Connect with us

Politika

Sabor o zapošljavanju stranaca u Hrvatskoj

Published

on

Hrvatski će sabor nastaviti rad raspravom o Prijedlogu zakona o strancima kojim se na jasniji način propisuju odredbe vezane za ulazak, boravak i rad stranaca u Hrvatskoj te za razliku od važećega Zakona o strancima, na drukčiji način regulira njihovo zapošljavanje.

Naime, budući da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, poslodavci će se moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca, navodi se u obrazloženju.

Kao najvažnija novina u odnosu na važeći zakon je propisivanje novog modela reguliranja zapošljavanja stranaca. Prijedlogom zakona propisano je da se u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad prilaže pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, budući da Vlada RH više neće propisivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca.

Donošenjem predloženoga zakona omogućuje se reguliranje privremenoga boravka iz humanitarnih razloga za pripadnike hrvatskoga naroda koji imaju strano državljanstvo, kao i privremenoga boravka za državljane trećih zemalja koji obavljaju poslove za strane poslodavce putem telekomunikacijskih tehnologija.

Zakonskim prijedlogom propisuju se povoljnije odredbe za stjecanje stalnoga boravka u Republici Hrvatskoj za članove obitelji i životne partnere hrvatskih državljana i pripadnike hrvatskoga naroda koji imaju strano državljanstvo.

Također, propisuju se kategorije poslova za koje Ministarstvo unutarnjih poslova, putem nadležne policijske uprave odnosno postaje, izdaje dozvole za boravak i rad bez mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje primjerice za EU plavu kartu, investitore, pružatelje usluga. Ujedno je, zbog novoga načina zapošljavanja, propisana veća povezanost državnih tijela i institucija u dijelu provedbe kontrole kao i zaštita radnika i njihovih prava.

Dio saborske oporbe žestoko je u srijedu kritizirao Vladin prijedlog zakona o strancima po kojemu se više neće utvrđivati godišnja kvota za zapošljavanje stranaca, a Miroslav Škoro (DP) kaže da će, donese li Sabor takav zakon, svi hrvatski velikani koji u njemu imaju biste „pognuti glavu“ .

„Izglasujemo li ovakav zakon, koji predviđa ukidanje kvota za strance, uvjeren sam da će svi velikani čije su biste u Saboru – od Starčevića, Radića pa nadalje, pognuti glavu, a s njima i mi“, rekao je Škoro koji drži da taj zakon, bez kvalitetne pripreme i na izvanrednoj sjednici, ne bi trebalo donositi.

Na izvanrednoj sjednici, u korona-krizi, s katastrofalnom demografskom slikom, donosimo krucijalan zakon koji će trasirati demografsku budućnost Hrvatske, kaže Škoro te napominje da predloženi zakon nije dobio potporu matičnog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Na isto upućuje i Željko Sačić (Suverenisti), navodi da su takve situacije u Saboru rijetke i da se zbog toga treba konzultirati, povući zakon jer je manjkav ili ga staviti na staviti na raspravu, pa Vladi ukazati na propuste.

Plenarna sjednica odlučuje o prihvaćanju zakona

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković tumači kako to što zakon nije dobio potporu na matičnom odboru ne znači da ne može ići na raspravu. „Po toj logici ni jedan oporbeni zakon ne bi došao na plenarnu sjednicu. To nema apsolutno nikakve veze, to je samo određena vrsta preporuke koju daje Odbor, a plenarna sjednica je ta koja u konačnici odlučuje hoće li prihvati zakon ili ne, rekao je.

Uoči rasprave o predloženom zakonu, Miro Bulj (Most) upozorio je na zabrinjavajuće demografske trendove u Hrvatskoj. „Hrvatska demografski umire“, rekao je navodeći pritom kako je broj izdanih dozvola za strance narastao sa devet tisuća u 2017. na čak 108 tisuća u ovoj godini.

Dok se premijer hvali gospodarskim rastom u prošloj godini, u isto vrijeme, čak šest posto BDP-a, čine doznake naših iseljenih mladih ljudi. To govori da imamo katastrofalne politike po pitanju ustrojstava države, poljoprivrede gospodarstva, na ovaj način nam prijeti apsolutni demografski slom, da u Hrvatskoj više ne bude Hrvata, izjavio je Mostov zastupnik.

Marijana Puljak (Ženski klub) navodi da je Hrvatsku do danas napustilo gotovo 10 posto radno sposobnog stanovništva, da se lani, po podacima DZS, iselilo 40 tisuća ljudi, a doselilo rekordnih 37 tisuća, no samo devet tisuća hrvatskih državljana.

Nema ništa od povratka naših iseljenika, kaže Puljak i napominje kako svjedočimo nedostatku kvalitetne radne snage. Ne možemo dodatno poslodavcima komplicirati procedure, ako ćemo komplicirati za dozvole, patiti će nam gospodarstvo, kazala je.

Predloženi zakon o strancima, koji je u prvom čitanju, predviđa da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, te da će se poslodavci moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari