Connect with us

Hrvatska

Sabor: Odgađa se popis stanovništva za jesen

Objavljeno

-

foto HINA

Sabor je u petak izglasao zakon kojim se potpis stanovništva odgađa s proljeća na jesen.

Vlada se na odgodu popisa odlučila zbog epidemiološke situacije sa covidom-19, plan je da se popis provede u dvije faze, od 13. rujna do 17. listopada. U prvoj bi se provodio samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj bi to na terenu obavljali popisivači, osobnim intervjuom sa stanovništvom.

U slučaju da se, zbog pojave posebnih okolnosti, popis ne bude mogao provesti u utvrđenim rokovima, Vlada će utvrditi nove rokove posebnom odlukom.

Izglasan je i zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, čije će sjedište biti u Zagrebu, a nosit će ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Bit će to visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova, koja će omogućiti obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima, čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

Jednoglasnu potporu zastupnika dobio je zakon po kojem beneficirani staž mogu dobiti i osobe s invaliditetom oboljele od izuzetno teških bolesti.

Zahtjevi da se Zakon o sjemenu povuče iz procedure

Većinom glasova izglasane su izmjene Zakona o sportskoj inspekciji, kojima se osigurava ujednačeno postupanje sportskih inspektora.

U drugo saborsko čitanje poslan je prijedlog Zakona o sjemenu. Pritom je Miro Bulj (Most) još jednom zatražio da se taj zakon povuče iz procedure kazavši da je to „zadnji čavao u lijes hrvatske poljoprivrede”.

Zakon je udar na hrvatske poljoprivredne proizvođače i pogoduje stranim proizvođačima sjemena, dodao je Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti).

Krešo Beljak (HSS) kaže da nas se pretvara u koloniju globalnih korporacija, a Rada Borić (Klub zeleno-lijevog bloka) pita kome se tim zakonom pogoduje budući da će se njime povećati cijena hrane.

Sabor je odbio SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade vezano uz način dodjele i raspolaganje sredstvima fondova u sklopu EU-ova projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Nije podržao ni izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kojima je Silvano Hrelja (HSU) predložio povećanje cenzusa za ostvarenje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna na 2000 kuna mjesečno, odnosno 2500 kuna za samce. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas