Pratite nas

Politika

Sabor donio novi Zakon o radu uz zvuk Internacionale

Objavljeno

na

ZOR-u su se protivili sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

zakonPotporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

– Vi ste tu praksu, zlouporabu, manipulaciju tih hijena na tržištu rada koje vi zovete poslodavci, a zapravo su pljačkaši, sada ozakonili i širite izvan granica Hrvatske – kritizirao je Lesar uvođenje “leasinga radnika u inozemstvo”. Samo izglasavanje s galerije su pratile predstavnice Ženske fronte Hrvatske, a kada su vidjele ruke u zraku za zakon, počele su negodovati i pjevati Internacionalu, zbog čega su udaljene s galerije.

– Novi ZOR donijet će niz problema, prava radnika su smanjena i to nikoga ne dira – rekla je Višnja Stanišić iz Ženske fronte nakon što je zajedno s ostalim aktivisticama udaljena s galerije.

Vlada je odbila sve oporbene amandmane kojima su traženi povoljniji radni uvjeti za žene, ali i agencijske radnike, kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu…, no prihvatila je svoj koji se odnosi na preraspodjelu radnog vremena. Naime, novi ZOR omogućava da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno na 60 sati ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom, ali usvojenim amandmanom se ta ograničenja ne primjenjuju kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, tj. “banka sati”. Laburist Lesar i ovome se usprotivio jer se vjeruje da se time u biti omogućava da se radni tjedan produlji i na više od 60 sati. Odbijen je i prijedlog da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati tjedno što znači da ostaje odredba prema kojoj će zaposlenici moći raditi do 180 prekovremenih sati godišnje, iako se kolektivnim ugovorom taj rad može produljiti čak do 250 sati.

Iako HDZ kao stranka nije podnio niti jedan amandman na novi Zakon o radu, no njihov zastupnik Goran Marić samostalno je podnio osam amandmana koji su odbijeni. Odbijen je i amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako one same baš žele raditi noću, uz odobrenje liječnika.

– Pozivam sve kolegice zastupnice u Hrvatskom saboru da podupru ovaj amandman. Ako ne prihvatite ovaj amandman onda će Zakon o radu u ovom dijelu apsolutno biti u protivnosti s Ustavom RH koji jasno kaže da država na poseban način štiti majčinstvo, djecu, obitelj – objasnila je Jadranka Kosor, no kolegice zastupnice je nisu podržale jer je vladajuća većina odbila taj prijedlog koji ide protiv toga da trudnice moraju raditi noću.

Nisu prihvaćeni ni amandmani kojima se za agencijske radnike zaposlene na određno vrijeme traži pravo na naknadu plaće za vrijeme kada nisu ustupljeni korisniku. Naime, Vladin prijedlog koji je na kraju i izglasan, dozvoljava Agencijama da svojim radnicima zaposlenima na određeno za vrijeme u kojem nisu iznajmljeni moraju plaćati samo doprinose na minimalnu plaću. Radnici neće u tom razdoblju dobivati plaću, ali budući da se vode kao zaposleni, neće imati ni prava s burze. Prosječnu tromjesečnu plaću neangažiranom radniku agencija će morati isplaćivati samo ako je zaposlen na neodređeno vrijeme.

izvor :Večernji.hr

facebook komentari

Politika

KNEZOVIĆ: Mnogi u Sarajevu i dalje zagovaraju fašizam i nametanje predstavnika Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Tomislav Saucha: Od prvog dana znam da s tim nemam veze i ja ću to dokazati!

Objavljeno

na

Objavio

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha, protiv kojeg je u petak Uskok podigao optužnicu, izjavio je da mora najprije vidjeti što u njoj piše te je ustvrdio kako nema moralnu odgovornost jer nije kriv za ono što ga se tereti i da neće dati ostavku u Saboru.

“Nažalost, ne mogu vam ništa komentirati. Nisam dobio fizički tu optužnicu, moramo vidjeti ja i moji odvjetnici što uopće u optužnici piše. Meni je to na neki način logični slijed i u ovom trenutku zaista ne mogu ništa više komentirati. Moj odvjetnik će dati kratku izjavu za medije”, najavio je Saucha novinarima u Saboru.

Tomislav Saucha i njegova tajnica Sandre Zeljko terete se za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

“Ja i dalje stojim pri tome što sam govorio svih ovih mjeseci, a to je da to nisam napravio, da ni za što nisam kriv”, kazao je Saucha.

Na pitanje hoće li nastaviti raditi u Saboru s obzirom da je i član nekih saborskih odbora Saucha je rekao: “Odbor za zakonodavstvo nema apsolutno nikakve veze s ovime, to je odbor kao i svaki drugi. Ja sam saborski zastupnik i nastavit ću i dalje raditi svoj posao”.

Komentirao je i poziv Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) na ostavku rekavši kako ga on može pozivati na ostavku, no da u Hrvatskoj još uvijek vrijedi načelo presumpcije (nevinosti) . “To što je podignuta optužnica ne znači automatski da sam ja optužen i presuđen. Oni su ti koji meni moraju dokazati krivnju. Ja znam od prvog dana da ja s tim nemam veze i ja ću to dokazati, sasvim sigurno”, uvjeren je Saucha.

Upitan o svojoj moralnoj odgovonosti odgovorio je: “Kakva moralna odgovornost kada nisam kriv za ono za što me terete. Vi mislite da svaki put kada se protiv nekog podigne optužnica, netko bi morao dati ostavku. Što nisam dovoljno oko svega ovoga imao problema i prošao kroz dovoljno toga, da sada kada netko inzistira, da bi trebao dati ostavku? Neću”.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom “krunskom svjedokinjom” u tom slučaj. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari