Pratite nas

Priče

S fra Vjekom, starost je „in“

Objavljeno

na

     Najteže mi je, čini se, pisati o ljudima o kojima najviše želim pisati. Tisuće misli, riječi, osjećaja trče i naviru. Odjednom blokada. To su konkretne, istovremeno i posebne osobe o kojima bih voljela napisati najuzvišenije riječi i najdublje misli, a opet iskrene i jednostavne, kad ono, nekako ne ide.

Čovjek duboke starosti

U ove posebne ljude mog života ubraja se i fra Vjeko. Poznajem ga cijeli život, mislim da me upravo on krstio na blagdan svete Ane i Joakima (možda od tuda moja sklonost trećoj dobi). Prije trideset i kusur godina spremala sam jelo za njega i ujaka don Antu prilikom njegovih posjeta Svinišću. Dolazio je svojim slavnim fićom iz Vrgorca, gdje je u to vrijeme službovao. Kasnijih godina viđala sam ga u Imotskom. Pa ipak, doba koje njega definira i mene posebno povezuje s njim je njegova starost. Često se pitao zašto je Bog baš njega „obdario“ dubokom starošću i sam odgovarao na pitanje, vidjevši u pokori starosti priliku za davanje zadovoljštine i konačnog obraćenja. U početku devetog desetljeća znao se tu i tamo opraštati s nama očekujući skori susret s Gospodinom, pa je, nekako, s vremenom odustao od opraštanja u potpunosti prihvaćajući križ slabosti, nemoći i godina.

Živimo u vremenima, u civilizaciji kad je starost, bolest i sve slično „out“, smetajuće i nepoželjno s toga je Bog u našoj sredini providio fra Vjeku s dubokom starošću kao znak i svjedočanstvo mlađim generacijama jer, kako su se godine nizale, tako je njegova starost grijala posebnom toplinom i plijenila neposrednošću. U popodnevnim šetnjama, u ispovijedima, djeca i mladi su hrlili k njemu i on k njima.

Ispovjednik i tješitelj

S obzirom na njegov oslabljeni sluh bilo je veselih zgoda prilikom ispovijedanja koje su djeca prepričavala sa simpatijama i naravno nisu odustajali od svog ispovjednika.

Jednom zgodom i moj se susjed ispovijedao kod njega. Ne sjećam se je li bilo za Uskrs ili Božić, svakako, gužva za ispovijed. Fra Vjeko u svojoj ispovjedaonici ispovijeda „na lijevo uho“ i red je kao obično kod oltara sv. Ante. Susjed sav sretan, ne znajući za red na suprotnoj strani ispovjedaonice, ugleda slobodno mjesto za ispovijed i klekne. Konta on svoje grije s jedne strane, a drugo čeljade s druge strane. Nakon odrješenja, namijenjenog onom na drugoj strani, susjed je otišao izmoliti pokoru sav zadovoljan što mu se posrećilo u tolikoj gužvi. Tako je fra Vjeko ne znajući (jer na desno uho nije čuo) ispovjedio dvojicu istovremeno.

Znamenit je njegov upit ženskim pokornicama (udatim) –„Jesi li naučila mučat?“.

Fra Vjeko je imao svoje redovne pokornike i ispovijedao je gotovo do posljednjeg dana. Kroz njega se u ispovijedi na poseban način očitovala ljubav Očeva.Fra Vjeki je uspijevalo istinski „podignuti“ pokornika. Njegova ispovjednička posebnost uvelike je proizlazila iz iskrene zainteresiranosti za ljude među kojima živi.

Na „našoj“ misi u sedam sati nije bilo puno ljudi. One uobičajene „sedmaše“ razaznavao je više po gestama, nego vidom. Ako bi se pojavio netko novi, pitao bi tko je, čiji je i na kraju bi se otkrilo da zna više o tim ljudima nego li ja. Tako me jednom prilikom pitao za mlađu gospođu koja je inače u to vrijeme prolazila kroz teško razdoblje i kad je povezao o kome je riječ, zamolio me da ju pozovem u sakristiju. Razgovarao je s njom, utješio ju i ohrabrio, a to nije izoliran primjer. Nije čekao da ljudi dođu k njemu, nego im je išao u susret. Omiljenost u narodu (tu se računaju i oni koji prakticiraju i ne prakticiraju vjeru) proizlazila je iz življenja s narodom. Bliskost s narodom nipošto nije narušavala njegov redovnički, svećenički habitus, naprotiv. Bio je spontan i iskren, nije se libio izreći svoje mišljenje, upozoriti na moguće pogreške i krivine, pa kome krivo, kome pravo. Po naški rečeno, bio je i “plave naravi, ali bi se brzo obratio“. No, to nije umanjivalo njegovu omiljenost.

Osim empatije i iskrenog zanimanja za malog čovjeka, imao je još jednu izuzetnu vrlinu: rasprave nikad nije uzimao zdravo za gotovo, ako bi nakon preispitivanja zaključio da nije u pravu, znao je to priznati i ispričati se.

Misnik

Starost, ispovijedanje, okrenutost narodu (čovjeku), ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji, euharistja.
A Euharistija, za mene posebna priča. Priča o „našoj misi“. Počelo je mojim čitanjem pištule na misi koju je misio u sedam ujutro svakog radnog dana. Iz godine u godinu vid mu je slabio i tjelesne snage popuštale pa sam bila tu i za razne druge ispomoći. Prije nego nastavim, dužna sam objasniti izraz „naša misa“. Jednog jutra jedan je postulant zbog kašnjenja na prvu jutarnju misu došao na fra Vjekinu misu i stao do mene u klupu. Iz nekog je razloga fra Vjeko zaključio da je ovaj planirao čitati umjesto mene. Poslije mise ništa ne sluteći ušli smo u sakristiju za fra Vjekom a on se sav uzrujan obratio postulantu: “Šta se ti pekljaš, ovo je naša misa!“ Uvidjevši kasnije postulantovu uvrijeđenost ovim riječima pokušao je izgladiti nesporazum: „Nemoj se ti ljutit, ja sam samo tijo Vesnu malo podignit.“

Nije samo misa bila naša. Prilikom promijene liturgijskih knjiga, stara knjiga čitanja za pokojne zamijenjena je novom. Pod svoje stare dane, osobito zbog lošeg vida, teško se snalazio u novinama, pa se prvo jutro nakon promjene knjige, prije mise, nekako bespomoćno potužio: “Odnili su našu knjigu!“ Knjiga je srećom bila na drugoj polici te ju je od tada čuvao u svojoj ladici.

Ljudima oko mene Bog je štošta providio, obitelji, zaposlenja, kuće i aute, položaje i razne mogućnosti …, a meni je s fra Vjekom providio „našu misu“ i držim to proviđenje svojim velikim blagom. Služenje sluzi Božjem doživljavala sam kao poslanje i svim sam srcem u njemu sudjelovala.

U zadnjoj godini služenja mise fra Vjeko se opet našao u prilici „braniti moju službu“. Tom prilikom u posjetu samostanu bio je gospodin Frano, onako sav ubrzan, pomagao mi je po završetku Mise raspremiti oltar. Tako je to išlo par dana dok jedno jutro fra Vjeko nije reagirao: „Slušaj Frano, ti dobro služiš Misu ali nemoj nosat stvari, to je Vesnino!“ Barba Frano „ukor“ nije primio k srcu a ja sam osjetila neku veliku dragost zbog fra Vjekina zauzimanja za očuvanje „moje pozicije“. Niti sam prije, a po svoj prilici ni u buduće neću doživjeti ničije toliko zdušno zauzimanje za mene. Čak je i u intervjuu za TV Jadran rekao: “Jedna mi umjetnica ministrira.“

Služenje Svete Mise, za mene laika srž je svećeničkog zvanja. S toga me nije čudilo fra Vjekino nastojanje da do „posljednjeg daha“ živi srce svog poziva. Mučio se s raznoraznim pomagalima, povećalima, cjevčicama…, a kad više nije mogao otvoriti svetohranište, dijelio je Pričest od svoje velike hostije. Ako bi bilo više pričesnika, upozorio bi da može pričestiti samo šestero ljudi. Kad bi u redu za pričest ostao još netko (sedmi, osmi….), on bi bespomoćno podignuo ruke. U toj gesti je bilo i nemoći i predaje, isprike, obrane i znaka – „nema više“. Kasnije bi u sakristiji žalosno ponavljao: „Mogu samo šestero pričestiti.“
Ponekad bi pojedinci negodovali zbog poteškoća koje je imao pri služenju Mise, osobito kod čitanja. Sve te „ponižavajuće“ situacije je prihvaćao bez drame. Ako pojedinci nisu imali razumijevanja za njegov žar, Isus je imao i „držao mu stranu“. Možda će se netko narugati, nasmijati na tekst koji slijedi. Ili me optužiti za senzacionalizam. Ipak radi li se i o snoviđenju – Isus to može!!!

Jedno od mojih zaduženja tijekom Mise bilo je pozorno praćenje u slučaju da fra Vjeki bilo što padne ili se zaturi (povećalo, spužvica s mikrofona,…) kako bih blagovremeno priskočila u pomoć jer se sam nije mogao sagnuti. U ovom posebnom slučaju pala je posvećena hostija, ali nije dodirnula pod. Čim se fra Vjeko pokušao prignuti, Isus mu se sam vratio u ruke. To se dogodilo brže nego li sam se uspjela pomaknuti iz klupe. Fra Vjeko je nastavio misu kao da se ništa neuobičajeno dogodilo.

Razmišljajući o „našim misama“ tek sad uistinu uviđam njihovu posebnost i neka mi bolna čežnja prožima srce. Sve naše smiješno i tužno , planirano i neočekivano, slabo i jako, moć i nemoć, usredotočenost i rastresenost, sve je bilo u misi, za misu, mi kakvi stvarno jesmo, svako jutro nova „avantura“, iznenađenje, ostvarenje života u Isusu, čitanja koja govore i odgovaraju na pitanja…, rast ljubavi u Isusu Kristu, život u svom jedino relevantnom stanju – SADA.

Odlazak i ostanak

Ljubav kojoj je Isus posrednik i središte nadilazi sve druge vrste ljubavi, ona nikada ne prestaje, ni nakon smrti, jasno očitujući u životnoj svakodnevnici sve što sv. Pavao Korinćanima o njoj kaže. Zahvaljujući „našoj misi“, Isus mi je dao mjeru kojoj trebam težiti u svim ljudskim ljubavima (usporedim li ih s mjerom, istinitije je reći nedostatnim ljubavima). Ne znam jesam li ja bila dar fra Vjeki ali sa sigurnošću mogu reći da je on meni bio.

Još uvijek osjećam njegovu prisutnost u crkvi i ponekad bacim pogled prema staroj ispovjedaonici iako znam da je na puno boljem mjestu.

Volio je Božićno ozračje. Običavao je pratiti izradu jaslica s velikim zanimanjem. Na kraju, kad bi sve bilo gotovo, zajedno bi smo stali pred jaslice, on bi malo prokomentirao, postavio koje pitanje, ja bih upalila žaruljice… I, evo, dolazi prvi Božić bez fra Vjeke…

Mogla sam u ovom prisjećanju spomenuti još mnoštvo dogodovština, nabrojati njegove doprinose mjesnoj Crkvi i gradu, pisati o pregalaštvu u kulturi, pastoralu, o njegovoj druželjubivosti (što bi zahtijevalo puno više prostora), ali o tome mogu pisati drugi. Kroz sve te aktivnosti pripremao se, izgrađivao, oplemenjivao za stare dane jer, prema Božjem planu, koji je uvijek bez opiranja prihvaćao i slijedio, baš je starost bila njegovo posebno poslanje u svijetu kroz koje se do kraja ostvario. Onome što globalizirani svijet odbacuje i etiketira kao „out“, on je živeći promijenio predznak u „in“.

Vesna Ujević

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

PISMO VUKOVARU

Objavljeno

na

Objavio

Ti si grade moj heroj. Tvoji sinovi i kćerke moji su heroji. Često ti dolazim, još češće te se sjetim. Iako sam tužan jer svaki puta kada ti dođem, sve manje ljudi vidim, sretan sam kada vidim svu tvoju ljepotu.

Na samom ulasku u grad, srce počinje čudno kucati. Svaka rupa od gelera, granata i metaka koje se i dalje vide bude u meni bijes i očaj. I svaki puta si postavim pitanje, tko je to mogao napraviti tako lijepom i mirnom gradu?

Ali nakon bijesa u meni, pojavi se ponos i ljubav. Još i dan danas mi zvuči nestvarno da su te branili heroji koji su stali pred višestruko veću i puno jaču vojsku. Bilo je dana kada je znalo pasti i 11 000 granata na tebe grade, ali tvoji heroji, te ljudine se nisu povlačile do zadnje sekunde borbe.

Moja generacija svoje idole većinom traži u poznatim sportašima, pjevačima glumcima. Moji idoli su mali ljudi koji su možda i znali da se neće izvući živi, ali o povlačenju nikad nisu razmišljali. Moji idoli su ljudi kojih nažalost više nema, koje ne mogu upoznati ili im napisati poruku da se s njima jako ponosim. Ali ako čuju moje molitve, siguran sam da to već znaju.
Ja se nikada neću složiti da si ti pao, da si pokoren.

Kada te napada oko 12 000 ljudi sa puno većom i jačom opremom, a samo 2000 ljudi im pruža otpor puna 3 mjeseca….to nije pad. To je lekcija i to je velika pobjeda.

Za mene ćeš uvijek biti pobjednik.
Za mene ćeš uvijek biti moj heroj.

Volim te Vukovare.

Mislav Kontić / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tihomir Hojzan: O KRUNICI NA HRVATSKOM VOJNIKU

Objavljeno

na

Objavio

“Od 1991. uporno sam tražio odgovor na jedno pitanje: Kako to da smo svi mi ZNG-e tada nosili krunice i otkud nam uopće ta ideja?

Ne pamtim ni jednog jedinog ZNG-u iz 1991. koji nije nosio krunicu, bilo na ramenu, bilo oko vrata ili čak omotanu na kundak puške!!??

Nekako sam još shvaćao da je nosimo mi koji smo bili vjernici oduvijek i oduvijek išli u Crkvu, ali sekretar najveće „partijske ćelije“ u mom gradu s krunicom na „epoleti“ skupa sa mnom na prvoj liniji obrane u Zapadnoj Slavoniji… I stotine drugih koji nisu nikada bili vjernici (čak dojučerašnji zadrti ateisti) niti su uopće znali moliti ni jednu od krunica? Svi nose krunicu, mole se, nisu više ateisti…

To je već bilo čudno, čak čudo.

Znam da na prvom postrojavanju ZNG-a u Kranjčevićevoj u Zagrebu nitko nije dijelio krunice. Ne pamtim da je ikada i jedan svećenik, biskup ili kardinal potaknuo ZNG-e na nošenje krunice u najkrvavijem i odlučujućem djelu rata: rujan 1991. – prosinac 1991.

Odjednom su svećenici bili zatrpani zahtjevima da podjele 55.000 krunica koliko nas je tada branilo (i obranilo!!!) Hrvatsku.

Meni je to, eto, 25 godina bila enigma i pitanje bez odgovora: Čija je to bila ideja?

Nisam našao odgovora a znam da se samo po sebi ništa ne dešava baš kao što iz mrtve stanice nikako nije moguće da nastane živa, :):):) – nije moguće da su te krunice slučajno nastale naš najveći i najvažniji znak, obilježje koje nikada ni jedna vojska u povijesti nije imala. Ni nosila!

Provjeravao sam u zadnjih 25 godina sve bliske i daljnje rođake svećenike, sve časne sestre u obitelji… Nitko nije znao odgovor.

Razgovarao sam sa nekoliko biskupa, visokih crkvenih dostojanstvenika… Ništa! Ništa nisam saznao!
I eto ga sad, nakon toliko godina, upozori me jedan od onih koji znaju za ovu moju opsesiju krunicom i ZNG-eom, da pročitam u tisku objavljeno slijedeće:

Zdravo presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna zaštitnice naše domovine Hrvatske! Premda nevrijedni da ti služimo, ipak uzdajući se u ljubav i divnu blagost Tvoju izabiremo Te danas pred cijelim dvorom nebeskim za Gospodaricu, odvjetnicu i majku svoju i cijelog našeg naroda te čvrsto odlučujemo da ćemo Ti drage volje i vjerno služiti.
Molimo Te usrdno da nam svima uz prijestolje Božanskog Sina isprosiš milost i milosrđe, spasenje i blagoslov, pomoć i zaštitu u svim pogibeljima i nevoljama.

Ti si kraljica i majka milosrđa, pomoćnica kršćana i tješiteljica žalosnih. Zato ti iskazujemo svoje djetinje pouzdanje kako Ti je naš narod vazda kroz vjekove iskazivo.

Tvojoj majčinskoj zaštiti preporučujemo svoje duhovne i svjetovne poglavare, cijelu našu domovinu i cijeli naš narod u ovim teškim vremenima kušnja. Izmoli nam svima vjernost u katoličkoj vjeri, da u krilu svete Crkve provodimo dane u miru i bez straha, u blagostanju i poštenju i tako zavrijedimo doći jednom do vječnog život da slavimo ondje Trojedinog Boga uvijeke. Amen!

Ovu molitvu je za svoju ljubljenu Domovinu Hrvatsku ispisala ruka blaženog Alojzija Stepinca!
Blaženi Alojzije Stepinac je bio uvjeren i svim svojim životom svjedočio da Hrvati to mogu i moraju izmoliti samo molitvom svete Krunice!

Samo Krunica!!!???

Krunica je naša snaga i naša utjeha rekao je 1. Listopada 1944. Blaženi Alojzije Stepinac.
Dakle tako! To je to!

Otud ZNG-ama Krunica!
Stepinac je pobijedio!
I uvijek će pobijediti!
Hrvati su vjernici! I jedino to su Hrvati.
– Ostalo su manjine!
– Beznačajni bukači!

Tihomir Hojzan

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari