Connect with us

Komentar

S velikim trudom dobili smo u BiH ono što je prirodno

Objavljeno

-

Čak je i predsjednik države Zoran Milanović pohvalio uspjeh hrvatske diplomacije, koja se u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova 27 zemalja EU uspjela izboriti da se u Strateškom kompasu spomene ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH.

“Ovo je prvi put”, rekao je Milanović, “nakon što mjesecima trpimo svinjarije iz Bruxellesa, da je hrvatska diplomacija napravila što je trebala”. Znam da je bilo teško, ali uspjeli su.” Taj uspjeh zaslužuje pohvale, ali je za Europu porazno što je trebalo toliko hrvatskog umijeća i upornosti da se prizna ono što odavno priznaje – povijest.

Zar se u Europi ne zna ta povijest, zar se ne zna kolika je sudbinska važnost Hrvata za tu zemlju te da su najstariji konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini i – najeuropskiji?!

Ako to Europi treba dokazivati, onda joj treba dokazivati i svekoliku europsku povijest koja Europskoj uniji i daje smisao.

No treba je “razumjeti”, ista ta Europa nije imala osjećaj EU primljene prije Hrvatske koja od njih ima neusporedivo značajniju europsku kulturu i tradiciju.

Milan Ivkošić / Večernji list

HNS BiH: ‘Strateški kompas’ jasno dao do znanja da je konstitutivnost naroda, kao natkrovljujuće ustavno načelo, temelj BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari