Connect with us

Hrvatska

Sabor: Burna rasprava o povjerenju ministru Ćoriću

Objavljeno

-

Burna je rasprava u Saboru o oporbenom prijedlogu za smjenom ministra Ćorića kojega iz oporbe optužuju za štetno djelovanje, a vladajući to osporavaju i uzvraćaju protuoptužbama.

Iz oporbe tvrde da je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić pogodovao investitorima u slučaju projekta vjetroparka Krš- Pađene, potpisao štetan ugovor s MOL-om kojim se hrvatska sirova nafta odvozi na preradu u Mađarsku i Slovačku i prekršio zakon postavljanjem kandidatkinje za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka protivno odluci Upravnog suda.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) oporbeni prijedlog za izglasavanjem nepovjerenja ministru Ćoriću ocijenio je siromašnim i skromnim najavivši da će ga na glasovanju odbiti.

O tome prijedlogu govori i činjenica da je od 40 potpisnika u sabornici tek pet, ustvrdio je Bačić što je izazvalo burnu reakciju nekih oporbenih zastupnika.

Miro Bulj (Most) optužio je Bačića da obmanjuje, jer se oporbeni zastupnici, zbog epidemioloških mjera, osim u sabornici, nalaze i u drugim saborskim prostorijama odakle sudjeluju u raspravi.

Bačić je također rekao kako je Ćorić bio u klubu u Slovenskoj nakon što je predsjedniku Uprave Janafa Draganu Kovačeviću već početo teći treći mandat.

Tomislav Tomašević (Možemo) ministra Ćorića nazvao je “ministrom neodrživog razvoja i devastacije okoliša”, a njegovu uredbu o naplati zbrinjavanja otpada ocijenio je katastrofalnom, jer ju je suspendirao Ustavni sud ustvrdivši da se do danas ništa nije promijenilo.

Jeli ste i pili u klubu čovjeka kojeg ste postavili na čelo Uprave Janafa i bili ste dužni nadgledati njegov rad kao član nadzornog odbora. Vodite resor za koji niste stručni, ali ste bar mogli slušati struku. Teret ste Vladi i Hrvatskoj, a na čelu ste najvažnijeg ministarstva za oporavak i izlazak iz krize, poručio je Tomašević.

Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret) ministra Ćorića označila je kao izravno odgovornog budući je nadređen predsjedniku Uprave Janafa Draganu Kovačeviću, osumnjičenome za primanje mita za dodjelu poslova.

Postavlja se pitanje jesu li svi Janafovi natječaji namješteni i koliko je novaca otuđeno od građana, upozorila je Krišto. Nema nikavoga djelovanja da se zaštiti hrvatski interes kada je u pitanju INA, a na odlagalištu otpada Jakuševac, otpad se još uvijek odlaže na primitivan način, ustvrdila je.

Ćorić je trebao dati ostavku ili biti razriješen, ali premijer Plenković to očito nema namjeru učiniti, poručila je Krišto ustvrdivši kako su na djelu korupcija, nepotizam i kršenje zakona.

Anka Mrak Taritaš (klub Centar – Glas) najavila je kako će podržati iskazivanje nepovjerenja ministru Ćoriću. Primijetila je kako je jedini argument premijera Andreja Plenkovića u obrani ministra Ćorića – da je dobar čovjek i ni jednim riječju nije spomenuo projekt vjetroelektrane Krš- Pađene i Sporazum INA-MOL.

Kada o nečemu ne želite govoriti, puno više kažete nego da govorite, poručila je Mrak Taritaš.

Ustvrdila je kako je ministar Ćorić u slučaju projekta Krš-Pađene vodio više brige o interesu investitora, nego o hrvatskom interesu. U slučaju INA-MOL Ćorić je potpisao memorandum kojim predaje stotine tisuća tona hrvatske sirove nafte MOL-u koja se umjesto u riječkoj rafineriji prerađuje u Mađarskoj i Slovačkoj. Upitala je što je s modernizacijom riječke rafinerije, sisačka je zatvorena zbog navodne neisplativosti, ali je zato isplativo prevoziti naftu na preradu u Slovačku i Mađarsku. INA je još uvijek kompanija koja kotira na burzi, iako MOL u njoj ima udio 49,1 posto, napomenula je Mrak Taritaš.

Ministar Ćorić je odbacio optužbe da je pogodovao investitoru u projektu vjetroparka Krš-Pađene i postupao protivno interesima RH te rekao da nije prekršio Zakon o hrvatskim braniteljima pri imenovanju ravnateljica Nacionalnog parka Krka.

Ustvrdio je kako je u klubu u Slovenskoj ulici bio tri puta, no, da to nema nikakve veze s imenovanjem Dragana Kovačevića na treći mandat za predsjednika Uprave Janafa, a koji je bio jedini kandidat za tu dužnost.

Također je ustvrdio da LNG terminal sam radi zakup svojih kapaciteta te da o tome ne odlučuje ministarstvo kojem je na čelu. Dodao je kako je ostvaren hrvatski interes da LNG ima zakupljene kapacitete. Ustvrdio je i kako su navodi zastupnice Karoline Vidović Krišto koja ga je optužila za pogodovanje u slučaju vjetroparka Krš-Pađene netočni, a to što ga je Tomislav Tomašević (Možemo) nazvao ministrom ugroze okoliša ocijenio je simpatičnim. (Hina)

Jandroković zadovoljan usvajanjem proračuna, iznenađen potezom oporbe

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari