Connect with us

Hrvatska

Sabor glasa o novoj Vladi i njezinu programu: Tko će sve dići ruku?

Objavljeno

on

Hrvatski sabor glasovat će o povjerenju novoj, 15. Vladi i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ).

-Premijer Plenković predstavit će rad svoje Vlade, nakon čega slijedi rasprava saborskih zastupnika

-Nakon rasprave slijedi glasanje o povjerenju Vladi

Kandidat za ministara uprave i pravosuđa Ivan Malenica zaražen je koronavirusom i neće biti u Saboru, a svoju će prisegu dati kasnije

Kad je riječ o programu Vlade, Plenković ističe da se temelji i na unutarstranačkom programu Odvažno za Hrvatsku i izbornom programu HDZ-a Sigurna Hrvatska.

– Dodali smo i neke detalje iz programa koalicijskih partnera i usuglasili se oko toga, rekao je Plenković jučer, nakon što se u Vladi sastao s predstavnicima Kluba nacionalnih manjina.

Nova će Vlada imati 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava te četiri potpredsjednika: dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića te nove Tomu Medveda i Borisa Miloševića (SDSS). Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutarnjih poslova, a Marić financija.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, Vili Beroš zdravstva, Oleg Butković mora i prometa, Marija Vučković ministrica poljoprivrede.
Novi ministar obrane bit će Mario Banožić, Ivan Malenica vodit će upravu i pravosuđe. Spojit će se resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu tog ministarstva bit će Josip Aladrović.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključivati resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša bit će Tomislav Ćorić, a na čelu Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a bit će Nataša Tramišak, znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Formalnu pretpostavku za manju Vladu Sabor je stvorio donošenjem Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave u hitnom postupku.

Sabor će o povjerenju Vladi glasovati odmah nakon završetka rasprave, za povjerenje su potrebni glasovi većine svih zastupnika, dakle 76, koliko ih HDZ ima s partnerima, zastupnicima manjina, NS Reformista i HNS-a.

Nakon što ih Sabor potvrdi, predsjednik i članovi Vlade svečano će prisegnuti.

Tekst prisege glasi: Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari