Connect with us

BiH

S minimalnom plaćom obitelj u Federaciji BiH može preživjeti tjedan dana

Objavljeno

on

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mjesec srpanj 2020. iznosi 1.822,07 KM i za 18,80 KM jeftinija je od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u FBiH za svibanj 2020. iznosila je 935 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 12 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u travnju.

Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 51,31%, piše Večernji list BiH.

Zabrinjavajuće

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u FBiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana – 47,5 %, stanovanje i komunalne usluge – 17,1 %, higijena i održavanje zdravlja – 8,4 %, obrazovanje i kultura – 4,4 %, odjeća i obuća – 7,7 %, prijevoz – 6,7 % i održavanje kućanstva – 8,2 %.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz triju trgovačkih centara za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, uračunati su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH.

Svaki šest stanovnik BiH zaspi gladan

Prema izračunu Sindikata, četveročlanoj obitelji samo za hranu u srpnju je trebalo 865,75 KM, što znači, kad podmire troškove hrane, za sve ostale troškove, pod uvjetom da radi samo jedan član i ima prosječnu plaću, ostane im 70 KM. Računi se moraju platiti inače će im isključiti struju ili vodu, što znači da za plaćanje bilo kakvih troškova građani moraju otkidati od usta. Da ne govorimo o onima koji rade za minimalac koji je u FBiH 406 KM. Ako samo jedno u obitelji radi, i to za minimalac, obitelj s tim novcem može preživjeti, ali doslovno preživjeti jer govorimo o hrani, samo 15 dana, prenosi Večernji list.

Takvim obiteljima za osnovne potrebe mjesečno nedostaje više od 1.400 KM. Dakle, da podmire sve potrebe, a riječ je o osnovnim – hrana, režije, higijena i slično, s minimalnom plaćom mogu živjeti samo tjedan dana. Stoga i ne čude podaci o broju siromašnih i gladnih u BiH.

U BiH oko 600.000 ljudi živi s 3 – 5 KM dnevno, točnije u siromaštvu i ne mogu priuštiti večeru. Svako peto dijete iz najsiromašnijih obitelji u BiH ne završi osnovnu školu, dok djeca iz najimućnijih obitelji u 100 % slučajeva završavaju osnovno obrazovanje. Svaki šest stanovnik BiH zaspi gladan te smo među 20 najsiromašnijih zemalja svijeta.

Ipak, prizori ostataka hrane čine da se osjećamo kao da živimo u paralelnom svijetu ako se usporede ovi zabrinjavajući podaci.

Za hranu što ostane

Kad se govori o potrošačkoj košarici, umirovljenike nitko i ne spominje. S mirovinom od 370 KM, koliku prima najveći broj umirovljenika u FBiH, i uz cijeli niz kroničnih bolesti koje zahtijevaju skupe lijekove, umirovljenici su umjetnici preživljavanja.

Stisnulo nas je, umirovljenike pogotovo. Sa svake strane nas guši. Dva puta dnevno jedem, nemam za više i bolje. Umirovljenici prvi plate silna davanja koja su nam natovarile vlasti pa onda što nam ostane za čorbu, kruh i krumpir da bismo mogli preživjeti, kaže jedan od ogorčenih bh. umirovljenika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari