Connect with us

Politika

Ružica Vukovac (DP): Umire li Hrvatska kakvu smo sanjali generacijama?

Objavljeno

-

Zastupnica Ružica Vukovac (DP) upozorila je u četvrtak na „demografski potop“ koji nam prijeti, te se zapitala – umire li Hrvatska kakvu smo sanjali generacijama, a na demografske gubitke Hrvata u BiH upozorio je Radoje Vidović (HDZ).

„Jesu li vladajući svjesni hrvatskog demografskog potopa?“ upitala se Vukovac u slobodnom saborskom govoru, pozivajući se na procjenu Državnog zavoda za statistiku (DZS) po kojoj je Hrvatska u manje od deset godina izgubila više od pet posto populacije.

Prema procjeni DZS-a, početkom ove godine imali smo četiri milijuna i 48 tisuća stanovnika, što je 237 tisuća manje nego 2011. godine.
Neki demografi procjenjuju da je stanje i gore i da je realan broj stanovnika pao ispod četiri milijuna stanovnika, kazala je Vukovac, pripisujući te gubitke načinu na koji se upravlja državom.

Brojke su neumoljive, potvrđuju da će u samo dvije iduće godine gotovo 50 tisuća osoba više umrijeti nego se roditi u Hrvatskoj, kazala je, pa se zapitala: Umire li Hrvatska kakvu smo sanjali generacijama od stoljeća sedmog?

Zaustaviti pad broja Hrvata u BiH

Vidović (HDZ) pak upozorava na zabrinjavajući trend smanjenja broja Hrvata u BiH koji traje od druge polovine 20. stoljeća, intenziviran je za Domovinskog rata kada je svaki drugi Hrvat protjeran iz svog doma, a posljednjih godina trend se ubrzao.

Podaci za Tuzlansku županiju, za 2019., pokazuju da na jedno rođeno hrvatsko dijete devet osoba umre, u Sarajevskoj i Posavskoj po pet, naveo je, pa istaknuo da je situacija puno bolja u Hercegovačko-neretvanskoj, a daleko najbolja u  Zapadnohercegovačkoj županiji koja ima najbolja demografska kretanja u cijeloj BiH.

Ti nas podaci pozivaju na nacionalni konsenzus kako bi smislili strategiju da se taj trend zaustavi, Hrvati u BiH opstali, a s njima i BiH, kazao je Vidović te napomenuo kako je to  važno i za Hrvatsku.

Atmosfera linča prema necijepljenima

Željko Lenart (HSS) opetovano je govorio o „fašizmu 21. stoljeća“, o tome da se, uz stare podjele, uz stare na ustaše i partizane, danas favorizira podjela na cijepljenje i necijepljene.

Pandemijski marketing stvara atmosferu linča prema necijepljenima, oni su krivi za sve, stigmatiziraju se znanstvenici, obični građani koji se nisu cijepili, ustvrdio je pa dodao kako smo „sretni što je profesor Lauc jedan od rijetkih svjetionika razuma u ovoj dugoj mračnoj noći koja je prekrila Hrvatsku“.

Pritom se pozvao na brojke koje su, kaže, objavili mjerodavni, a po kojima smo 27. listopada prošle godine, kad nije bilo cijepljenih, imali 1. 413 novih slučajeva zaraze, 18 umrlih, godinu kasnije, imamo 55 posto cijepljenih odraslih, broj novih slučajeva premašio je 4. 500, a umrlo je 26 osoba.

Ne govorim da se ljudi ne cijepe, da cjepivo ne pomaže kod teških oboljenja, ali ovo su službene brojke, kazao je Lenart.

Zastupnica Sandra Benčić u ime Kluba zeleno-lijevog bloka šokirana izlaganjem Lenarta pozvala je građane da ne slušaju samoprozvane stručnjake i političare koji za nekoliko lajkova promiču neistine i izmišljene statistike.

„Mislite da kao agronom znate bolje o covidu-19 od svih epidemiologa, imunologa i molekularnih biologa ovog svijeta”, poručila je Benčić Lenartu  pitajući ga otkud mu hrabrost za izjave da cjepivo pogoduje virusu i da su to službeni podaci.

“Od kuda su ti podaci, s glupigluplji.com?” , upitala je Benčić  i pozvala građane da ne plate svojim životom zbog “par lajkova sebičnjaka koji traže pet minuta slave”.

Cjepivo neće spriječiti širenje zaraze, ali sprečava one najteže oblike bolesti, da završite na respiratoru i umrete, istaknula je Benčić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari