Connect with us

Događaji

Sa socijalnim dijalogom nove Vlade Markov trg više neće biti Trg suza

Objavljeno

-

U izuzetno pozitivnom ozračju protekao je razgovor oko sadržaja naših međusobnih predizbornih platformi i njihovo kompariranje te moguća rješenja s programom HDZ-a koji su pripremili za buduće parlamentarne izbore, naglasio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a na današnjoj konferenciji za novinare s HDZ-ovima Domagojem Ivanom Miloševićem i Borisom Kunstom.

[ad id=”68099″]

Iznoseći šest glavnih zahtjeva SSSH-a, Novosel je kao ključni problem koji treba riješiti naglasio neisplatu plaća.
Svaki radnik mora napokon doživjeti svoje ustavno pravo; biti plaćen za svoj rad. Želimo da se sadašnji donji minimum neto plaće sa 2.450 kuna poveća na minimalno 3.100 kuna. To nije velika minimalna plaća i smatramo njezino otvarenje realnim te minimalne plaće realna mogućnost za ostvarenje. Nastojat ćemo s budućom Vladom da se promijeni taj Zakon o minimalnoj plaći. Želimo da se zakoni provedu i da se kolektivni ugovori koje potpisujemo s HUP- om provedu, očekujemo da nadzor provedbe ugovora bude učinkovit, i da se onemogući nelegalna konkurencija na tržištu jer mnogi poslodavci u građevinskom sektoru  idu s niskim ponudama te se u konačnici ne ispunjavaju obveze prema radnicima i dostavljači – zaključio je predsjednik Novosel.

SSSH očekuje od HDZ-a očitovanje u pismenom obliku na svojih šest iznesenih zahtjeva, koji će potom dostaviti svim svojim članovima, na kojima će biti da ih u konačnici prosude.

HDZ-ovac D. I. Milošević pak je naglasio da njihov plan spašavanja industrije i poljoprivrede kao i prilično detaljna reforma javnog sektora ima samo jedan cilj.

“Ostvariti što veći gospodarski rast i zapošljavanje. To je ono što proteklih godina nismo vidjeli, i u tom smislu značajno zaostajemo za cijelom Europom, a posebno s Češkom, Poljskom i Slovačkom, zemljama s kojom se Hrvatska danas može uspoređivati

Boris Kunst smatra kako se tijekom današnjeg razgovora pronašlo dosta zajedničkih smjernica.

“Prvenstveno, smatramo da treba širiti radničko dioničarstvo, do sada ima već 50 poduzeća koja su provela to dioničarstvo, složili smo se što se tiče minimalne plaće da mora narasti najmanje 50 posto,  razgovarali smo i oko strategije javne uprave za koju dosadašnja Vlada ništa nije napravila. Treba donijeti i strategiju preživljavanja starijih osoba. Najvažnije je oko čega smo se složili, da ćemo ići s dijalogom i zajedništvom i da nećemo raditi što je dosadašnja Vlada radila a to je da je socijalni dijalog pretvorila u verbalno nasilje nad socijalnim partnerima. Ne želimo da tržište rada postane mjesto gdje će socijalni partneri donositi dvostrano, a nikako kao do sada jednostrano. Ne želimo da Markov trg i dalje bude Trg suza, i da ljudi dolaze tamo plakati i moliti, a upravo zato što dosadašnja Vlada nije imala sluha za socijalni dijalog.

Na novinarsko pitanje kako HDZ-e namjerava otvoriti nova radna mjesta, Milošević je imao spreman odgovor.

“Hrvatsku zadnjih šest godina muči što u industriji nema strategije. Nedopustivo da tvrtke koje zapošljavaju tisuće zaposlenih, kao što su Gredelj, Dioki itd., nezamislivo je da u 21.st. kada se sve zemlje bore za prosperitet vlastite industrije, i da to dakle cilj je očuvati postojeća radna mjesta izvozno orijentirana proizvodna tvrtka i maksimalna podrška u inovacijama i novih tehnologijama. Ključ svega je reindustrijalizacija, a prometni sektor i energetsko čvorište dva su elementa na koja će se HDZ-e ubuduće fokusirati – odgovorio je Milošević.

Smatra kako hrvatski birači dobro pamte te da se uvredama na tuđi račun ne mogu dobiti birači. Siguran je u dobre procjene birače i dobru procjenu tko je što radio proteklih godina.

Stalno podsjećamo da aktualna Vlada nije naslijedila zemlju u recesiji. Hrvatske je 2011. tehnički izašla iz recesije, ova nas je Vlada pogrešnom politikom vratila u recesiju i uništila nas. Željeli bi da g.Milanović podnese račun što je u proteklih četiri godine napravio, i sučeljavati se s argumentima a ne uvredama, koje sipa. Zakovani smo na samo dno Europske unije, a jedna od najodgovornijih za to je ova vlast. Gospodin Milanović govori vrlo uvredljive riječi za koje nema mjesta na diplomatskoj sceni – zaključio je Milošević te dodao kako je temelj HDZ-ova programa – model snažne socijalne države

O strategiji mirovinskog sustava SSSH, HDZ-e i socijalni partneri će detaljno, uvažavajući međusobni dijalog tek razgovarati, završili su sugovornici konferenciju za novinare.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari