Pratite nas

Događaji

Sa socijalnim dijalogom nove Vlade Markov trg više neće biti Trg suza

Objavljeno

na

U izuzetno pozitivnom ozračju protekao je razgovor oko sadržaja naših međusobnih predizbornih platformi i njihovo kompariranje te moguća rješenja s programom HDZ-a koji su pripremili za buduće parlamentarne izbore, naglasio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a na današnjoj konferenciji za novinare s HDZ-ovima Domagojem Ivanom Miloševićem i Borisom Kunstom.

[ad id=”68099″]

Iznoseći šest glavnih zahtjeva SSSH-a, Novosel je kao ključni problem koji treba riješiti naglasio neisplatu plaća.
Svaki radnik mora napokon doživjeti svoje ustavno pravo; biti plaćen za svoj rad. Želimo da se sadašnji donji minimum neto plaće sa 2.450 kuna poveća na minimalno 3.100 kuna. To nije velika minimalna plaća i smatramo njezino otvarenje realnim te minimalne plaće realna mogućnost za ostvarenje. Nastojat ćemo s budućom Vladom da se promijeni taj Zakon o minimalnoj plaći. Želimo da se zakoni provedu i da se kolektivni ugovori koje potpisujemo s HUP- om provedu, očekujemo da nadzor provedbe ugovora bude učinkovit, i da se onemogući nelegalna konkurencija na tržištu jer mnogi poslodavci u građevinskom sektoru  idu s niskim ponudama te se u konačnici ne ispunjavaju obveze prema radnicima i dostavljači – zaključio je predsjednik Novosel.

SSSH očekuje od HDZ-a očitovanje u pismenom obliku na svojih šest iznesenih zahtjeva, koji će potom dostaviti svim svojim članovima, na kojima će biti da ih u konačnici prosude.

HDZ-ovac D. I. Milošević pak je naglasio da njihov plan spašavanja industrije i poljoprivrede kao i prilično detaljna reforma javnog sektora ima samo jedan cilj.

“Ostvariti što veći gospodarski rast i zapošljavanje. To je ono što proteklih godina nismo vidjeli, i u tom smislu značajno zaostajemo za cijelom Europom, a posebno s Češkom, Poljskom i Slovačkom, zemljama s kojom se Hrvatska danas može uspoređivati

Boris Kunst smatra kako se tijekom današnjeg razgovora pronašlo dosta zajedničkih smjernica.

“Prvenstveno, smatramo da treba širiti radničko dioničarstvo, do sada ima već 50 poduzeća koja su provela to dioničarstvo, složili smo se što se tiče minimalne plaće da mora narasti najmanje 50 posto,  razgovarali smo i oko strategije javne uprave za koju dosadašnja Vlada ništa nije napravila. Treba donijeti i strategiju preživljavanja starijih osoba. Najvažnije je oko čega smo se složili, da ćemo ići s dijalogom i zajedništvom i da nećemo raditi što je dosadašnja Vlada radila a to je da je socijalni dijalog pretvorila u verbalno nasilje nad socijalnim partnerima. Ne želimo da tržište rada postane mjesto gdje će socijalni partneri donositi dvostrano, a nikako kao do sada jednostrano. Ne želimo da Markov trg i dalje bude Trg suza, i da ljudi dolaze tamo plakati i moliti, a upravo zato što dosadašnja Vlada nije imala sluha za socijalni dijalog.

Na novinarsko pitanje kako HDZ-e namjerava otvoriti nova radna mjesta, Milošević je imao spreman odgovor.

“Hrvatsku zadnjih šest godina muči što u industriji nema strategije. Nedopustivo da tvrtke koje zapošljavaju tisuće zaposlenih, kao što su Gredelj, Dioki itd., nezamislivo je da u 21.st. kada se sve zemlje bore za prosperitet vlastite industrije, i da to dakle cilj je očuvati postojeća radna mjesta izvozno orijentirana proizvodna tvrtka i maksimalna podrška u inovacijama i novih tehnologijama. Ključ svega je reindustrijalizacija, a prometni sektor i energetsko čvorište dva su elementa na koja će se HDZ-e ubuduće fokusirati – odgovorio je Milošević.

Smatra kako hrvatski birači dobro pamte te da se uvredama na tuđi račun ne mogu dobiti birači. Siguran je u dobre procjene birače i dobru procjenu tko je što radio proteklih godina.

Stalno podsjećamo da aktualna Vlada nije naslijedila zemlju u recesiji. Hrvatske je 2011. tehnički izašla iz recesije, ova nas je Vlada pogrešnom politikom vratila u recesiju i uništila nas. Željeli bi da g.Milanović podnese račun što je u proteklih četiri godine napravio, i sučeljavati se s argumentima a ne uvredama, koje sipa. Zakovani smo na samo dno Europske unije, a jedna od najodgovornijih za to je ova vlast. Gospodin Milanović govori vrlo uvredljive riječi za koje nema mjesta na diplomatskoj sceni – zaključio je Milošević te dodao kako je temelj HDZ-ova programa – model snažne socijalne države

O strategiji mirovinskog sustava SSSH, HDZ-e i socijalni partneri će detaljno, uvažavajući međusobni dijalog tek razgovarati, završili su sugovornici konferenciju za novinare.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U zagrebačkoj Areni počinje kongres Europske pučke stranke

Objavljeno

na

Objavio

U zagrebačkoj Areni počinje dvodnevni 24. izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja izabrat će novo vodstvo EPP-a. Donald Tusk zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013. Raspravljat će se i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te zapadnom Balkanu.

Uz Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica EK, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra. Na skupu će biti i talijanski, ukrajinski te slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

Skup će otvoriti predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković u 14 sati u zagrebačkoj Areni. Na programu u srijedu je i rasprava o zapadnom Balkanu.
Na marginama sastanka EPP-a, premijer Andrej Plenković ima, između ostalih, najavljene susrete s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, norveškom premijerkom Ernom Solberg i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države. S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Žrtva Borova naselja za domovinu

Objavljeno

na

Objavio

Nastavlja se obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Danas će djeca vukovarskih osnovnih škola zapaliti lampione duž Križnoga puta, od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju, a u Borovo commercu ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa.

U organizaciji “Vukovarskih majki” održat će se program “Žrtva Borova naselja za domovinu”, a u 10 sati počet će Križni put Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa za žrtve Borova naselja.

U 12.30 na obali Dunava u Borovu Selu odat će se počast stradalim braniteljima i civilima programom “Svjedočenjem protiv zaborava”, položit će se vijenci i upaliti svijeće kod spomen-obilježja na Farmi Lovas, a vijencima i upaljenim svijećama odat će se počast kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Sportskoj ulici u Borovu naselju.

Večeras će se održati 15. Novinarsko-književnički susret “Grad – to ste vi” u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari