Connect with us

Politika

Sabor odbio osnovati istražno povjerenstvo za rad Stožera Civilne zaštite

Objavljeno

-

Foto: Hina/arhiva

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova odbio prijedlog 24 oporbena zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi propitalo rad Stožera Civilne zaštite i drugih nadležnih institucija za pandemije koronavirusa.

Protiv tog prijedloga bilo je 77 zastupnika, njih devet je bilo za, a osam suzdržanih.

Inicijator prijedloga bio je Most koji smatra da su sve radnje Vlade, Stožera i drugih institucija ostavile teške gospodarske, društvene, obrazovne i zdravstvene posljedice na građane – od nepregledanih i neoperiranih do narušenog mentalnog zdravlja djece. Bilo je, kažu, i “loših posljedica od cijepljenja eksperimentalnim cjepivom”.

Sabor je donio Zakon o povlasticama u prometu kojim se uvode nacionalna i europska iskaznica te europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom. Zakonom se pored povlastica u putničkom željezničkom i pomorskom prometu uređuju povlastice i u cestovnom prometu. Također, uređuju se i prava na povlastice učenika, studenata, osoba s invaliditetom, hrvatskih ratnih vojnih invalida, civilnih invalida, civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

Prihvaćenjem više amandmana HDZ-ove Ljubice Lukačić se proširila kategorija osoba s invaliditetom koje imaju pravo na oslobađanje plaćanja cestarine na autocestama na gluhonijeme osobe.

Sabor je donio je i Zakon o mjerama ograničavanja koji detaljnije regulira sve postupke i međusobne odnose svih subjekata u provođenju sankcija, što će Hrvatskoj omogućiti da puno uspješnije provodi nove i sve kompleksnije sankcijske režime Europske unije.

Potvrđena je i Konvencija o borbi protiv podmićivanja stranih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama kojoj je svrha obvezati države stranke da u svojim nacionalnim zakonodavstvima kriminaliziraju podmićivanje stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama kojeg počine fizičke osobe. Do danas su 45 države postale stranke Konvencije od kojih su 38 članice OECD-a.

Sabor je usvojio i nekoliko izvještaja, među kojima su izvještaji o radu obveznih mirovinskih fondova za 2021. godinu, o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2022. godinu te o radu Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj od srpnja 2020. do srpnja 2021. te ono od srpnja 2021. do ožujka 2023.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas