Connect with us

Politika

Sabor: Ministrica Obuljen na sva pitanja o arhivima odgovarala istom rečenicom!

Objavljeno

-

Foto: Hina

U Hrvatskom saboru jučer je provedena rasprava o Vladinom Zakonu o arhivima i arhivskoj djelatnosti, koji je prije dva tjedna upućen u saborsku proceduru.

Ovaj Zakon, kojega je izradilo Ministarstvo kulture, na dnevni red Sabora dolazi samo godinu dana nakon što je prema prijedlogu Mosta, s iznimnom velikom podrškom zastupnika, donesen zakon kojim je omogućeno otvaranje arhiva iz komunističkog vremena.

U javnosti mnogi ističu kako Vladin zakon ide u smjeru ponovnog zatvaranja arhiva. Jučer su to ponovili i mnogi zastupnici oporbe, posebno oni iz Mosta.

Na sve primjedbe, ministrica kazala: “Ovim zakonom ukida se rok nedostupnosti gradiva od 30 godina”

Predstavljajući zakon, ministrica kulture, Nina Obuljen-Koržinek, kazala je kako će se novim zakonom značajno liberalizirati dostupnost arhivskog gradiva te da se ukida rok od 30 godina nedostupnosti arhvskog gradiva.

Zastupnik Bulj ustvrdio je da se ovim zakonom ponovno zatvaraju arhivi te je prigovorio da se u Zakonu ne spominje arhivska ustanova Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Zastupnik Marko Sladoljev upozorio je na formulaciju u Zakonu prema kojoj se neće štititi osobni podaci osoba koje su u bivšem sustavu bili „obnašatelji javnih dužnosti i pripadnici sigurnosnih službi“, što, tvrdi, znači da će biti dostupni dosjei samo onih osoba koja su istovremeno obnašali i javne službe i bili pripadnici sigurnosnih službi, a što se odnosi na vrlo malen broj ljudi. Istovremeno, svi ostali obnašatelji javnih službi ili pak pripadnici sigurnosnih službi nisu obuhvaćeni tom kategorijom.

„Razlikujete li vi veznik ‘i’ i ‘ili’?“ – uputio je Sladoljev pitanje stvarateljima Zakona.

Zastupnik Tomislav Panenić upozorio je na zatvaranje arhiva od 30. svibnja 1990. do 22. prosinca 1990., koji su otvoreni po trenutno važećem zakonu. Istaknuo je kako su se u tih šest mjeseci događali važni procesi tranzicije iz komunističkog u demokratski sustav.

Ministrica Obuljen Koržinek u svakom je odgovoru kazala kako će se tim zakonom ukinuti rok nedostupnosti od 30 godina.

Petrov: “Ovo je vrijeđanje inteligencije zastupnika”, Radin odgovorio da samo saborski zastupnici ne smiju vrijeđati, ne i predstavnici Vlade

Kada je tijekom rasprave u ime kluba Mosta Nikola Grmoja izašao za govornicu, zastupnik Ivan Šuker nešto mu je dovikivao iz klupe te je nastala prepirka.

“Kolega Šuker je nervozan jer želi što prije zatvoriti arhive”- kazao je Grmoja.

Grmoja je ustvrdio kako je Zakon jako loš te dokida glavne intencije trenutno važećeg zakona, kojim su arhivi otvoreni. U govoru je istaknuo rok od čak 11 godina da se pojedina dokumentacija učini dostupnom.

“Nakon prvog čitanja napravljene su samo kozmetičke promjene zakonskog teksta pa je jasno da zatvaranje arhivskih fondova, posebno onih iz doba komunizma, ostaje i dalje primarni cilj donošenja zakona”, ocijenio je Nikola Grmoja (Most), koji je prozvao ministricu da obmanjuje javnost i govori neistinu.

Božo Petrov istaknuo je da zakon pod krinkom zaštite osobnih podataka čini nedostupnim na tisuće dokumenata o žrtvama represivnog sustava, koji su zavedeni pod imenom, prezimenom i imenom roditelja, a putem kojih je moguće doći do podataka o progoniteljima.

Ministrica je kao odgovor ponovno kazala da se ovim zakonom ukida rok od 30 godina nedostupnosti arhiskog gradiva, na što je Petrov signalizirao povredu poslovnika.

„Ovo je vrijeđanje inteligencije saborskih zastupnika“ – kazao je Petrov, na što mu e predsjedavajući Furio Radin poručio da poslovnik ne dozvoljava vrijeđanje zastupnika, no on se odnosi samo na zastupnike u Saboru, a ne na one izvan Sabora.

„Poslovnik je takav, a ja ga se moram držati “ –rekao je Radin.

Glasnović: “Što je s arhivskim gradivom iz MUP-a, i arhivima iz Begrada?”

Zastupnik Željko Glasnović kazao je kako su arhivi već očišćeni od informacija o progoniteljima te upozorio da zakon ne govori o predaji arhivskog gradiva iz MUP-a, niti o problemu dokumentacije koja se još uvijek nalazi u Beogradu.

Na problem otuđivanja arhivske dokumentacije, koju je, kako tvrdi, proveo dio bivših suradnika UDBe kako bi uklonio dokaze upozorio je i Stevo Culej.

Bulj: “Ministrica nije u ugodnoj poziciji, mora braniti “lex kolega” čiji je autor Šeks!”

Miro Bulj ustvrdio je da ministrici nije lak posao jer mora braniti “lex kolega” koji su sastavili nalogodavci te kazao da je u pozadini “kolega Vladimir Šeks“.

Mostovci predlažu povlačenje konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i njegovo upućivanje u treće čitanje jer, kažu, “obiluje nemuštim i pravno nepismenim odredbama” te najavljuju 58 amandmana.

Miroslav Tuđman je u ime kluba zastupnika HDZ-a govorio o potrebi digitalizacije arhiva i nadopunama Zakona koje će omogućiti što bolje riješavanje tog pitanja.

Neočekivano, SDP-ova Sabina Glasovac najavila je da SDP neće biti za ovaj Zakon ukoliko se ne objasni razlog zašto se zatvaraju arhivi od svibnja 1990. do prosinca 1990. i skriva li se time nešto.

HDZ-ov Miro Kovač istaknuo je potrebu za intenziviranjem istraživanja suvremene hrvatske povijesti, od kraja Drugog svjetskog rata.

Na kaju rasprave ministrica je ustvrdila da Zakon ne zatvara arhive te da “nitko u njemu ne može naći nešto čega u njemu nema”.

(narod.hr)

 

Hasanbegović: Vladin zakon o arhivima je ‘antilustracijski akt’

 

 

Pogledajte kako je Zlatko Hasanbegović u Saboru razotkrio HAVC

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari