Pratite nas

BiH

S “platformaškom” vlasti FBiH dosegla samo dno

Objavljeno

na

Ovih dana glavni instrument u rukama vladajuće garniture u većem bh. entitetu su makaze.
rezanjetrokovaOtvaraju se tuneli, prometnice u Sarajevu, hoteli, parkirališni prostori. Unatoč aktivnosti vezanih uz otvaranje raznih objekata, koje bi građanima trebale „otvoriti oči“ uoči predstojećih izbora, ne mogu spasiti Nikšićevu vladu, piše Večernji List.

Čak i bez bilo kakve analize, golim okom, vidljivo je da je ovo najlošija Vlada u dva desetljeća dugoj povijesti Federacije BiH. Statističke brojke su neumoljive i pokazuju da je za mandata aktualne “platformaške” Vlade Federacija BiH dosegnula dno, prvenstveno zbog svoje prezaduženosti. Podsjetimo, entiteti u BiH i Brčko Distrikt će na ime otplate dijela vanjskog duga za 2014. godinu morati platiti više od 800 milijuna KM, što je za čak pola milijarde KM više nego 2010. godine, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Naime, entiteti i Brčko Distrikt su 2010. godine na ime vanjskog duga platili 297,961.940 KM, a do kraja ove godine, analizirajući anuitetne planove zaduženja, očekuje se da će taj iznos dostići vrtoglavih 802,128.986 KM. Iz UNO BiH objašnjeno je kako se ovaj dug odnosi samo na kredite koje vraćaju entitetske vlade i Brčko Distrikt.

Rast vanjskog duga

Tomu u prilog idu i podaci da je vanjski dug, koji su za svega sedam mjeseci ove godine napravili bh. entiteti i Distrikt Brčko, već narastao na 416 milijuna KM, i veći je za čak 93 milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada je u pitanju veći bh. entitet, vanjski dug FBiH u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 271 milijun KM, što je za 30,91 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosio 207 milijuna KM.

Kada je riječ o RS, vanjski dug od siječnja do srpnja ove godine iznosio je 144 milijuna KM, što je za 24,13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosio 116 milijuna KM. Isto tako, vanjski dug Brčko Distrikta na kraju srpnja ove godine iznosio je milijun KM.

Analiza također otkriva kako je vanjsko zaduženje FBiH gotovo dvostruko veće od ino-zaduženja RS. Naime, vanjski dug koji će FBiH do kraja godine vratiti iznosit će 528,777.469 KM, dok će RS izdvojiti 271,841.606 KM, a Brčko Distrikt 1,509.910 maraka.

Prijeti nelikvidnost

Stoga, ekonomski stručnjaci upozoravaju da su rast duga, i zaduživanja, u zadnjih nekoliko godina zabrinjavajući i ukazuju na neodrživost takvog modela funkcioniranja države koja iz godine u godinu postaje sve veći dužnik i njen kapacitet zaduživanja postaje sve manji. Drugim riječima ovi podaci pokazuju kako BiH prijeti nelikvidnost. Naime, zabrinjavajuće je da vanjsko zaduživanje nije otišlo u smjeru da poveća poslovnu aktivnost, već, naprotiv, u javnu potrošnju i rastrošnost države.

Ubrzano zaduživanje, kako na entitetskim, tako i na razini BiH, i pored sredstava koja su odobrena od Elektroprijenosa BiH, pokazuje visok stupanj neozbiljnosti ljudi na vlasti. Odsustvo bilo kakvog ulaganja u novo zapošljavanje, proizvodnju i stvaranje nove vrijednosti, kompenzira se konstantno novim zaduživanjem, što vodi u potpuni bankrot zemlje. Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Obilježena 557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja hrvatske krvi Stjepana Tomaševića

Objavljeno

na

Objavio

Prigodnim programom po prvi put jučer je obilježena 557.obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Podsjetimo da je na jučerašnji dan, 17. studenog 1461. godine, u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.), a Bosna od Pape priznata, prenosi jajce-online.com

Na žalost samo godinu dana, nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. osvajaču, što je ubrzalo samo njegovu odluku da jačim snagama navali na Bosnu i padom Jajca i Bosna je tako šaptom pala.

Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj, njegov stric Radivoj i veliki broj plemića. Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ s kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Do sadašnji pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su, a Kraljev grob, iako je nacionalni spomenik BiH, i danas je zapušten.

Krunidbena i oprosna Crkva sv. Marije također je jedan od 28. zaštićenih nacionalni spomenik BiH u Jajcu, ali ove za razliku od prethodnih godina, jajčani su prigodnim programom obilježiti 557.godišnjicu krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Program je započeo u 15 h prigodnim okupljanjem ispred Crkve sv. Marije, gdje je sve nazočne satom povijesti i burne prošlosti upoznao ravnatelj Agencije, Anto Brtan, zatim je Vrhbosanski nadbiskup i Mitropolit, kardinal Vinko Puljić blagoslovio otvoreni prostor i sve nazočne, te grobove ispred oltara crkve.

Potom je u lijepo ispunjenoj novoj Župnoj crkvi BDM, uz koncelebraciju više svećenika služio svetu misu i sasvim prigodno propovijedao.

Od 18 h na Središnjem spomen obilježju u centru grada, kao i Vukovarskoj ulici, a u organizaciji Udruge 13. Rujan organizirano je paljenje svijeća i odavanje dužne počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u spomen na 27. godišnjicu pada, grada heroja Vukovara, u koji noćas kreću mnogobrojni jajčani.

Program je završio izvođenjem prikladne kazališne predstave Kraljica Bosne u Doma kulture u Jajcu.

 

18. Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

SDA-u prijeti izgon iz vlasti u nizu županija, Izetbegović poziva upomoć ljevicu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Presjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je kako će pokušati uvjeriti stranke lijeve i građanske orijentacije koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo da stvore zajedničku koaliciju i tako uđu u vlast kako bi uspostavili ravnotežu s blokom kojega će činiti HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Taj prijedlog stigao je u trenutku kada je postalo izvjesno kako će SDA biti prisiljena prijeći u oporbu u nekim od najvažnijih županija unutar Federacije BiH.

Na konstituirajućoj sjednici Sarajevske županije, održanoj u petak, postalo je jasno kako je stvoren čvrst blok od šest stranaka koji će nakon više od dva desetljeća neprikosnovene vladavine SDA ponuditi novi model vlasti.

Iako je SDA pojedinačno najjača u skupštini te županije, koja je financijski najmoćnija u Federaciji BiH i ima godišnji proračun od gotovo milijardu konvertibilnih maraka (500 milijuna eura), Izetbegovićeva će stranka, kako sada stvari stoje, morati u oporbu jer se značaj njenih 10 zastupničkh mandata “istopio” u usporedbi s 24 zastupnika iz bloka čiju okosnicu čine Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Socijaldemokratska pratija (SDP BiH) te nedavno utemeljena stranka Narod i pravda, koju su tek nešto prije listopadskih izbora formirali neki od bivših članova SDA.

Slična je situacija i u Tuzlanskoj županiji, čija je skupština konstituirana prošlog tjedna i već je definirana većina koja će fomirati vlast bez SDA.

Najvećoj bošnjačkoj stranci slična sudbina prijeti i u Zeničko-dobojskoj te Bosansko-podrinjskoj županiji kao i u Unsko-sanskoj, a jedina joj je nada za ostanak u vlasti na županijskoj razini u onim dijelovima Federacije u kojima izvršna vlast neće moći biti uspostavljena bez HDZ BiH, koji bi za potencijalnog partnera radije uzeo SDA nego stranke lijevog profila.

SDA ipak još uvijek ima teorijske šanse biti dio vladajuće većine na razini Federacije BiH, a posebice na državnoj razini, gdje joj za ulazak u vlast, odnosno u Vijeće ministara BiH, u parlamentu nedostaje potpora samo još jednog zastupnika.

Izetbegović najavio pregovore o koalicijama 

Izetbegović je u takvoj situaciji najavio kako planira pozvati stranke poput SDP-a i DF-a na pregovore o mogućem koaliranju.

“Na tim se sastancima SDA neće ponašati sebično”, kazao je Izetbegović za sarajevski komercijalnu televiziju TV1 navodeći kako je procjena SDA da je potrebno “dijeliti vlast kako se ne bi dijelila zemlja”.

Prema konačnim rezultatima listopadskih izbora, SDA je pojedinačno najjača stranka u Zastupničkom domu parlamenta BiH jer ima 9 od ukupno 42 zastupnika. Slijedi je Dodikov SNSD, koji je dobio 6 mandata, dok je HDZ BiH dobio 5, koliko ih ima i SDP BiH.

Sve druge stranke koje će sudjelovati u državnom parlamentu zastupljene su s jednim do tri zastupnika i nemaju potencijal okupljati koalicije.

Sličan je omjer snaga i u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

Od 98 mandata u tom tijelu SDA je dobila 27, po 16 je pripalo HDZ-u i SDP-u, a četvrta stranka po snazi je Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s 10 mandata.

U slučaju Federacije BiH podjednaki su izgledi da partner u vlasti s bošnjačke stranke budu i SDA i blok kojega bi okupio SDP, no Izetbegović sada nudi široku koaliciju koja bi ih sve zajedno uvela u vlast.

Slične ponude iz SDP-a i DF-a do sada su uglavnom odbijali uz obrazloženje kako ne žele koalirati s nacionalnim strankama, a konačni ishod ove bitke ovisit će i o stajalištu HDZ BiH, koji je, kako se čini, uspostavu vlasti odlučio uvjetovati jamstvima potencijalnih partnera za provedbu izmjena izbornog zakona iako je Čović kazao kako kao prirodnog partnera u vlasti vidi SDA “jer je takav rezultat izbora”.

Dodik je pak poručio kako je njemu svejedno tko će biti bošnjački partner u vlasti.

(Hina)

Dragan Čović: Bez Izbornog zakona nema vlasti

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari