Connect with us

Hrvatska

Sabor, koji je poslodavac HRT-u, izvrgnut je ruglu od strane Gorana Radmana

Objavljeno

-

[su_heading size=”21″]Autoritet glavnog ravnatelja HRT-a danas u javnosti više ne postoji[/su_heading]

Sabor, koji je poslodavac HRT-u, izvrgnut je ruglu od strane Gorana Radmana, a to ste vi dozvolili, rekla je Sunčana Glavak (HDZ)

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman ne mora Saboru dopuniti svoje izvješće o plaćama, odlučio je u petak Hrvatski sabor.

[ad id=”68099″]

Sabor, točnije 58 koalicijskih zastupnika, mahom iz SDP-a, izjasnilo se protiv prijedloga Odbora za medije da se Radmana obveže da u roku pet dana Saboru dostavi dopunjeno izvješće o plaćama i drugim primanjima na HRT-u. Za prijedlog Odbora bio je 31 zastupnik.

Zaključak Odbora je nepotreban jer je ispunjen, rekao je Nenad Stazić (SDP) nakon stanke.

Odbor je, kaže Stazić, zasjedao 16. travnja, a dan kasnije, 17. travnja HRT, točnije Radman, uputio je snop materijala koji su zaprimljeni 22. travnja, u ‘snopu’ nalaze pravilnici, sistematizacije, kolektivni ugovor i dr. U tom su dokumentu navedena sva radna mjesta, od dostavljača do glavnog ravnatelja i vrijednosti koeficijenata, za svako je radno mjesto jasno kolika je plaća, ustvrdio je Stazić.

Sabor, koji je poslodavac HRT-u, izvrgnut je ruglu od strane Gorana Radmana, a to ste vi dozvolili, uzvratila je Sunčana Glavak (HDZ). HRT od građana, preko pretplate, dobiva godišnje 1,3 milijarde kuna, a Sabor ne može dobiti odgovor na jednostavno pitanje o plaćama, rekla je.

“To je apsolutna sramota, čemu mi služimo”, upitala se zastupnica Glavak. Pozvala je da se prihvati zaključak Odbora i obveže Radmana. “Ako se nema što skrivati, onda ćete dići ruke i izglasat ćete to”, poručila je kolegama.

Klub HNS-a zauzeo je stav da ono što Sabor traži od čelnog čovjeka javne ustanove čiji je osnivač, mora dobiti, rekao je Goran Beus Richembergh.

“Autoritet glavnog ravnatelja HRT-a danas u javnosti više ne postoji. Ovdje se radi o principima, a ne o političkim interesima i zato, budući da smo raspravili tekst zaključka i imali plenarnu sjednicu i ništa se nije promijenilo, predlažemo da se o zaključku glasuje”, poručio je.

Potez Kluba SDP-a kritizirao je HDSSB.

Mislili smo da nas samo glavni ravnatelj HRT-a vuče za nos dostavom tih izvješća, sada vidimo da to radi i Klub SDP-a, ustvrdio je Boro Grubišić. Da su zastupnici, kaže, željeli da im se dostave pravilnici, kolektivni ugovori, sistematizacija, onda bi to tražili.

Grubišić podsjeća da je NO HRT-a raspušten i da je Sabor jedini kontrolni instrument za javni servis. Prekinimo raspravu i donesimo zaključak da glavni ravnatelj podnese ostavku ili ako Sabor to ne može, riješimo to nedolaskom na sjednice dok Radman ne dopuni izvješće, predlaže Grubišić.

Laburist Dragutin Lesar pita se zašto, ako je hrpa dokumenata zaprimljena 22. travnja, većina članova u Odboru za medije nije tražila sjednicu i redefinirala zaključke od 16. travnja, nego se čekalo današnje glasovanje.

“To mi daje za pravo ustvrditi da je car gol, uporno se odbija dati podatke koji se traže jer se nešto skiva”, poručio je laburist i naglasio da poslane odluke i pravilnici nisu odgovor na pitanje koje su zastupnici tražili.

Milorad Pupovac ne podržava ponašanje Radmana, ali ni ultimativni stav HDZ-a. Glavni je ravnatelj, kaže, morao naći adekvatan način suradnje s Odborom i mjeru zaštite podataka, no ta komunikacija nije bila dobra.

Najsretnije bi bilo da se stvar vrati na Odbor za medije, kaže zastupnik.

Mladen Novak iz Kluba zastupnika nezavisnih ljevičara, inače predsjednik Odbora, ustvrdio je kako rasprava o zaključku Odbora pokazuje “da su pale maske”. To što se radi je ispod svih razina, brani se neobranjivo, bit je u tome da smo dobili smiješan papir s porukom ‘šta me briga što vi hoćete’, rekao je Novak.

Citirao je izjavu SDP-ova premijera, pokojnog Ivice Račana ‘Izbore možemo izgubiti, obraz ne’ te poručio – očito SDP-u: hoćete li izbore izgubiti ne znam, ali bojim se da ovo drugo više nemate što izgubiti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari