Connect with us

Vijesti

Sabor: Jandroković izbacio Peović na dva dana – prešla je ‘crtu’ u komunikaciji

Objavljeno

-

HINA

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u četvrtak je u Saboru vladu nazvala kvislinškom nakon čega ju je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izbacio iz Sabora na dva dana jer nastavljala govoriti unatoč opetovanim opomenama.

Govoreći o aferi u Ini, Peović je rekla da Andrej Plenković voli govoriti da je individualna krivnja u toj tvrtki, ali da nije baš tako.

“Sjetimo se par mjeseci prije presude Međunarodnog arbitražnog suda u kojem će MOL dobiti 200 milijuna dolara od Hrvatske, umjesto da Hrvatska razvlasti MOL od upravljačkih prava jer je u dokazano koruptivnom procesu, MOL je stekao ta prava”, kazala je.

“Većina arbitražnih ugovora u EU je raskinuta. Nakon presude Europskog suda je Europska komisija raskinula niz bilateralnih ugovora koje sadrže klauzulu međunarodnih arbitraža. Hrvatska autokolonijalna vlada, kvislinška vlada, ne misli niti jedan taj ugovor raskinuti”, rekla je Peović.

Riječ je, dodala je, o strukturalnoj legaliziranoj korupciji koju HDZ vodi kao kriminalna stranka. “Taj kriminal nije individualan, on je strukturalan, on je sustavan”, kazala je Peović.

Na to je predsjednik Sabora Jandroković rekao kako je Peović iznijela cijeli niz teških kvalifikacija i nazvala vladu kvislinškom, te je podsjetio da bi se i nju, prilikom glasovanja o Ukrajini, moglo prozvati kvislingom iako to nitko nije učinio. Peović je, naime, u Saboru bila suzdržana prilikom glasovanja o Deklaraciji o Ukrajini.

Jandroković je ocijenio i da je Peović prešla “crtu” u komunikaciji, a nezadovoljstvo izjavama Peović izrazili su i HDZ-ovi Branko Bačić i Damir Habijan.

Bačić je kazao da je Peović poznata kao “podupiratelj u Hrvatskom saboru ruske agresije na Ukrajinu”.

Peović je odgovorila da je laž da je Radnička fronta podržala rusku agresiju na Ukrajinu, već je to oštro osudila. “Lažete i time crtate metu ljudima na čelo”, rekla je.

“Rekli ste da lažem. Vi lažete, namjerno ili zato što niste svjesni onoga što govorite. Ja sam rekao da možemo vas prozvati kvislingom zbog vašeg glasovanja o Ukrajini…Vi lažete i to bezobrazno, grubo i namjerno”, poručio je Jandroković.

Peović se ponovno javila za povredu Poslovnika zbog čega joj je Jandroković dao četiri opomene i izbacio je iz Sabora na dva dana.

U dijelu rasprave prije incidenta ta je saborska zastupnica rekla da će novi Zakon o radu (ZOR) teret krize opet prebaciti “na leđa” radnika.

“Kolegice i kolege, na jesen, ako prođe taj ZOR, koji vam je prošao ‘ispod radara’, radnici će raditi za 30 posto manju plaću u onim mjesecima u kojima poslodavac odluči da su na djelu izvanredni uvjeti. Svake godine imamo pandemiju gripe, svake godine poslodavac može reći da su to izvanredni uvjeti”, poručila je.

Peović je rekla i da u doba tehnološkog napretka HDZ traži da radnik radi 16 sati više tjedno. Uz to,, ako prođe taj ZOR, digitalne platforme će biti u potpunosti zaštićene od bilo kakve odgovornosti prema radniku.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari