Connect with us

BiH

S minimalcem obitelj u BiH ne može preživjeti ni sedam dana

Objavljeno

on

Najveći broj radnika dobije oko 600 KM pa im ni tri plaće ne pokriju mjesečne potrebe

Prema posljednjim statističkim podacima, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za srpanj 2015. godine iznosila je 840 KM i nominalno je veća za 0,1 posto u odnosu na raniji mjesec.

[ad id=”68099″]

Nažalost, raste i cijena potrošačke košarice te je ona, prema posljednjim podacima, dosegla iznos od 1807 maraka, iz čega je vidljivo da jedna plaća u obitelji ne pokriva ni pola potrošačke košarice. Precizni izračun kaže da pokriva 46,49 posto osnovnih mjesečnih potreba jedne četveročlane obitelji.

Kako je tek onima kojima je prosječna plaća nedostižan san. Naime, najveći broj radnika mjesečno primi oko 600 maraka, pa im ni tri plaće ne pokrivaju mjesečne potrebe za puko preživljavanje. Obitelj onih na minimalcu, tvrde da je takav svaki treći radnik, s plaćom od 370 maraka, ne može preživjeti ni tjedan dana, točnije tek šest dana. Slično je i s prosječnom mirovinom. Kad radnik primi minimalac, osnovni mu je problem kako taj sitniš rasporediti do kraja mjeseca. Ne misli ni na što drugo nego na plaću i račune za koje izdvaja većinu svojih primanja. Dok je kućanstvima u Europskoj uniji dovoljno 15 posto plaće kako bi kupila hranu za cijeli mjesec, bh. radnik da bi popunio trpezu mora potrošiti više od 80 posto novca koji zaradi. To su potvrdili predstavnici bh. udruga za zaštitu potrošača iz kojih kažu kako ove brojke pokazuju da je položaj našeg stanovništva postao nepodnošljiv. U nevladinom sektoru naglašavaju da europska obitelj ima mnogo veću komociju pri kupovini, jer oko 85 posto zarađenog novca ostaje za neprehrambene artikle, stanovanje, komunalije, odjeću, obuću i slične troškove, dok je u našoj državi situacija sasvim drugačija, kažu iz udruge potrošača. Prosječna bh. obitelj najviše novca izdvaja za hranu, čak 38,22 posto, što bi prevedeno u marke iznosilo 691 KM. Druga stavka su troškovi za stanovanje i komunalne usluge kamo odu 522 KM (28,89 posto). Mnogo novca ode na automobil, ili kako se to stručno kaže za prijevoz, čak 195 KM (10,77 posto). Sudeći po iznosu od 135 KM (7,47 posto), koliko se mjesečno izdvaja za odjeću i obuću, može se zaključiti da je to skromna stavka. Na održavanje kućanstva potroše se 104 KM (5,77 posto), dok se najmanje izdvaja za higijenu i obrazovanje – u prosjeku tek 80 KM. – Preživjeti u situaciji kakva je u BiH, to je umjetnost. Mi građanima savjetujemo da planiraju svaku kupovinu. Osim toga, smatram da mnogo hrane završi u kontejneru, iako bi se mogla donirati ili iskoristiti, komentiraju iz Saveza udruga potrošača BiH. Smatraju kako je krajnje vrijeme da se bh. građanima pomogne uvođenjem diferenciranih stopa poreza, odnosno da bi porezi na luksuzne proizvode mogli biti povećani, a da se bar na nekoliko ključnih proizvoda, onih osnovnih, uvedu niže stope PDV-a.

Pero Zelenika / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari