Pratite nas

Pregled

Sabor o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Zakon je dobio potporu saborskog Odbora za ratne veterane, a Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruga specijalne policije ustrajavaju u zahtjevu da Zakon bude u rangu Ustavnog zakona.

Zakon bi na cjelovit i jednostavniji način trebao regulirati sva prava branitelja, primjerice pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, strategija za očuvanje zdravlja branitelja.

Otvara se i rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Prijedlog zakona zastupnicima je predstavio ministar branitelja Tomo Medved.

“Od 505.694 hrvatska branitelja u evidenciji danas je živih 442.710.Njih 56.562 ostvaruju prava i imaju status ratnog invalida. Preko 80 tisuća je nezaposleno i nema redovita primanja, niti mirovinu. Više od 54.000 branitelja umrlo je nakon rata i svake godine umire ih sve više.

Prijedlogom zakona omogućuje se ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja onima koji ga još nisu ostvarili”, istaknuo je Medved i dodao da se zbog produženog roka očekuje nekoliko stotina novih statusa hrvatskog branitelja.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Marić: Nitko još nije odgovarao za počinjenje zla nad državnom imovinom

Objavljeno

na

Objavio

Kakvo je stanje državne imovine? Njezina aktivacija ove godine znači investicijski potencijal veći od dvije milijarde kuna. Neki hoteli dobit će nove vlasnike investitore. Kakva je situacija s poslovnih prostorima i državnim stanovima koji se bespravno koriste? Nakon što je objavljeno da se prodaju 33 stana, u njih sedam je provaljeno.

Gostovali su: dr. sc. GORAN MARIĆ, ministar državne imovine, LJUBO JURČIĆ, ekonomski analitičar, IVAN ANUŠIĆ, osječko-baranjski župan (HDZ), MIŠO KRSTIČEVIĆ, gradonačelnik Ploča (SDP) i ), ŽELJKO BURIĆ, gradonačelnik Šibenika (HDZ).

Od trideset i tri državna stana koji se prodaju na natječaju, provaljeno je u njih sedam. Ministar Marić kazao je kako ga to ne čudi jer dvije tisuće korisnika bespravno koristi stanove već dvadeset osam godina. Da su brave  na stanovima promijenjene, primijetile su službe koje su išle čistiti stanove kako bi ih pripremile za pregledavanje kupaca, objasnio je Marić. Pripremili smo kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja i sutra ih šaljemo DORH-u, rekao je Marić napomenuvši da se iz ovog slučaja vidi kako država nije dovoljno zaštitila svoje vlasništvo

 Upozorio je kako dosad nije bilo kaznene odgovornosti za štetu na državnoj imovini. U nekim slučajevima čak i institucije stanu iza takvih slučajeva i ne suprotstavljaju se iseljavanju, rekao je Marić.Rast gospodarstva kojeg treba donijeti aktivacija državne imovine komentirao je Ljubo Jurčić rekavši kako investicija nije samo novac nego i aktiviranje imovine pa napominje kako se uz dvije milijarde investicijskog potencijala treba misliti i na vrijednost same imovine koja će se povećati. Ipak, smatra da investicija treba biti još više ako se želi doći do značajnijeg rasta gospodarstva u Hrvatskoj. Puno je to važnije za lokalne jedinice, u mjestima gdje se te investicije događaju- bit će to puno važniji iskorak, rekao je Jurčić.

Ivan Anušić je govorio o objektima i zemljišta čija aktivacija može pomoći projektima u Osječko-baranjskoj županiji. Radi se o dvadeset i devet zahtjeva načelnika i gradonačelnika za aktivacijom  koji su upućeni nakon sastanka s ministrom Marićem, rekao je Anušić. Objasnio je da u županiji žele razvijati kontinentalni turizam, a objekti čija važnost je prepoznata za tu svrhu su- dvorci.Mišo Krstičević je suradnju s Ministarstvom upravljanja državnom imovinom ocijenio korektnom i s njome je zadovoljan. Komentirao je i novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Država će ovim zakonom ići na ruku jedinicama lokalne samouprave, ali će ostati neriješne stvari koje države nije rješavala od devedesetih godina, rekao je Krstičević. Kritizirao je postupak katastarske izmjere i upis u zemljišne knjige.  Model je skup i spor zbog preopterećenosti sudova pa teret pada na jedinice lokalne samouprave koje traže sufinanciranje od ljudi, kazao je Krstičević.

Grad Šibenik zna svaki metar kvadratni prostora čemu bi trebao služiti, rekao je Željko Burić. Napomenuo je da Šibenik ne razvija samo turizam već je fokus na gospodarstvu koji gradu i donosi veće prihode. Prednost vidi u neiskorištenim površinama gdje su u prošlosti bile vojarne i tvornice. Jedan od najvećih problema koje rješavaju s Ministarstvom upravljanja državnom imovinom, ističe Burić, zemljište je  nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica na Facebooku u povodu tri godine mandata

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u povodu treće godišnjice mandata poručila kako namjerava do kraja mandata, u suradnji s Vladom, učiniti sve kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih i preokrenuli negativni demografski trendove, a građanima s blokiranim računima omogućio novi početak.

“Na današnji dan prije tri godine započela sam mandat Predsjednice Republike Hrvatske. Tu časnu dužnost obnašam u interesu svih hrvatskih državljana, kako u Domovini, tako i u iseljeništvu. Do kraja mandata, u suradnji s Vladom RH, učinit ću sve kako bismo zaustavili iseljavanje mladih i preokrenuli negativne demografske trendove, kako bismo građanima s blokiranim računima omogućili novi početak, a podjele iz prošlosti pretvorili u zajedništvo za bolju budućnost”, napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom službenom Facebook profilu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari