Pratite nas

BiH

S hrvatskom osobnom 
bh. Hrvati će putovati u EU

Objavljeno

na

Hrvatska je zatražila da od ovoga ljeta bude u strožem graničnom režimu koji ima Europska unija. Uvođenjem osobnih iskaznica, olakšat će se prijelaz granice

Izmjene Zakona o osobnoj iskaznici Republike Hrvatske predviđaju više novosti, a najvažnija za hrvatske državljane izvan Hrvatske, uključujući i one u BiH, je da će moći dobiti hrvatsku osobnu iskaznicu koja će im služiti i kao zamjena za putovnicu za prijelaz granice s velikim brojem zemalja. Prema detaljima prijedloga zakona oko kojega je nedavno provedena i javna rasprava, a građani su elektroničkom poštom mogli dostaviti svoje prijedloge, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u osobnu iskaznicu će se upisivati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu, prema podacima o prebivalištu ispisanim u javnoj ispravi koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak. Toj kategoriji hrvatskih državljana hrvatska osobna iskaznica neće služiti kao dokaz njihova prebivališta.

Bez strožeg režima

Kada zakon stupi na snagu, osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosit će bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja mu je blizu i koja će izdavati ovaj dokument. Za izdavanje osobne iskaznice kao i do sada prilagat će se jedna fotografija propisane veličine koja vjerno prikazuje osobu koja podnosi zahtjev, bez pokrivala za glavu, te se daje na uvid ranije izdana osobna iskaznica ili druga javna isprava kojom se može provjeriti identitet podnositelja zahtjeva. Na ovaj način Vlada Zorana Milanovića će omogućiti hrvatskim državljanima izvan Hrvatske da se nakon uvođenja Schengenskog režima uopće ne osjećaju kao iza željeznog zastora s obzirom da će praktično imati dokument kojim će dodatno ojačati status građana Europske unije. “Osobna iskaznica moći će služiti i kao putna isprava za putovanja u pojedine zemlje koje dopuštaju da se na njihov teritorij ulazi s tom vrstom isprave”, navodi se u objašnjenju zakona.

Elektronički potpis

Uz omogućavanje stjecanja osobne iskaznice hrvatskim državljanima izvan Hrvatske, među najvažnijim ciljevima novog zakona o osobnoj iskaznici, kako je istaknuo predlagatelj MUP RH, je uvođenje elektroničke osobne iskaznice za hrvatske državljane koja bi sadržavala kontaktni čip na kojemu bi se, uz osobne podatke koji se ispisuju na kartici osobne iskaznice, moglo pohraniti jedan ili dva certifikata od kojih je jedan za elektronički potpis, a drugi za osiguranje potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari