Connect with us

Pregled

Sabor odlučio: Ovo je Godina Marka Marulića

Objavljeno

-

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak donio Odluku o proglašenju ove, 2021., Godinom Marka Marulića.

Ta će se Godina obilježavati od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine.

Na taj način i šira će javnost imati priliku osvijestiti da se ove godine obilježava 500 godina tiskanja Marulićeve Judite, prve autorske knjige na hrvatskom jeziku, zbog koje je Marulić nazvan Ocem hrvatske književnosti.

Judita je prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan 1501. na narodnom jeziku, a objavljen u Veneciji 1521. godine.

Judita je bila europski bestseller svog vremena, prevedena je na mnoge svjetske jezike te je za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci i kao takva svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima.

Definirana prava članova DKOM-a

Sabor je izmijenio Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) i time definirao statusna prava članova Komisije, kao što su naknada plaće nakon prestanka mandata, pravo da biraju hoće li po prestanku mandata primati naknadu plaće ili se vratiti na rad.

Kao način odabira kandidata za članove Komisije uveden je javni poziv, definirane okolnosti kada Vlada može predložiti imenovanje vršitelja dužnosti člana DKMO-a.

DKOM ima devet članova od kojih je jedan predsjednik, a dva njegovi zamjenici, imenuje ih Sabor na prijedlog Vlade na mandat od pet godina.

Izmijenio je i zakone o energetskoj učinkovitosti i o zaštiti tržišnog natjecanja, što je oporba iskoristila da upozori da tržište lijekovima ne funkcionira.

Ozbiljan je poremećaj tržišta lijekova, zbog toga je ugrožena njihova distribucija, ljudi se ne mogu liječiti, taj problem je stvaran i sistemski, kazao je Peđa Grbin (SDP). Naveo je i kako izostanak reforme zdravstva dovodi do toga da se u sustav „upumpavaju“ milijarde, a on ne funkcionira, lijekovi ne dolaze do građana.

Nevjerojatno je da premijer izjavljuje da taj problem ne postoji, a bolnica u Zaboku je dva dana u blokadi dostave lijekova, splitska nema lijekove za onkološke bolesnike, upozorila je Sandra Benčić (ZLB).

Problem postoji, negiranjem ga nećemo riješiti, a ovim zakonom nećemo riješiti problem koji se nije rješavao godinama, rekla je Benčić.

Sabor je prihvatio Godišnje izvješće Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) za 2018. i 2019.

Frankoviću ostao imunitet

Uskratio je odobrenje za nastavak vođenja kaznenog postupka protiv Mate Frankovića (HDZ) pred Općinskim sudom u Dubrovniku. Frankovića je, naime, tužila privatna tužiteljica zbog kaznenog djela klevete, pa je Sabor, slijedeći raniju praksu odbio mu skinuti imunitet, odnosno dati odobrenje za nastavak postupka, dok mu traje mandat.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković niječno je odgovorio na upit Nikole Grmoje (Most) je li prijedlog o razrješenju predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, koji je potpisalo 23 oporbenih zastupnika uvršten u saborski dnevni red.

„Prijedlog akta Kluba Mosta nije podnesen u skladu sa Ustavom, Zakonom o sudovima i Poslovnikom, te ga ne mogu uvrstiti u dnevni red“, rekao je Jandroković i objasnio kako je Ustavom i Zakonom o sudovima izrijekom propisano da prijedlog za razrješenje predsjednika Vrhovnog suda podnosi predsjednik Republike. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari