Pratite nas

BiH

S hrvatskom osobnom 
bh. Hrvati će putovati u EU

Objavljeno

na

Hrvatska je zatražila da od ovoga ljeta bude u strožem graničnom režimu koji ima Europska unija. Uvođenjem osobnih iskaznica, olakšat će se prijelaz granice

Izmjene Zakona o osobnoj iskaznici Republike Hrvatske predviđaju više novosti, a najvažnija za hrvatske državljane izvan Hrvatske, uključujući i one u BiH, je da će moći dobiti hrvatsku osobnu iskaznicu koja će im služiti i kao zamjena za putovnicu za prijelaz granice s velikim brojem zemalja. Prema detaljima prijedloga zakona oko kojega je nedavno provedena i javna rasprava, a građani su elektroničkom poštom mogli dostaviti svoje prijedloge, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u osobnu iskaznicu će se upisivati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu, prema podacima o prebivalištu ispisanim u javnoj ispravi koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak. Toj kategoriji hrvatskih državljana hrvatska osobna iskaznica neće služiti kao dokaz njihova prebivališta.

Bez strožeg režima

Kada zakon stupi na snagu, osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosit će bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja mu je blizu i koja će izdavati ovaj dokument. Za izdavanje osobne iskaznice kao i do sada prilagat će se jedna fotografija propisane veličine koja vjerno prikazuje osobu koja podnosi zahtjev, bez pokrivala za glavu, te se daje na uvid ranije izdana osobna iskaznica ili druga javna isprava kojom se može provjeriti identitet podnositelja zahtjeva. Na ovaj način Vlada Zorana Milanovića će omogućiti hrvatskim državljanima izvan Hrvatske da se nakon uvođenja Schengenskog režima uopće ne osjećaju kao iza željeznog zastora s obzirom da će praktično imati dokument kojim će dodatno ojačati status građana Europske unije. “Osobna iskaznica moći će služiti i kao putna isprava za putovanja u pojedine zemlje koje dopuštaju da se na njihov teritorij ulazi s tom vrstom isprave”, navodi se u objašnjenju zakona.

Elektronički potpis

Uz omogućavanje stjecanja osobne iskaznice hrvatskim državljanima izvan Hrvatske, među najvažnijim ciljevima novog zakona o osobnoj iskaznici, kako je istaknuo predlagatelj MUP RH, je uvođenje elektroničke osobne iskaznice za hrvatske državljane koja bi sadržavala kontaktni čip na kojemu bi se, uz osobne podatke koji se ispisuju na kartici osobne iskaznice, moglo pohraniti jedan ili dva certifikata od kojih je jedan za elektronički potpis, a drugi za osiguranje potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hrvatska udruga logoraša obilježava obljetnicu raspuštanja logora ‘Muzej’ u Jablanici

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini obilježit će obljetnicu raspuštanja logora “Muzej” u Jablanici u nedjelju, 1. ožujka.

Logor “Muzej” osnovalo je ratno predsjedništvo općine Jablanica u travnju 1993. godine, a kroz njega je u sljedećih godinu dana prošlo 600 logoraša od čega 88 vojno sposobnih, dok su ostalo bili civili.

U logoru su na najgrublji način kršene Ženevske konvencije, logoraši su odvođen na prisilni rad na prvu crtu bojišnice, premlaćivani su i silovani, a osam logoraša je ubijeno.

Logor je raspušten 1. 3. 1994. godine posredstvom Međunarodnog crvenog križa, navodi se u priopćenju. Tužiteljstvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu protiv odgovornih osoba za formiranje logora, dodaje se. Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH organizirat će prijevoz iz Mostara.

Polazak je planiran u 8 sati s Trga hrvatskih velikana (Rondo), u 9:30 logoraši će položiti vijence ispred objekta muzeja, a u 10 sati u crkvi Bezgrješnog Začeća BDM u Jablanici bit će služena sveta misa zadušnica.

Marić: Kroz logor ‘Muzej’ u Jablanici je prošlo i 60 djece

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik: Ne pozivamo na rat i sukobe, RS nema plan za secesiju

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je u četvrtak da Republika Srpska ne poziva na rat niti na odcjepljenje ovog entiteta od BiH te je odbacio najave Visokog predstavnika Valentina Inzka o mogućnosti njegova sankcioniranja tvrdeći da je pristran u interesu bošnjačke strane.

“Ne pozivamo na rat, ne pozivamo na sukobe, secesije nema u dokumentima Republike Srpske, nitko to nije ni postavio na taj način, ali ima razgovora o tome”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u četvrtak u Banjoj Luci. Pri tome je situaciju u Republici Srpskoj, koja blokira državne institucije, usporedio sa stanjem u Kataloniji koja je provela nepriznati referendum o odcjepljenju od Španjolske, zbog čega su tamošnji dužnosnici osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

”Puigdemont, koji je vodio referendum o odcepljenju Katalonije, danas je zastuonik u Europskom parlamentu i tamo radi nesmetano i pored činjenice da španjolski sud traži izručenje. Sada nas ovdje dvostrukim standardima pokušavaju natjerati da šutimo i da jedan dio nas procesuiraju”, dodao je Dodik, koji je i čelnik vladajućeg SNSD-a na državnoj razini i u entitetu Republici Srpskoj.

Odbacio je navode visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da sve više utjecajnih zemalja zagovara upotrebu širokih bonskih ovlasti, na koju Visoki predstavnik ima pravo, a koje mogu uključivati i smjene dužnosnika.

“On se pokazao kao izvršitelj muslimanske politike u Sarajevu i Srbi nemaju povjerenja u Visokog predstavnika”, rekao je Dodik. Dodao je kako Inzko podupire plan po kojemu bi se BiH unitarizirala po želji bošnjačkih političara, a zatim pretvorila u Islamsku državu.

Poručio je kako neće popustiti pred pritiscima, niti zbog mogućnosti smjene.

Posljednja kriza u BiH izbila je nakon što je Ustavni sud BiH osporio odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, čime je javno zemljište proglasio državnim, a ne entitetskim. Zbog toga su srpski dužnosnici odlučili blokirati institucije BiH, ne prihvatiti presudu Ustavnog suda te zatražiti odlazak troje stranih sudaca koji su u sastavu Ustavnog suda, kako je predviđeno daytonskim ustavom. (Hina)

Izetbegović, Radončić i Komšić poručili Dodiku da ne prelazi crvenu liniju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari