Pratite nas

Politika

Ružica Vukovac: Drago mi je da su nas u HDZ-u uvažili u svim segmentima u kojima smo to tražili VIDEO

Objavljeno

na

Nakon troipolsatnog sastanka pregovaračkih timova Mosta i HDZ-a, pred novinare su izašli Ružica Vukovac, te Krunoslav Zmaić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i Darko Horvat, čelnik Odbora za zaštitu okoliša i energetiku i član Predsjedništva HDZ-a.

[ad id=”93788″]

Ružica Vukovac izrazila je zadovoljstvo razgovorom, ali i otvoreno novinarima priznala kako nije očekivala ovakav doček u HDZ-u.

-Ovdje nas je dočekalo više od 20 ljudi, dok je u SDP-u bio jedan na jednog čovjeka. Usuglasili smo se oko većine pitanja, dolazim iz Slavonije koja je devastirana i trebalo je ovakav način razgovora, protresanje problema i prije napraviti. Ovdje smo uime Mosta rekli da participiraju u odgovornosti sadašnjeg stanja u državi jednako i jedni i drugi, jer iza nas je 20 godina lošeg vođenja države. Drago mi je da su nas u HDZ-u uvažili u svim segmentima u kojima smo to tražili i naravno da ćemo se još usuglašavati oko detalja. Ne znam što će biti u narednom periodu, ali uistinu, od danas odavde nosim dobre dojmove – naglasila je Vukovac.

Upitana je li bilo govora o eksploataciji nafte u Jadranu, Vukovac je odgovorila niječno.

-Do te teme nismo stigli, protresali smo ekologiju i energetiku, ali naftu, odnosno eksploataciju Jadrana ne. Rečeno je ipak kratko da nismo protiv istraživanja, ali da resursi koji se pronađu je upitno može li ih se staviti u funkciju – rekla je Vukovac.

Krunoslav Zmaić iskazao iznimno zadovoljstvo, budući da su tri i pol godine, kako je rekao, upravo u HDZ-u radili na programu poljoprivrede.

-Upravo smo s pričom o OPG-u na istom tragu s kolegama iz Mosta i mogu reći da su naši programi i zajednički interesi potpuno jednaki. Nismo govorili o mjerama provedbe, ali se zalažemo za jednake ciljeve i vrijednosti u poljoprivredi s tim da je poseban naglasak na OPG-u. Tu se slažemo da se treba okrenuti nova stranica, dati jedan novi poticaj i snažan poticaj OPG-ima – istaknuo je Zmaić.

Darka Horvata je istaknuo kako su u svih 14 točaka današnjeg razgovora postigli punu fazu konsenzusa osim u jednom segmentu zaštite okoliša.

-U tom segmentu nastao je mali prijepor, samo isključivo u pristupu primarnoj selekciji i obveza koje smo preuzeli. Dvojimo oko toga jesmo li u iduće tri godine sposobni taj segment dovesti do faze od 50 posto. U svim ostalim segmentima bili smo više nego suglasni, posebno u energetskom spektru – istaknuo je Horvat.

Slaže li se HDZ s Mostom da treba graditi hidroelektran? Horvat je odgovorio da je HDZ-ov program velikim dijelom potenciran pričom oko izgradnje hidroelektrana, ali izgradnje regulacijskih hidroelektrana.

Novinari su na kraju upitali Zmaića što misli o inicijativi formiranja opoljiprivredne banke, na što je ovaj spremno odgovorio da su agrobanke u programu HDZ-a itekako poželjne.

– Tu imamo više modela i trebat će odlučiti hoće li se ići u osnivanje nove agrobanke ili će se koristiti postojeća infrastruktura, a to znači dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke ili Croatia banke – zaključio je Zmaić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari