u apatiji, koji je izgubio povjerenje u politiku i institucije, teško razbuditi. Građani moraju suodlučivati u vladanju državom i ne smijemo dopustiti scenarij po kojem vlada koja osvoji izbore može četiri godine raditi što god poželi, bez mogućnosti da običan čovjek na njezine odluke mirno i legalno utječe. To je onda partitokracija, a ne demokracija.

Ako građani Vukovara već ne žele ćirilicu, postoje li pravni mehanizmi kojim bi dobili što žele bez raspisivanja referenduma i dodatnog trošenja milijuna kuna kojima bi se moglo unaprijediti zaostalo gospodarstvo Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije?

Odmah ću se ograditi i reći da nisam pravni stručnjak, ali poštujem volju naroda. Ako narod želi referendum, ja nemam ništa protiv. Ono što moram jasno reći jest da nije problem u ćirilici jer ona danas postoji na znakovlju diljem Hrvatske, u više sredina po Slavoniji, Lici i Dalmaciji, ali u Vukovaru je ćirilica sol na ranu i kap koja prelijeva čašu. Taj grad još traži gdje su pokopani njegovi poginuli, traži svoje nestale, sanaciju svega što je srušeno i povratak onog što je pokradeno. Tisuće žena su silovane, a njihovi silovatelji danas slobodno šeću gradom i mirno žive među njima. Manjinski srpski politički predstavnici u Vukovaru žive na račun Republike Hrvatske s istom onom četničkom retorikom i ideologijom koja je sravnila Vukovar sa zemljom i sad bismo ih još trebali honorirati dvojezičnošću kojoj se opire većina Vukovaraca. Čime su to zaslužili? Što su to veliko oni napravili za taj grad i hrvatsku državu? Da se razumijemo, ne smatram da bi ostatak Hrvatske trebao određivati referendumom kako će Vukovarci živjeti, ali isto tako držim kako ni centralna vlast nema pravo nametati lokalnim sredinama nekakve univerzalne vrijednosti koje izazivaju sukob u lokalnoj zajednici. Suživot i mir nam moraju biti na prvome mjestu, a oni su u Vukovaru ugroženi odlukom Vlade da nametne ćirilicu.

Kako vidite slučaj Nadana Vidoševića i smatrate li da ima još “Nadana” u Hrvatskoj?

Korupcija je u Hrvatskoj odavno poprimila epidemijske razmjere i ova nova saznanja nažalost više nikoga ne iznenađuju. Pranje novca kroz kupnju umjetnina isto nije ništa novo, barem ne nama koji smo se bavili policijskim poslom, ali kod gospodina Vidoševića je to došlo do jedne perverzne razine. Nadam se da će institucije doista odraditi svoj posao i da neće sve ostati na toj izlizanoj frazi. A na Vaše drugo pitanje reći ću samo da vjerujem da ih ima još, jer su kriminal i korupcija kod nas očito postali način života dobrog dijela političkog i poslovnog establišmenta. To više nisu iznimke, iznimke su oni vrijedni i pošteni.

Kako komentirate medijsku hajku na Šimunića? Podržavate li njegov postupak?

U Hrvatskoj pojedini novinari i mediji te civilne udruge vole biti veći katolici od pape pa me ne čudi da je najveći pritisak na FIFA-u dolazio baš iz Hrvatske. Mnogi iz tog NVO biznisa moraju opravdati izdašan novac koji dobivaju pa koriste svaku priliku kako bi se istaknuli i pokazali donatorima da se eto bore za bolje društvo. Šimunićev potez možda nije promišljen, ali nije ni maliciozan koliko to određeni mediji prikazuju, niti mislim da zaslužuje kaznu od deset utakmica neigranja. Čovjek uostalom uopće nije vikao “Za dom spremni!” nego je, tehnički gledano, vikao “Za dom”, dok je publika odgovarala onako kako je odgovarala. Joe može odgovarati samo za svoje riječi, a one ne predstavljaju ništa loše. Odgovor publike ne bi trebao biti u domeni njegove odgovornosti, ali s obzirom da određene udruge i “U boj, u boj, za narod svoj!” klasificiraju pod fašizam, ne čudi me da su se digle na stražnje noge oko ovoga. Vladi to naravno odgovara jer baca ljudima prašinu u oči i odgađa još neko vrijeme prava pitanja o stanju u državi koja će tražiti i prave odgovore, a njih ova vlada nema.

Iz Europskog parlamenta za Pogled.ba: Danijel Čakarić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Velik broj studenata na skupu solidarnosti s Hrvatima u BiH: Zatražili od vlasti jasnu politiku prema Hrvatima u BiH

Objavljeno

na

Objavio

foto: fah

Nekoliko stotina studenata, nezadovoljnih politikom hrvatskih vlasti prema Hrvatima u BiH koje je kulminiralo objavom osuđujuće presude šestorici Hrvata za ratni zločin, okupilo se u utorak na Markovu trgu u Zagrebu, tražeći od vlasti jasnu politiku prema Hrvatima u BiH i zaštitu njihovih prava.

Nakon prosvjeda, održanog pod nazivom “S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo” studenti su vlastima predali predstavku kojom su upozorili na dva desetljeća šutnje institucija RH na protudržavno djelovanje pojedinih hrvatskih dužnosnika te, kako navode, ponižavanje, degradiranje i oduzimanje ljudskih i i političkih prava Hrvatima u BiH.

U toj predstavci studenti su naveli također da su pojedini hrvatski predsjednici, premijeri, zastupnici i djelatnici sudova otvoreno pomagali pri ponižavanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te da su pojedini dužnosnici u stranim veleposlanstvima u Hrvatskoj i međunarodnim tijelima izglasovali, lobirali i zastupali interese protiv političkih i ustavnih prava Hrvata u BiH.

Tvrde također da hrvatske institucije nisu učinile ništa što bi bilo dovoljno pred domaćim i međunarodnim tijelima kako bi se istražili i procesuirali zločini Armije BiH protiv Hrvata u BiH i časnika Armije BiH koji su sudjelovali u ratu protiv Republike Hrvatske 1991.-1992.

Prosvjednici su naveli također da pojedini politički dužnosnici i ministri prihvaćaju posljednju „sramotnu“ presudu Haaškog suda koja, navode, nije sudila za konkretne zločine protiv pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskih civila u BiH.

Predsjednik Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u Zagrebu Bruno Penava rekao je pred okupljenim prosvjednicima na Markovu trgu da su se studenti i prije četiri godine okupili na istom mjestu nekoliko dana nakon prvostupanjske presude šestorici Hrvata iz BiH.

Mislili su, dodao je, da će vlasti RH imati razumijevanja i da će kazati „ne lažima, lažnim optužbama i nepravdi“, ali su mnogi politički i sudski dužnosnici ignorirali pitanje Hrvata i BiH, podupirući oduzimanje njihovih kolektivnih prava u BiH.

Zahtjevima upućenima Vladi, Hrvatskom saboru, predsjednici i DORH-u, prosvjednici uz ostalo traže osnivanje instituta, u sklopu već postojeće institucije ili istraživačko-dokumentacijskog centra zaduženog za istraživanje svih ratnih zločina Armije BiH nad Hrvatima u BiH, među koja spadaju ubojstva 1051 hrvatskog civila, uključujući i 121 dijete.

Traže također donošenje i aktivaciju optužnica te raspisivanje tjeralica protiv vojnika i časnika Armije BiH koji su sudjelovali u ratu protiv Hrvatske i činili zločine nad Hrvatima u BiH, reviziju i legalnu ocjenu svih hrvatskih državljanstava i oduzimanje istih bivšim pripadnicima Armije BiH koji su počinili zločine protiv Hrvata, onemogućavanje pristupa Hrvatskom državnom arhivu osobama koji su u službi pisanja optužnica protiv pripadnika HV-a i HVO-a.

Jedan od njihovih zahtjeva je donošenje obvezujuće deklaracije u svrhu zaštite zajamčenih prava Hrvata u BiH, poduzimanje mjera da se nametnute odluke visokih predstavnika za BiH koje su protivne ustavnim pravima Hrvata BiH, revidiraju, odbace i izmjene, te da Hrvatska zaštite svoje državljane od selektivnog pristupa pravosudnih tijela BiH. (Hina)

ZAHTJEVI STUDENATA VLASTIMA RH – Molimo podijelite ih ljudima

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska vojska pomlađuje se časnicima školovanima u SAD-u i Europi

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Obilježena 26. obljetnica HRZ i PZO-a i primopredaja zapovjednika

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u utorak, 12. prosinca 2017. godine održana je središnja svečanost obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH (OS RH).

Obilježavanje obljetnice HRZ i PZO-a započelo je svetom misom zadušnicom za poginule pripadnike HRZ i PZO-a u Domovinskom ratu, koju je predvodio msgr. Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj, priopćio je MORH

Zatim je uslijedila središnja svečanost na kojoj je održan svečani obred primopredaje stijega i dužnosti zapovjednika HRZ i PZO-a, između dosadašnjeg zapovjednika, general bojnika Miroslava Kovača i novoizabranog, brigadnog generala Mate Mikića.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OS RH, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora, bivši zapovjednici i djelatnici HRZ i PZO-a i drugih ustrojbenih cjelina OS RH, obitelji poginulih pripadnika grane i drugi.

Čestitavši pripadnicima HRZ i PZO-a na svim dosadašnjim uspjesima, na velikom zalaganju i predanosti pilotskom pozivu te ujedno i na primopredaji dužnosti zapovjednika, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je, kako je istaknuo, po mnogočemu jedinstveno.

“Zrakoplovstvo smo stvarali gotovo iz ničega, u poljoprivredne i školske avione smo sami ugrađivali oružne sustave i tako djelovali u prvim danima rata. Bili su to teški, ali slavni dani Domovinskog rata, kada su djela pripadnika ratnog zrakoplovstva bila primjer požrtvovnosti i ljubavi prema Domovini”, rekao je general Šundov izrazivši zahvalnost i priznanje hrabrim pilotima koji su zrakoplovima JNA odlučno i hrabro doletjeli i stavili se na raspolaganje Domovini, branili i oslobađali svoju Domovinu.

Podsjetio je i na ugled koji pripadnici HRZ i PZO danas uživaju kroz misije potpore miru u svijetu te obučavanje pilota drugih zemalja, održavanje postojeće tehnike, te brojne druge zadaće poput protupožarne zaštite, hitnog medicinskog prijevoza i traganja i spašavanja.

Izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u svom je govoru podsjetio kako je iza svih nas godina koja je bila iznimno zahtjevna za HRZ i PZO.

“Ove godine smo napravili veliki pomak, pokrenuli smo proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, primili smo ponude za novi avion, napravili validaciju i evaluaciju istih i sada smo pred odlukom koja je odgađana petnaestak godina”, rekao je ministar Krstičević podsjetivši kako je HRZ i PZO bila i ostala specifična tehnička grana, u kojoj, pored tehnike, glavnu snagu, baš kao i u Domovinskom ratu, čine ljudi, vrhunski piloti i tehničari, koji su uvijek spremni izvršiti svoju zadaću, a njihova plemenitost i posvećenost dobrobiti građana naše Domovine, ono je što nas sve skupa ispunjava posebnim ponosom i zadovoljstvom. Na kraju se obratio mladim ljudima željnim izazova i pozvao ih da se pridruže i postanu piloti Eskadrile višenamjenskih borbenih aviona iz sastava pobjedničkog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prigodnim riječima obratio se i dosadašnji zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Miroslav Kovač koji se osvrnuo na proteklo vrijeme koje je proveo na dužnosti zapovjednika HRZ i PZO-a zahvalivši svim pripadnicima grane, koji su dali nesebičan doprinos njezinu razvoju.

Podsjetivši na nekoliko faza transformacije i preustroja tijekom kojih je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izraslo u moderno zrakoplovstvo u potpunosti sposobno i spremno ispunjavati svoje Ustavom i zakonom predviđene zadaće i misije, naveo je za primjer neke od ovogodišnjih uspjeha HRZ i PZO-a: izobrazbu vlastitog pilotskog kadra, veliki broj ostvarenih letačkih zadaća i sati naleta, pomlađivanje zapovjednog kadra i prihvaćanje i uvođenje u uporabu nove tehnike – helikoptera Kiowa Warrior te donošenje ključne odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, čime će se, kaže, pridonijeti jačanju borbene komponente i stvaranju platforme za još učinkovitiju provedbu zadaća koje nas očekuju.

Novi zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Mato Mikić zahvalio je na ukazanom povjerenju i imenovanju na ovu odgovornu dužnost, koju će obnašati od 1. siječnja 2018. godine. “Postati zapovjednikom jedne grane OS RH i biti promaknut u čin brigadnog generala Hrvatskog zrakoplovstva je izuzetna čast, ali i veliki izazov i odgovornost“, rekao je general Mikić istaknuvši: „Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolaže stručnim kadrom koje može ostvariti postavljene ciljeve.

Moja je zadaća da upravljam tim kapacitetima na najbolji mogući način u cilju održavanja i povećanja sposobnosti grane. Pred nama su veliki izazovi, uvođenjem u operativnu uporabu helikoptera Kiowa Warrior, postižemo nove sposobnosti i razvijamo borbenu komponentu helikopterskih snaga koji će svoj doprinos dati u očuvanju suvereniteta Republike Hrvatske“.

Pozdravio je i odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koja je, ističe, iznimno važan čimbenik koji određuje smjer daljnjeg razvoja HRZ i PZO-a, no jednako važan izazov je očuvanje i uvođenje novog zrakoplovnog osoblja pilota, tehničara i inženjera.

Brigadni general Mato Mikić rođen je 22. kolovoza 1965. godine u Trnavi u Osječko-baranjskoj županiji. Osnovnu školu završio je u Trnavi, a Zrakoplovnu vojnu gimnaziju u Mostaru 1984. godine. Zrakoplovnu vojnu akademiju pohađao je u Zemuniku do 1988. godine, kada je stekao zvanje diplomirani inženjer prometa, smjer aeronautika – pilot aviona. Pilot je prve kategorije nadzvučnog borbenog aviona MiG-21.

U rujnu 1991. godine dragovoljno se pridružuje Zboru narodne garde Republike Hrvatske kao pilot. Nakon toga obnaša više dužnosti, od pilota u 21. eskadrili lovačkih aviona, časnika za planiranje i uporabu, nastavnika letenja aviona PC-9, časnika za uporabu i nadzor aviona, voditelja odsjeka za operativne i letačke poslove Zapovjedništva HRZ i PZO-a, te načelnika stožera – zamjenika zapovjednika 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Od veljače 2016. godine obnaša dužnost načelnika stožera – zamjenika zapovjednika HRZ i PZO-a.

Završio je Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ (2010./11.) te nekoliko tečajeva u inozemstvu. U čin natporučnika promaknut je 1992. godine, u čin satnika 1996. godine, u čin bojnika 2003. godine, u čin pukovnika 2007., a u čin brigadira 2014. godine. Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5, 10 i 25 godina i Redom hrvatskog trolista. Nositelj je medalje “Oluja”.

U prigodi Dana grane i 26. obljetnice HRZ i PZO-a dodijeljena su promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima HRZ i PZO-a. Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH promaknula je u viši čin 17 časnika HRZ i PZO-a.

Tako je u čin brigadnog generala promaknut brigadir Mato Mikić, u čin brigadira promaknuti su pukovnici Damir Perak i Ivica Černe, a u čin pukovnika promaknut je bojnik Christian Jagodić. U čin bojnika promaknut je jedan satnik, dok je u čin satnika promaknuto sedam natporučnika te u čin natporučnika promaknuto je pet poručnika HRZ i PZO-a. Načelnik GS OS RH promaknuo je 15 dočasnika i sedam vojnika.

Po završetku svečanosti ministar Krstičević i NGS general Šundov sa suradnicima obišli su taktičko-tehnički zbor Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH.

U Hrvatskoj kopnenoj vojsci primopredaja se održava 19. prosinca, kada će biti umirovljen zapovjednik general pukovnik Mate Ostović, a novi zapovjednik HkoV-a postaje brigadni general Siniša Jurković, sadašnji načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HKoV-a. Tu pak sada dolazi brigadni general Boris Šerić, piše Večernji List

Primopredaja će 20. prosinca biti i na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. General pukovnik Slavko Barić odlazi u mirovinu, a zamijenit će ga general bojnik Mate Pađen, do sada vojni predstavnik RH u NATO i EU. Do kraja godine također u mirovinu odlaze i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Uprave za logistiku GSl OS RH general bojnik Vlado Šindler i načelnik Uprave za planiranje GS OS RH komodor Marileo Staničić.

 

Hrvatski piloti uspješno završili obuku na helikopterima Kiowa Warrior

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari