Connect with us

Vijesti

Sabor: Beroš ostaje ministar zdravstva – Reiner poručio oporbi: ‘Sramite se’

Objavljeno

on

Ministar zdravstva Vili Beroš uživa povjerenje Hrvatskog sabora, pokazalo je u srijedu saborsko glasovanje.

Da se Berošu iskaže nepovjerenje glasovao je 57 zastupnika. Prijedlogu se usprotivilo njih 75, uz jednog suzdržanog.

Utvrđujem da nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru Berošu konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Pitanje (ne)povjerenja Berošu pokrenuo je 41 oporbeni zastupnik navodeći kao razloge nagomilane probleme u zdravstvu, dugove veledrogerijama, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama.

Nabrajajući ministrove „grijehe” oporba je pritom podsjetila na niz afera u zdravstvu, od nefunkcioniranja platforme “cijepi se”, cijepljenje preko reda, dodjeljivanje posla informatizacije zdravstva tvrtki koja se bavi cvijećem kao i slučaj Dijane Zadravec iz Klinike za tumore.

Uoči glasovanja oporba je ponovila da je ministar Beroš trebao sam dati ostavku.

„Djeci se ne mogu tek tako oduzimati superheroji, no činjenica je da smo u borbi s koronom podbacili, da je ministar podbacio jer brojke su neumoljive”, kazala je Marija Selak Raspudić (Most) navodeći kao smo u svijetu pri vrhu po smrtnosti i da netko za to mora odgovarati.

Da je ministar trebao sam otići smatra i Daniel Spajić (DP).

U uređenim i normalnim državama kada se otkrije namještanje poslova , kada bolnice nemaju lijekove, kada cijepljenje ne funkcionira ministar sam podnosi ostavku, kazao je Peđa Grbin (SDP).

Sam ministar u saborskoj raspravi odbacio je sve optužbe kazavši da su konstruktivne kritike dobrodošle, no one bazirane na neistinama i konstrukcijama su za najveću osudu, a pogotovo kad se kritizira zdravstveni sustav koji je iznio borbu s covidom. „To smatram pljuskom svim hrvatskim građanima”, rekao je Beroš.

I premijer Andrej Plenković odbacio je oporbene prozivke i primjedbe na račun hrvatskog zdravstvenog sustava i ministra Beroša poručivši da Beroš ostaje, a reforme će se provesti.

Odlučno je odbacio i prozivke o neuspjehu cijepljenja, tvrdnje da su ljudi ostajali bez lijekova i da zdravstveni sustav nije funkcionirao.

Da stoje iza ministar Beroša isticali su i zastupnici HDZ-a ocijenivši zahtjev oporbe za smjenom jeftinim politiziranjem i populizmom, pamfletom te iznošenjem neistina.

„Rijetko sam vidio tako površno, nestručno, neargumentirano i konfuzno napisan dokument… dokument je običan pamflet prepun velikih ali ispraznih riječi, prepun paušalnih ocjena i ničim utemeljenih tvrdnji, a ono malo podataka koje se u njemu mogu naći su naprosto krivi i neistiniti”, kazao je u raspravi Željko Reiner (HDZ) i poručio oporbi: „Sramite se”. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari