Connect with us

Politika

Sabor donio novi Zakon o radu uz zvuk Internacionale

Objavljeno

-

ZOR-u su se protivili sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike

Uz zvuk Internacionale saborski zastupnici danas su sa 80 glasova za i 34 protiv izglasovali novi Zakon o radu protiv kojega su ustali sindikati i oporba jer dodatno obespravljuje radnike.

zakonPotporu ovom zakonu dali su zastupnici Kukuriku koalicije, a protiv su bili zastupnici cijele oporbe, ali i SDSS-a. Na zakon je podnijeto čak 78 amandmana, a Vlada ih je većinu odbila. Čak 36 amandmana podnijeli su Hrvatski laburisti, a Dragutin Lesar poručio je ministru rada Mirandu Mrsiću da ZOR Hrvatska udruga poslodavaca mora proslaviti šampanjcem, a njega imenovati počasnim predsjednikom.

– Vi ste tu praksu, zlouporabu, manipulaciju tih hijena na tržištu rada koje vi zovete poslodavci, a zapravo su pljačkaši, sada ozakonili i širite izvan granica Hrvatske – kritizirao je Lesar uvođenje “leasinga radnika u inozemstvo”. Samo izglasavanje s galerije su pratile predstavnice Ženske fronte Hrvatske, a kada su vidjele ruke u zraku za zakon, počele su negodovati i pjevati Internacionalu, zbog čega su udaljene s galerije.

– Novi ZOR donijet će niz problema, prava radnika su smanjena i to nikoga ne dira – rekla je Višnja Stanišić iz Ženske fronte nakon što je zajedno s ostalim aktivisticama udaljena s galerije.

Vlada je odbila sve oporbene amandmane kojima su traženi povoljniji radni uvjeti za žene, ali i agencijske radnike, kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu…, no prihvatila je svoj koji se odnosi na preraspodjelu radnog vremena. Naime, novi ZOR omogućava da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno na 60 sati ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom, ali usvojenim amandmanom se ta ograničenja ne primjenjuju kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, tj. “banka sati”. Laburist Lesar i ovome se usprotivio jer se vjeruje da se time u biti omogućava da se radni tjedan produlji i na više od 60 sati. Odbijen je i prijedlog da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati tjedno što znači da ostaje odredba prema kojoj će zaposlenici moći raditi do 180 prekovremenih sati godišnje, iako se kolektivnim ugovorom taj rad može produljiti čak do 250 sati.

Iako HDZ kao stranka nije podnio niti jedan amandman na novi Zakon o radu, no njihov zastupnik Goran Marić samostalno je podnio osam amandmana koji su odbijeni. Odbijen je i amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako one same baš žele raditi noću, uz odobrenje liječnika.

– Pozivam sve kolegice zastupnice u Hrvatskom saboru da podupru ovaj amandman. Ako ne prihvatite ovaj amandman onda će Zakon o radu u ovom dijelu apsolutno biti u protivnosti s Ustavom RH koji jasno kaže da država na poseban način štiti majčinstvo, djecu, obitelj – objasnila je Jadranka Kosor, no kolegice zastupnice je nisu podržale jer je vladajuća većina odbila taj prijedlog koji ide protiv toga da trudnice moraju raditi noću.

Nisu prihvaćeni ni amandmani kojima se za agencijske radnike zaposlene na određno vrijeme traži pravo na naknadu plaće za vrijeme kada nisu ustupljeni korisniku. Naime, Vladin prijedlog koji je na kraju i izglasan, dozvoljava Agencijama da svojim radnicima zaposlenima na određeno za vrijeme u kojem nisu iznajmljeni moraju plaćati samo doprinose na minimalnu plaću. Radnici neće u tom razdoblju dobivati plaću, ali budući da se vode kao zaposleni, neće imati ni prava s burze. Prosječnu tromjesečnu plaću neangažiranom radniku agencija će morati isplaćivati samo ako je zaposlen na neodređeno vrijeme.

izvor :Večernji.hr

[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=XtorBUxlRws” width=”640″ height=”340″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari