Pratite nas

Komentar

S gostovanja Udbaškog cirkusa u Njemačkoj: Pratesov salto mortale!

Objavljeno

na

Suđenje Mustaču i Perkoviću formalnosudski se vodi zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, koje se dogodilo prije više od 31 godine. Međutim, značenje suđenja u golemoj i višeslojnoj mjeri nadilazi taj formalni razlog.

O tome na prvi pogled svjedoči drama koja se događa u hrvatskoj upravlajčkoj strukturi već desetak godina, tj. od početka procesuiranja Krunoslava Pratesa. Ta drama neprekidno buja sve više i njena kulminacija se još čak ni ne nazire.

Iz različitih pozadina postaju sve vidljiviji obrisi najrazličitijih političkih, geostrategijskih, gospodarskih, svjetonazorskih i niza drugih interesa koji su čvrsto povezani sa suđenjem za ubojstvo Đurekovića. Stjecajem okolnosti, uzroke, motive i tijek ubojstva Đurekovića nemoguće je pravosudno raspetljati a da se ne otkrije sva ta golema i zastrašujuća pozadina.

O kavim se razmjerima pozadine radi za sada najjasnije ukazuje gotovo nevjerojatno žestoki sukob koji se prošle godine javno događao između vrha vlasti EU i cijele strukture vlasti RH glede tzv. Lex Perković. Nešto prikrivenije sukob se nastavio događati do izručenja Perkovića i napose u vezi izručenja Mustača.

Za zločinačku i veleizdajničku strukturu koja vlada Hrvatskom sudski proces u Njemačkoj je doslovno bitka na život i smrt, u punom smislu riječi, jer taj proces ih ugrožava kao strukturu u cjelini, ali i njihove mnogobrojne pojedinačene, obiteljske i klanovske interese radi kojih su sustavno opustošili Hrvatsku. Sukladno tome se oni i odnose prema suđenju u Njemačkoj. Svi njihovi defanzivni i gubitnički potezi koje su do sada povukli – odustajanje od Lex Poerković, izručenje Perkovića i Mustača i sl. – bili su iznuđeni pod teškim vanjskim pritiskom.

No, kao i u svakoj bitki na život i smrt, oni čine sve što mogu kako bi se u što većoj mjeri očuvali kao struktura. I to se nesmije nimalo podcjenjivati jer raspolažu sa veoma složenim instrumentima i mehanizmima.

U tom kontekstu se treba s punom ozbiljnošću odnositi prema svakom njihovom potezu, jer su ga sigurno dobro osmislili i pripremili. Tako nije slučajno ni medijsko dimenzioniranje niti ciljane poruke koje se u Hrvatskoj pripuštaju sa suđenja u Njemačkoj. A još je manje slučajno što su Prates i njegova supruga izokrenuli svoje iskaze pred sudskim vijećem. Nadajmo se da je njemački pravosudni i ostali sustav dorastao toj za njih ipak netipičnoj institucijskoj utakmici bez ikavih pravnim, moralnih i drugačijih pravila i načela.

Ako ništa drugo, njemački sustav je takvo iskustvo već konkretno doživio u ranijem postupanju Sindičića, koji je- kao sada i Pratesovi – prema ozbiljnom sudskom procesu postupao kao da se nalazi u spontanoj uličnoj ad hoc alternativnoj predstavi ili cirkusu, u kojem svatko čini kako mu se trenutno prohtije. No, postupanje Sindičića i Pratesovih nije nimalo voluntarističko ili luckasto, nego se radi o veoma pažljivo osmišljenoj metodologiji i koncepciji kojoj je glavni cilj onemogućiti otkrivanje i sankcioniranje zločinačke strukture do koje izravno vodi slučaj Đureković.

Sindičićev i Pratesov salto mortale je tek uvod u sve što je temeljito pripremljeno u Udbaškom cirkusu, kako je više puta javno najavio jedan od glavnih aktera i koreografa Anto Nobilo. Prema tome, osnovno je pitanje je li Njemačka spremna na sve što se nalazi u arsenalu udbaške strukture.

Prof. dr. sc. Josip Jurčević/HRSvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari