Pratite nas

Gluposti

SABA RH: “Revizija povijesti ne smije uspjeti, partizani i ustaše nisu jedno te isto”

Objavljeno

na

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) svečano je u subotu u Gradskoj skupštini obilježio 72. obljetnicu formiranja X. Korpusa zagrebačke narodnooslobodilačke vojske (NOV) Hrvatske, s koje je poručeno kako se na reviziju povijesti ne smije ostati ravnodušnim te da ona ne smije uspjeti, jer “partizani i ustaše nisu jedno te isto”.

 [ad id=”93788″]

 “Partizani i ustaše nisu jedno te isto. Partizani su u antifašističkoj borbi oslobodili zemlju, a antifašizam nije ideologija, nego civilizacijsko opredijeljenje koje njeguje i promiče demokratske vrijednosti. Ustaštvo ili fašizam je ideologija u čijem je programu politika više rase, rasni genocidni zakoni i strahovlada, ubojstva, teror i deportacije u koncentracijske logore”, naglasio je predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

Deseti korpus osnovan je 19. siječnja 1944. u Rasinji, a Habulin je, govoreći o ulozi korpusa i ratnom putu, istaknuo da je od oko 320.000 Zagrepčana njih četvrtina sudjelovala u narodnooslobodilačkom ratu i drugim oblicima antifašističkog djelovanja.

Habulin: Bez obzira na žrtve, Zagreb se nije dao pokoriti

Habulin je rekao kako je za nacističkog okupatora i NDH ovaj prostor u vojno-strateškom i političkom smislu bio od izuzetne važnosti, pa je stoga fašistički režim terorom, masovnim strijeljanjem i vješanjem antifašista i rodoljuba nastojao zaplašiti narod i držati ga u pokornosti. “Bez obzira na žrtve, Zagreb se nije dao pokoriti”, naglasio je.

Poručio je kako se na reviziju povijesti ne smije ostati ravnodušnim te da ona na kraju ne može i ne smije uspjeti. “Ona u sebi sadrži minoriziranje žrtava ustaškog režima u Hrvatskoj te uloge i značaja narodnooslobodilačke borbe i vojske u konačnoj pobjedi antifašizma, nasuprot veličanju ustaške vojske kao domoljubne i NDH kao težnje hrvatskog naroda za vlastitom suverenošću i nezavisnošću”, kazao je Habulin.

Josipović: Ne dopustimo da se od antifašističke Hrvatske napravi crna Hrvatska 

Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović opasnom je tendencijom nazvao poruke “onih koji žele promijeniti povijest, a koje od pobjednika i nekoga tko je činio dobro u Drugom svjetskom ratu žele učiniti zločincem”. “To je tendencija koja danas svadi i dijeli ljude te ih suprotstavlja na nacionalnoj, vjerskoj i svakoj drugoj osnovi. Ne smijemo dozvoliti da se revidira povijest. Ne dopustimo da se od antifašističke Hrvatske napravi crna Hrvatska”, poručio je Josipović. 

 U ime zagrebačkog gradonačelnika, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je da osnivanje Korpusa posvjedočio da je profašistički ustaški režim utemeljen na “lažnom nadanju da se nezavisna Hrvatska može stvoriti na temeljima fašizma uz pomoć fašističkih sila”. 

Istaknuo je da su u temelje Hrvatske trajno ugrađene vrijednosti antifažisma i da je u vrijednostima borbe protiv fašizma i žrtvovanja brojnih građana u obrani, Zagreb primjer grada i zajednice prepoznatljive u svojoj humanističkoj dosljednosti. 

Pupovac: Vladajući tvrde da su antifašisti, ali se s antifašistima ne vole družiti

Na svečanosti obilježavanja 72. obljetnice formiranja X. Korpusa zagrebačkog NOV-a Hrvatske prisustvovao je i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, koji je naglasio da je antifašizam u Europi, bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj bio osloboditeljska snaga, pokret, ideja koja je narode tadašnje Europe i Jugoslavije oslobodila od ropstva zločina i nejednakosti. 

 Upitan kako tumači da predstavnici vlasti, iako pozvani, nisu došli na današnju obljetnicu, Pupovac je rekao kako oni tvrde da su antifašisti, “ali se s antifašistima ne vole družiti”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari