Connect with us

Vijesti

Sabor danas glasuje o prijedlogu odgode popisa stanovništva

Objavljeno

-

Hrvatski sabor danas će, među ostalim, glasovati o odgodi popisa stanovništva, interpelaciji o radu Vlade vezano uz način dodjele i raspolaganje sredstvima fondova u sklopu EU projekta Slavonija, Baranja i Srijem te osnivanju sveučilišta obrane i nacionalne sigurnosti.

Zastupnici će glasovati o Vladinom Prijedlogu izmjena Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. kojim se predlaže odgoda popisa zbog epidemiološke situacije s covidom-19 i provede u dvije faze od 13. rujna do 17. listopada. U prvoj fazi bi se provodio samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-građanin, a u drugoj bi to na terenu obavljali popisivači, osobnim intervjuom sa stanovništvom.

Izmjenama Zakona o popisu stanovništva, za koje Vlada predlaže hitnu proceduru, prva faza popisa provodila bi se od 13. do 26. rujna, umjesto od 1. do 10. travnja, a druga od 27. rujna do 17. listopada, umjesto od 16. travnja do 7. svibnja. Referentni trenutak popisa je stanje na 31. kolovoza, umjesto na 31. ožujka. U slučaju da se, zbog pojave posebnih okolnosti, popis ne bude mogao provesti u utvrđenim rokovima, Vlada će utvrditi nove rokove posebnom odlukom.

Zastupnici će također glasovati o interpelaciji o radu Vlade vezano uz način dodjele i raspolaganje sredstvima fondova u sklopu EU projekta Slavonija, Baranja i Srijem koju je podnijelo 25 SDP-ovih zastupnika zbog, kako tvrde, osnovane sumnje u transparentnost i nepristranu dodjelu sredstava. Projekt se odnosi na pet slavonskih županija. Podnositelji navode da postoje osnovane sumnje da Vlada, resorna ministarstva i agencije ne postupaju vodeći se načelom meritornosti u dodjeli sredstava, te žele da se osigura parlamentarni nadzor i da budući postupci dodjele novca budu transparentniji.

Obrazlažući interpelaciju, Domagoj Hajduković (SDP) je, među ostalim, u ime podnositelja predložio da Sabor osnuje Vijeće za praćenje provedbe projekta koje će činiti zastupnici i neovisni stručnjaci. Vijeće će, sukladno nalazu Državne revizije, donijeti ocjenu provedbe projekta i o tome izvijestiti Hrvatski sabor, istaknuo je.

Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak predložila je Saboru da se interpelacija odbaci kao neosnovana. Podsjetila je kako je Vlada taj projekt pokrenula 2016. za revitalizaciju istoka Hrvatske, odnosno Slavonije koja je godinama bila zapostavljana, a sada se to postupno ispravlja i nastoji osigurati ravnomjerni razvoj. Projekt je platforma za suradnju na svim razinama vlasti i definiranja prioriteta kako bi se dobila jasna vizija razvoja Slavonije. Financirani su strateški infrastrukturni projekti, obnovljena je zračna luka Osijek, obnovljena željeznička pruga Vinkovci -Tovarnik, u gospodarskom sektoru otvoreno je 4.000 novih radnih mjesta, a očuvano njih oko 11.000, rekla je Tramišak.

Zastupnici će u petak glasovati i o prijedlogu zakona da se osnuje Sveučilište obrane i sigurnosti čije će sjedište biti u Zagrebu, a nosit će ime prvog hrvatskog predsjednika. Bit će to visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova koja će omogućiti obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

Osnivanjem sveučilišta obrane i sigurnosti unaprijedit će se obrambeni sustav i sustav domovinske sigurnosti, omogućiti razvoj znanstveno-istraživačkog rada u području vojnih znanosti i otvoriti mogućnost sudjelovanja u međunarodnim projektima, ističu predlagatelji.

Zastupnici će prethodno raspraviti Prijedlog zakona o provedbi Uredbe (EU), Europskog parlamenta i Vijeća o stavljanju na tržište i uporabi prekursora eksploziva kojima se utvrđuju se obveze gospodarskih subjekata i internetskog tržišta. Također se određuju nadležna tijela, njihove obveze i postupci za provedbu Uredbe i Zakona, nacionalna kontakt točka i način vođenja evidencije o prijavljenim sumnjivim transakcijama. Nadalje, određuje se način provođenja inspekcijskog nadzora nad provedbom odredaba Uredbe i Zakona i propisuju prekršajne odredbe za postupanja suprotna odredbama Uredbe i Zakona. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas